OSB’de yılbaşına kadar bütün firmaların ruhsat alması, yılbaşından sonra 2. yılın sonunda imalata başlaması gerektiğini hatırlatan Akar, “Ünye OSB’de hiç hareket olmayan bir iki firma var. Diğerlerinin hepsi bu süreci bir şekilde yönetiyor.” dedi.
Ünye OSB Müdürlüğü olarak süreci yakından takip ettiklerini vurgulayan İrfan Akar, “Bakan Yardımcımız ‘Siz talepleri toplayın, büyüme alanını bir an önce belirleyin’ dedi. Biz şuan talepleri topluyoruz.” diyerek 2. OSB için çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.
Başkan Akar, OSB alanındaki okulun genişleme alanında farklı bir yere yapılacağını da belirterek, “Okul alanı için daha güzel bir alan çalışması yapıyoruz. Meslek okulları zaten bizim olmazsa olmazımız.” diye konuştu.
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar, 91.1 frekansında yayınlanan “Şahane Radyo”da Gazeteci ve Radyo Programcısı Ali Öztürk’un sunduğu “Kentin Sesi” programına konuk olarak, ilçede ÜTSO olarak takip ettikleri son dönem çalışmaları değerlendirdi.
Ünye Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de gelinen son durumu değerlendiren Başkan İrfan Akar, “Bakan Yardımcımız, ‘Siz talepleri toplayın, büyüme alanını bir an önce belirleyin’ dedi. Biz şuan talepleri topluyoruz.” dedi.
Gazeteci Ali Öztürk, “Bölgenin en önemli sorunların biri OSB. OSB konusunda Belediyeden Kaymakamlığa, tüm kurumlar katkı sağladı. İşinsanları adeta taşın altına elini koydular. Bir yol alındı. 30 yıllık hayal yol aldı, devam ediyor. OSB’de işler nasıl gidiyor, ne durumdayız? Bacalar tütmeye başlayan da var, devam eden de var. Belirli bir süre vardı, o süre içinde herkes fabrikasını yapmak zorundaydı? Zeminle ilgili sorunlar da var. Zemini imalata hazır değil. Oradaki iş insanları da zorlanıyor. Bunun içinde çaba harcıyorlar, bir fabrika kadar daha para harcıyorlar. OSB’de gelinen son durum nedir?” sorusuna ÜTSO Başkanı İrfan Akar, şunları söyledi:
-“OSB’de yılbaşına kadar bütün firmaların ruhsat alması gerekiyor” -
“OSB’de yılbaşına kadar bütün firmaların ruhsat alması gerekiyor. Ruhsat aldıktan sonra 1 yıl inşaat+1 yılda da imalata başlamak zorunda. Yani yılbaşından sonra 2. yılın sonunda imalata başlaması gerekiyor. O süreçleri yerine getiren firma için hiçbir sıkıntı yok. Ama bu süreçleri yerine getiremezse, firma aldığı alanı ödediği yasal faizleri alarak geri iade etmek zorunda.
-Ünye OSB’de 36 firma var-
OSB’de 36 firmamız var. Şuanda 4 firma tamamen bitirdi ve imalata başlıyor. Bir firmamız 2 ay sonra bitiriyor. Biri inşaat aşamasında. Bir firmamız daha inşaat aşamasında. Yani şuanda yılbaşına kadar 12-13 firmamız işlerini bitirmiş olacak. Diğer firmalarımız ise kimi dolgusunu yaptı, kimisi resmi prosedür ile plan ve projelerini hazırlattı. Kimi hafriyat bölümünü yapıyor. Yani hiç hareket olmayan bir iki firma var. Diğerlerinin hepsi bu süreci bir şekilde yönetiyor.
-OSB alanında bazı sorunlar gelişti -
Biz OSB Müdürlüğü olarak elektrik ve kanalizasyonla ilgili sorunu çözdük. İçme suyu ile ilgili sorun var ama onun da çözümünü halledeceğiz. Ama en önemli sorun yol sorunu. Altyapı yol sorununda hep dile gelen bir ilk projeyi uygulayan firmanın yaptığı hatalı tespitlerden ve çalışmalardan dolayı projemiz yanlış yola çıkmış. Bunu da müteahhit firma ısrarla dile getirdi. Bakanlık’ta bunun yanlış olduğunu kabul etti ve yeni proje 2024 Nisan ayında onaylandı. Bundan sonra müteahhit firmanın 28 Nisan 2024’ten itibaren 617 gün süresi var. Burada birkaç sorunlar daha gelişti. Biz bu sorunları Bakanlık ve müteahhit firma ile yaptığımız diyaloglarla belirli bir orta yola getirdik. Hatta müteahhit firma başlamayla ilgili çalışmaya başladı.
-“Aksak da olsa yürümesinde çok engel yok” -
Müteşebbislerimizin ulaşımla ilgili sorunları var ama fabrikayı yapmakta, iş yapmakta bir engel yok. Sadece iyi hava da toz olur, kötü havada çamur olur. Ama işler bir şekilde yürür. Aksak da olsa yürümesinde çok engel yok. Müteahhit firma da bize 12. ayın ortalarına söz vermişti. Ancak bizim yazışmalar dolayısıyla bir ay gecikti.”
-OSB içindeki okul alanı genişleme alanında yer alacak -
Gazeteci Ali Öztürk’ün “Dönemin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den, başarılı girişimlerinizle OSB’nin içinde bir okul sözü aldınız. Bu okul OSB’nin içinde yapılacaktı. Ama şimdi duyduk ki oradan çıkarılmış. Yunus Emre Mahallesi’nde bir yere yapılacakmış. Eşyanın tabiatına aykırı değil mi? Meslek Okulu OSB’nin içinde olması daha iyi değil mi? Orada bir alan oluşturulamıyor mu? Orada ulaşımla ilgili sorun da olacak, bu senkronize nasıl sağlanacak?” sorusuna İrfan Akar, okul alanının farklı bir yere yapılacağını belirterek, şu açıklamayı yaptı:
-“OSB alanında genişletme çalışması için talepleri topluyoruz” -
“Oradaki zeminin çok kötü olması, inşaat sürecini çok zora sokması açısından, Bakanımız hızlı olması için oradaki tahsisli alanı aktardı. Bakanlıkla görüştüğümüzde ki; OSB’nin dolduğunu onlarda biliyorlar, ‘Genişletme çalışması yapmıyor musunuz? Talep yok mu?’ dediler. Talep var ama yüzde 90’lık doluluk oranına gelemediğimiz için talep yapamıyoruz, dedik. Bunun üzerine Bakan Yardımcımız ‘Siz talepleri toplayın, büyüme alanını bir an önce belirleyin’ dedi. Biz şuan talepleri topluyoruz. OSB alanındaki okulumuz, genişleme alanında farklı bir yere yapılacak. Okul alanı için daha güzel bir alan çalışması yapıyoruz. Meslek okulları zaten bizim olmazsa olmazımız.”
Ünye Kent / Yücel ARSLANTEKE