Ordu'da tarımsal üretim ve sanayi entegrasyonunu artırmak amacıyla başlatılan Kırsal Kalkınma Destekleri programı kapsamında, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere önemli hibe fırsatları sunuluyor. Aile işletmeciliği faaliyetlerinin desteklenmesi, kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi ve kadınlar ile genç girişimcilerin öncelikli olduğu bu programda, tarımsal yatırımlar için 70 milyon TL'ye kadar hibe desteği verilecek.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bu programın kırsal alanda gelir seviyesini yükseltmeyi ve alternatif gelir kaynakları oluşturmayı hedeflediğini belirtti.
Kırsal Kalkınma Destekleri, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren üreticilerin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli yatırım konularını kapsıyor. Yatırım destekleri arasında tıbbi ve aromatik bitkiler, hayvancılık, kültür mantarı üretimi, soğuk hava depoları ve su ürünleri yetiştiriciliği gibi birçok alan yer alıyor.
Desteklenen Yatırım Konuları ve Hibe Desteği Detayları:
Tarımsal Ürün İşleme ve Depolama Yatırımları; tıbbi ve aromatik bitkiler, bitkisel ve hayvansal ürünler, çelik silo ve soğuk hava depoları.
Tarımsal Üretim Yatırımları; kapalı ortamda bitkisel üretim, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi.
Hayvan kesimhaneleri (büyükbaş, küçükbaş, kanatlı).
Yenilenebilir Enerji Yatırımları; tarımsal üretim için kullanılan yenilenebilir enerji kaynakları.
Su Ürünleri Yatırımları; denizlerde ve iç sularda yetiştiricilik, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinde yetiştiricilik.
Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımları; aile işletmeciliği faaliyetlerine yönelik altyapı yatırımları.
Arıcılık ve arı ürünleri
El sanatları ve katma değerli ürünler
Su ürünleri yetiştiriciliği
Tarımsal amaçlı örgütlere yönelik makine parkı yatırımları
Zirai Mücadele Yatırımları; kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında zirai mücadele aletleri, makine ve ekipman alımları.
Kemal Yılmaz, hibe desteği programının, yatırım tutarına bağlı olarak %50 oranında hibe sağladığını ve yeni tesisler için üst limitin 20 milyon TL, kapasite artırımı ve teknoloji yenileme yatırımları için ise 16 milyon TL olduğunu ifade etti.
Ayrıca, şimdiye kadar 112 projeye hibe desteği verildiğini ve 1.476 kişiye istihdam sağlandığını belirten Yılmaz, 21.101 adet makine ekipman dağıtımı yapıldığını duyurdu.
Başvurular, 9 Nisan 2025 tarihine kadar www.tarimorman.gov.tr üzerinden yapılabilecek. Bu hibe desteği, bölgedeki tarımsal üreticiler için büyük bir fırsat sunuyor.
Ünye Kent / Haber Merkezi
9659,48%0,49
37,87% -0,12
40,86% -0,09
3785,11% -0,68
6070,97% 0,00
Ordu
02.04.2025