Ünye Ziraat’tan seferberlik çağrısı!

Fındıktaki en büyük tehlikenin Kahverengi Kokarca olduğunu vurgulayan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, 200 bin ton fındık ürününü etkileyecek olan bu böceğe karşı hükümetin seferberlik yapması gerektiğini açıkladı.

GÜNDEM 25.04.2024 10:17:00 731 0
Ünye Ziraat’tan seferberlik çağrısı!

Kahverengi kokarcanın kışlaklardan çıkıp fındık ürününü tehdit ettiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman, fındıktaki en büyük tehlikenin bu böcek olduğunu belirterek mücadele çağrısı yaptı.

Bu yıl en az 200 bin ton fındığın olumsuz etkileneceğini belirten Sarıkahraman, “Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın, hükümetimizin bir seferberlik ilan etmesi lazım.” dedi.

Sarıkahraman, ilgili tüm kurum, kuruluş, iş insanları, üretici ve fındıkla iştigal eden manav ve fabrikacıların topyekûn mücadele seferberliğinin içinde olarak elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Üreticilere periyodik aralıklarla ilaçlama çağrısı yapan Sarıkahraman, Ziraat Odaları olarak kendilerinin de aralıksız eğitim çalışmaları yapacaklarını, biyolojik mücadele kapsamında Ordu’da 100 bin Samuray arısı salındığını söyledi. 

Ordu’da 2023 yılı sonlarına doğru Karadeniz Bölgesi’nde fındık bahçelerinde görülmeye başlayan, kış mevsimiyle birlikte uykuya geçip ilkbaharda yoğun artışla yeniden gündeme gelen kahverengi kokarca böceği bahçeleri, ürünleri ve meskenleri istila etmeye başladı. 

Ordu’da fındık ürünü başta olmak üzere 300’e yakın ürünü tehdit eden, ayrıca ev ve okulları da saran böceğe ilişkin bir taraftan üreticiler eğitimlerle bilgilendiriliyor, bir taraftan kimyasal ve biyolojik mücadele yapılıyor. 

-“Kahverengi kokarca, çok ciddi bir tehlike!” -

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, kahverengi kokarcanın fındık bahçeleri için çok ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

Sarıkahraman, muhtarların tümüyle Ünye Ziraat Odası ev sahipliğinde toplantı yaparak bilgilendirme yapacaklarını belirterek, “Çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. İl Koordinasyon Toplantımızı yaptık ve toplantımızın ana konusu da kahverengi kokarcaydı. Bütün muhtarlarımızla Ünye Ziraat Odası ev sahipliğinde toplantı yapacağız. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün profesyonel ekipleri ile birlikte Kaymakamımızın, Belediye Başkanımızın, iş adamlarımızın ki özellikle fındıkla iştigal eden iş adamlarımızın davet edilmesi vasıtası ile işin ehemmiyetini ve ciddiyetini anlatmaya çalışacağız.” dedi. 

-“Kahverengi kokarca en az 200 bin ton fındığı etkileyecek” -

Kışlaklardan çıkan kahverengi kokarcanın bölge için ciddi bir tehdit olduğunu belirten Sarıkahraman, şunları söyledi:

“Üreticilerimize bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. En az 100 bin ton fındığımız etki altına girecek. Bunda en azından bahsediyorum, bir 100 bin tonda çürüğe neden olabilir. Yani yaklaşık 200 bin ton fındığımızı etkileyecek. Dolayısıyla üreticilerimiz başta olmak üzere ülke ekonomisine çok ciddi zararları olacağını düşünüyorum.”

