Diyanet İşleri Başkalığımızın yapmış olduğu Dini Hayat Araştırmasında (2014) insanımızın yüzde doksan dokuzunun din eğitimini ve değerler eğitimini on altı yaş öncesi Yaz Kur’an Kursların da camilerde aldığını görmekteyiz.
Camilerde açılan Yaz Kur’an Kursları her yıl on binlerce çocuğumuza eğitim ve öğretim vermektedir. Bununla beraber teorik bilgilerin yanında pratik bilgiler yine buralarda açılan kurslarımızda verilmekte ve öğretilmektedir. Çocuklarımız abdest almaktan, namaz kılmaya, ezan, kamete ve namaz duaları ve surelerine otuz iki farza kadar hepsini bu kurslarda almakta ve öğrenmektedir.
Bizlerde Başkanlığımızın bir ferdi, görevlisi olarak otuz yıldan beri bu işin bazen eğiticisi, öğreticisi, bazen yöneticisi, imkân hazırlayıcısı olarak görev yapmaktayız. Bizzat görmekteyiz ki üç beş yıl bu kurslarımıza gelen çocuklarımız bir ömür boyu buradan elde ettikleri dini bilgilerle ibadetlerini yerine getirmekte, dini hayatlarını o öğrendikleriyle idame ettirmektedirler.
Şu kısmı tabi ki tartışılabilir. Acaba bu dini eğitim yeterli midir?
Elhamdülillah her birimiz Müslüman anne babaların çocuklarıyız. Ülkemizin de yüzde doksan dokuzu İslam dinine mensup insanlarımızdan oluşmaktadır. Bu anlamda dini teferruatlı bir şekilde öğrenmek, birilerinin din konusunda farklı şekiller öğretmesine, dayatmasına fırsat vermemek için dinin hem özünü bilme, hem de sahih bilgiye dayanması her birimiz için önem arz etmektedir. Bu durum çocuklarımız içinde böyledir. Buda Başkanlığımız uhdesinde bu kurslarımızda gerçekleşmektedir.
Kur’an ve sünnet bizim değişmez çizgimizdir. Kutsal anlamda da böyledir. Manevi değeri anlamında da ve hayatımızın her bir alanında böyledir. Bizim insanımız bu anlamda yerde bir Arapça metin yazı bile bulsa bu Kur’an’dır diyerek onu kaldırır bir ayak basmayacak yere koyuverir. Kur’an’ı elinden yere düşürse hemen alır öper alnına koyar. Kutsallara bırak saygısızlık yapmayı, yapanları veya bu mealde bir duruma şahit olsa anında müdahale eder. İşte bütün bunlar bizlere bu eğitim yoluyla miras bırakılmış çok önemli konulardır, değerlerdir.
Özellikle birçok bölgemizde Yaz Kur’an Kurslarından çocuklarımız yeteri kadar istifade edememektedir. Mesela Karadeniz bölgemizde çay ve fındık vs. ve buna benzer mahsul yetiştirildiği için bu ürünlerin tamda hasadı yaz dönemine rastladığından çocuklarımız ister istemez aileleri ile birlikte daha yaz kursları bitmeden camilerden ayrılmaktadır. Dolayısıyla her yıl bu böyle tekrar edince istenilen verim ve başarıda alınamamaktadır.
Bu anlamda çocuklarımızı kış döneminde anne babaların mutlaka bir iki günde olsa camilere göndermesi gerekmektedir. Bu anlamda Başkanlığımıza bağlı il ve ilçe müftülüklerimiz gereken (mevzuata uygun) gayret ve çabayı göstermektedir. Lakin aynı istek çok kıymetli velilerimizde de olursa ve çocuklarına bu işin önemini anlatırlarsa o eksiklikler tamamlanmış olacaktır.
Özellikle böyle bir yazı kaleme almamızın ana sebebi dini konudaki büyük eksiklerimizi görmek ve gidermek için neler yapmalıyız. Çünkü dinini öğrenmek, ilim talep etmek her Müslüman’a farz (İbn Mace,17) olan, zorunlu olan bir husustur. Bu öteden beri gelen Kur’an’ın da bize bu anlamda (Tevbe.122 ) yol gösterdiği bir durumdur. Nasıl ki çocuklarımızın başarılı olmalarını, en iyi okulları kazanıp prestijli meslek sahibi olmalarını yâda mutlaka bir iş güç sahibi olmalarını arzuluyor isek Kur’an ahlakı ile ahlaklanmalarını da istemeli bu konuya da aynı ehemmiyet ve ısrarı, hassasiyeti göstermek durumundayız. Çünkü yarın hem Allah’a karşı hem de evlatlarımıza karşı bunların da hesabını vermek zorunda kalacağız.
Bu bağlamda diyorum ki ey anne babalar çocuklarımızın bir şekilde doğru ve sahih dini bilgileri almaları için gayret gösterelim. Dünya maişetimiz, geçimimiz ne kadar önemli ise “Din Eğitimi” en az onun kadar önemlidir. Unutmayalım ki; Çocuklarımıza verebileceğimiz en büyük hediye, güzel bir din eğitimi ve terbiyedir; onlara bırakabileceğimiz en kıymetli mîras da âhiret mîrâsıdır, yani İslâm şahsiyet ve karakteridir. Bu eğitim öğretimde Yaz Kur’an Kurslarında camilerimizde verilmektedir.
Bu sebeple evlatlarımızın mutlaka camilere devam etmesi önemli bir kazanımdır. Bu fırsatları anne-babalar ve çocuklar olarak iyi değerlendirelim diyor sizleri Allah’a emanet ediyorum