Menü Ünye Kent Gazetesi
Tarih: 12.03.2026 16:51
Torun’dan Maden Talanı Uyarısı: "Doğa Geri Dönülemez Bir Sürece Gidiyor"

Torun’dan Maden Talanı Uyarısı: "Doğa Geri Dönülemez Bir Sürece Gidiyor"

Facebook Twitter Linked-in

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Politika Kurulu Başkanı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun; Hizmet TV, Şahane Radyo ve Ünye Kent Gazetesi ortak canlı yayınında Ali Öztürk'ün sunduğu "Gündem Özel" programına konuk oldu. 

Torun, Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye genelinde artan maden ruhsatlarına ve çevre tahribatına dikkat çekti.

"Sayılar Binlere Ulaştı, Her Yer Delik Deşik"

Maden arama ve işletme faaliyetlerindeki artışın korkutucu boyutlara ulaştığını ifade eden Torun, geçmişte yüzlerle ifade edilen ruhsat sayılarının artık binlerle, hatta yüz binlerle anıldığını vurguladı. Torun, şunları kaydetti:

"Sadece Ordu değil; Giresun, Trabzon, Muğla... Her yeri delik deşik ediyorlar. Yaşam alanlarını kirletiyorlar ve bu tahribatın geri döndürülmesi mümkün değil. Ülkenin ekonomisi bu talanla canlanacaksa vay halimize! Yıllardır bu madenleri işletiyorsunuz, ekonomi madem iyiye gidiyor da biz neden göremiyoruz? Eğer bu faaliyetler ekonomiye değer katıyorsa neden halk bunu hissetmiyor?"

"Kazanç Yabancıya, Kirlilik Bize"

Maden faaliyetlerinden elde edilen gelirin Türkiye'de kalmadığını savunan Torun, yerel halkın sadece çevresel felaketlerle baş başa bırakıldığını ileri sürdü. 

Mevcut maden politikasını eleştiren Torun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize sadece madenin derdi, tasası, kirliliği ve pisliği kalıyor. Kazanç ise doğrudan yurt dışı firmalarına gidiyor. Kendi doğamızı, suyumuzu, ormanımızı feda ediyoruz ama karşılığında toplumun refahına katkı sunan bir tablo göremiyoruz. Bu sürdürülebilir bir model değildir."

"Doğa Geri Dönülemez Bir Eşikte"

Doğal kaynakların kontrolsüzce tüketilmesinin gelecekte büyük felaketlere yol açacağını belirten Seyit Torun, "Doğa, geri döndürülmesi mümkün olmayan bir sürece doğru gidiyor. Biz bu talana karşı durmaya, toprağımızı ve suyumuzu savunmaya devam edeceğiz. Bu memleketin geleceğini üç-beş firmanın kâr hırsına teslim etmeyeceğiz" diyerek kararlılık mesajı verdi.

Ünye Kent / Haber Merkezi 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —