AV. KORAY MARAL / GURBET ten...


Ali Sami Yen

Avukat


Galatasaray’ın futbol tarihi 1899 yılına kadar geri gitmektedir. Lisede Beden Eğitimi Öğretmeni olan Faik Üstünidman öğrencileri ile futbol oynamaya başlamış ancak o günlerde tramvaya üç kişi beraber binmek veya vapurda birkaç kişi yan yana oturmak dahi soruşturma konusu olmaktayken zor şartlarda bunu sağlamışlardır.

 

Dönemin İstanbul’unda futbol maçı yapmak daha büyük riskleri göze almak anlamına gelmekteydi. Nitekim Kadıköy’de Papazın Çayırında yapılan bir maç sırasında Galatasaraylı futbolcular yakalanarak gözaltına alınmıştı. Sporculardan Ahmet Robenson İngiliz sanılarak serbest bırakılmış ve daha sonra onun gayretleri ile sporcular hürriyetlerine kavuşmuşlardı.

 

(Kaleci ve Kaptanlık yapan Ahmet Robenson 1914 yılındaki Yönetim Kurulu kararı ile Kürek Şubesi Kaptanlığını da üstlenmişti). Savaşlar sırasında Galatasaray birçok şehit vermiştir. Bunlardan biri olan ve kulübe 1909’da üye olan Hasnun Galip de Çanakkale’de 21 Haziran 1915’te şehit olmuştur. Galip Paşanın oğlu olan Hasnun Galip’in adı Galatasaray‘ın Beyoğlu’nda 1925 yılında kiraladığı ve 1938 yılında satın aldığı binanın bulunduğu sokağa verilmiştir.

 

Hasnun Galip Sokak GS Binası

Galatasaray Spor Kulübü 1905 yılında mektebin 889 numaralı öğrencisi Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından kurulmuş ve il olarak 13 Galatasaylı tarafından resmileştirilmiştir.

 

“Maksadımız İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve Türk olmayan takımları yenmektir.“  sözleri Galatasarayımızın tarihsel başarılarının hangi mayadan ve hangi temeller üzerine kurulduğunu görmek için iyi bir referans olacaktır. 

 

Cumhuriyet 100 yaşında ve Galatasaray bir şampiyonluğa daha adım adım yaklaşıyor. 

 

Tabi ki tarih gerçekleri yazar ve tarihi de Galatasaray !

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593