-“Kahverengi Kokarca ile mücadelede bütün paydaşların işin içinde olması lazım” -

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, sadece üreticinin üstesinden gelebileceği bir durum olmadığını, bütün paydaşların taşın altına elini koyması gerektiğini belirterek, şu açıklamayı yaptı: 

“Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu işin içinde olması lazım. Tarım ve Orman Bakanlığı bu işin lokomotifini çekmeli. Yani bir seferlik. Sadece biz kendi bölgemizde fındıkla ilgili odaklanıyoruz. Ama Türkiye genelinde bu her şeye zarar verecek. Dolayısı ile bugün ekonomik sıkıntı içinde olan ülkemizin enflasyon, faiz, çıktı-indisinden daha çok önemlidir bu konu. Enflasyonun çıkmasını körükleyecektir bu durum. Dolayısı ile hükümetimizin gerçekten kıpırdanması lazım. Bu sadece Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin, Ziraat Odalarının çaba ve anlatımlarımızla başarabileceğimiz bir iş değil. Burada bütün paydaşların işin içinde olması lazım. 

-“Hükümetimizin seferberlik ilan etmesi lazım” -

Çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu fındık ve diğer meyve ve sebzelerin üzerinde 7’den 77’ye her şeye zarar verecek. O açıdan çok ciddi bir seferberlik yapmamız lazım.  Bizler bu işin içinde eğitimle iştigal ediyoruz. Özellikle fındık ticareti yapan esnaf ve iş insanlarımızın bu işe destek olmalı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın, hükümetimizin bir seferberlik ilan etmesi lazım. 

-“Kokarca ile mücadele için 100 bin Samuray arısı dağıtıldı” -

Ordu bölgesinde 100 bin Samuray arısı doğaya salındı. Bunun üretimi ne kadar hızlanabiliyorsa, ilgili Bakanlık gerekiyorsa bunu üreten ülkelerden satın almalı. Bu doğada bir denge oluşturacak. Aslında en ciddi çözüm de budur, doğanın dengesini kendi kendine oluşturmaktır. Ama Samuray arılarının sayılarını milyonlara çıkması lazım. Bunun birkaç milyon olması lazım ki Samuray Arısı kendi dengesini kursun. 

-“Kokarca ile mücadelede kimin üstüne ne görev düşüyorsa yapması lazım” -

Karayolları Genel Müdürlüğü yol kenarındaki süs bitkilerini Kahverengi Kokarca ile ilgili ilaçlamadı,  ben görmedim. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün de bunu yapması lazım. Yani Kahverengi Kokarca ile mücadelede kim ne yapabiliyorsa üzerindeki sorumluluğu yerine getirmesi lazım. 

-“Üreticiler periyodik aralıklarla ilaçlı mücadeleyi sürdürmeli” -

Böcek artık uyandı, üreticilerimizin bugünden tezi yok üretici bahçesini ilaçsız bırakmayacak. Periyodik aralıklarla ilaçlamalı. Ben ilaçladım, komşum ilaçlamıyor diyor. Herkes mutlak suretle ilaçlama yapmalı. Kapalı evler açılıp, ilaçlanmalı. Bunları köy köy belde belde gezerek anlattık, yine anlatacağız. Şimdi kışlaklardan çıkan kokarcaların çıkış yolları etraflıca ilaçlanmalı. Ünye’deki tüm muhtarlara ilaç verdik. İş insanlarımızın ve Belediye Başkanımızın destekleri ile ilaçları dağıttık. Hem hükümetimizden, hem iş insanlarımızdan hem de bütün kuruluşlardan destek bekliyoruz. 

-“Köy köy dolaşıp, kokarca ilacı satanlara dikkat!” -

Üreticilerimizin, arabasının üstüne kokarca fotoğraf yapıştırıp, sahtecilik yapanlara karşı uyanık olmasını istiyorum. Sırtına sırt çantasını alarak köy köy dolaşıp ilaç satanlar var; bunlardan kesinlikle kimse ilaç almasın. Arabasının üstüne kokarca fotoğrafı yapıştırıp, bağlara bahçelere gidip, ilaç satanlar var; bunlardan ilaç almasınlar. Üretici, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe müdürlüklerinin denetlediği ilaç bayilerinden ilaçlarını alsınlar. Sahtekarlar türedi bunlara dikkat etsinler.”

Ünye Kent Haber


  • Pazar 13.2 ° / 8.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 13.2 ° / 6.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.8 ° / 8.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Ordu

05.05.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:22
  • AKŞAM 19:36
  • YATSI 21:10
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593