Tarih: 08.01.2026 12:14

Ünye’de “Ev, Şehir ve Mimari” medeniyet perspektifiyle ele alındı

Facebook Twitter Linked-in

Ünye'de mimarlık, şehir ve ev kavramları medeniyet perspektifiyle ele alındı. Ensar Vakfı Ünye Şubesi tarafından düzenlenen "Konak Sohbetleri: Ev, Şehir ve Mimari Meselemiz" başlıklı program Hüseyin Sabri Kadı Konağı'nda gerçekleştirildi.

Programda konuşan Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli, kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak mimarlık eğitimi sürecinde yaşadığı zihinsel ve kültürel kırılmayı katılımcılarla paylaştı. En önemli dönüm noktasının merhum mimar Turgut Cansever'in "Kubbeyi Yere Koymamak" adlı kitabıyla tanışması olduğunu vurgulayan Düzenli, söz konusu eserin mimarlık, şehir ve sanat kavramlarını medeniyetle ilişkilendirmesi bakımından kendisinde derin izler bıraktığını anlattı. Düzenli, Cansever'in mimarlığı yalnızca teknik bir alan olarak değil, insanı, hayatı ve inancı merkeze alan bir anlayışla ele aldığını belirtti.

"Türkiye'de şehirler büyük ölçüde anlam kaybı yaşadı" 

Günümüzde ev, şehir, mimari ve sanat kavramlarının sıkça dile getirildiğini, ancak bu kavramların neye karşılık geldiğinin yeterince tartışılmadığını ifade eden Düzenli, Türkiye'de şehirlerin büyük ölçüde anlam kaybı yaşadığını söyledi.

Bu noktada Turgut Cansever ve benzeri isimlerin "büyük hatırlatıcılar" olduğunu vurgulayan Düzenli, bu düşünürlerin toplumu kendi medeniyet birikimine yeniden bakmaya davet ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu hikaye sanki hepimizin hikayesi gibi. Nedir o? Eve dair bir şeyi kaybettik, mimariye dair bir şeyi kaybettik, şehre dair bir şeyi kaybettik, sanata dair bir şeyi kaybettik. Fakat sürekli dillerimize pelesen kavramlarımız ev, şehir, mimari, sanat. Fakat bunun neye tekabül ettiğine dair sanırım fikir oluşturmakta halen daha belli bir şeye ulaşamadık gibi geliyor, yani bir Türkiye panoraması çizersek."

Programda konuşan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, bu tür etkinliklerin şehirlerin kültürel ve düşünsel gelişimine önemli katkılar sunduğunu ifade ederek, "Şehirler yalnızca binalardan ibaret değil. Onları anlamlandıran değerler ve fikirlerle birlikte inşa edilmesi gerekiyor." dedi.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar da programın önemine değinerek, mimarlık ve şehircilik anlayışının insan merkezli ve kültürel değerlerle uyumlu olması gerektiğini vurguladı. Kibar, bu tür söyleşi ve buluşmaların özellikle gençler ve yerel yöneticiler açısından ufuk açıcı olduğunu belirtti.

Program, katılımcıların soruları ve değerlendirmelerinin ardından sona erdi.

Programa Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Ensar Vakfı Ünye Şubesi Başkanı Ahmet Bilgü, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Ünye Kent / Burak KAYMAK

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —