Ünye Ziraat Odası tarafından fındığa ek gelir sağlamak amacıyla denenen safran üretiminin ilçede yaygınlaştırılması için çalışma başlatıldı.
Ünye Ziraat Odası, fındığa ek gelir sağlamak amacıyla ilçede spesifik ve endemik ürünlerle ilgili denemelerini sürdürüyor.
-3 yıl önce ejder meyvesi denenerek başarı elde edildi -
Bu anlamda 3 yıl önce Ünye’de ejder meyvesini deneyen ve başarıya ulaşan Ünye Ziraat Odası, bu yıl da Ziraat Teknikerleri ve Tarım Danışmanı Neslihan Kelleci tarafından safran ürünü denenerek başarıya ulaştı.
-Ünye’de spesifik ürün anlamında değişik ürünler deneniyor -
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, ülkemizde “altın ürün” olarak nitelendirilen ve 2024 yılında gramı 600 TL’ye kadar yükselen safran üretiminde Ünye’de başarılı olduklarını söyledi.
Ünye’de spesifik ürün anlamında değişik ürünler denemeye çalıştıklarını anlatan Sarıkahraman, “Tabi ki her ürünü ben kendim yapmıyorum. Odamızda konuşlandırdığımız Ziraat Teknikeri ve Mühendis arkadaşlarımız var. Onlar bana getiriyorlar. Biz de yönetim kurulunda ‘Olur mu, olmaz mı?’ diye karar alıyoruz. Safran ürününü de bu anlamda Ziraat Teknikeri arkadaşımız Neslihan Kelleci yaptı ve oldu, kendisi bu projeyi geliştirecek.” dedi.
-Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman: Fındıkla beraber yapılabilecek ürünleri deniyoruz -
Fındığın yanı sıra ek gelir sağlayacak ürünlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayan Başkan Sarıkahraman, “Spesifik ürünleri denemekteki amacımız, fındıkla beraber yapılabilecek ürünleri deniyoruz. Bu anlamda denediğimiz ve başarıya ulaştığımız ejder meyvesinde de bu yıl 3. yılımız ve verimi bu yıl alacağız gibi görünüyor. Safran ve ejder meyvesini denemek isteyen üreticilerimize de buradan bilgi aktarımı yapacağız.” diye konuştu.
-Ziraat Teknikeri Kellece: Safran üreticiyi yormayan, kendiliğinden yetişen bir ürün -
Ünye Ziraat Odası Tarım Danışmanı ve Ziraat Teknikeri Neslihan Kelleci, Ünyeli üreticilerin salep yetiştiriciliği sevmesi ve yaygınlaşmasıyla aynı familyadan gelen safran ile ilgili araştırmalar yaptığını aktararak, şunları söyledi:
“Safran ülkemizde Safranbolu’da üretiliyor, bunun yanı sıra yine ülkemizin birçok yerinde deneniyor. Safran, salep gibi endemik bir bitki. Safranın ekonomik değeri salepten daha fazla ve yetiştirmek için iklim ve coğrafya çok fazla seçmiyor. Üreticiyi çok yoran bir ürün değil. Safranı diktikten sonra üreticiden ekstra hiç bir şey istemiyor. Sadece toprağını güzel hazırlamak gerekiyor, çok sıkı toprak sevmiyor, su da istemiyor. Kendi kendine doğadan aldığı yetiyor. Bunu denedik, uygulama alanımızda yaptık, oldu ve bundan sonra ki süreçte üreticilere anlatacağız.”
-Safranın gramı 600 TL’den işlem görüyor -
Ziraat Teknikeri Neslihan Kelleci, safranın hem ekonomik değeri daha yüksek, hem de üreticiyi yormayacak bir ürün olduğunu vurgulayarak, “Safran özellikle tekstilde boyamada ve gıdada kullanılıyor ki, safran kendisinden 100 kat fazla boyama etkisine sahip. Ayrıca Asya ülkelerinde safran yemeklerde de kullanılıyor. Safranın gramı 600 TL’ye kadar çıktı ve çok değerli bir ürün.” ifadelerini kullandı.
-Safran nasıl hasat edilir? -
Safranın üretimi, verimliliği ve hasat işlemine ilişkin Neslihan Kelleci, şu bilgiyi verdi:
“Bir dönümlük alandan elde edilen safran miktarı değişkenlik gösterebilir. Toprak koşulları, iklim ve diğer büyüme faktörleri üretimi etkiler. Ancak genel olarak, bir dönümlük alandan ilk yıl ortalama 350-400 gram, ikinci yıl 650-750 gram, üçüncü yıl ise 500-600 gram safran elde edilebilir. Safran haziran-temmuz aylarında fide veya yumru olarak dikiliyor. Ekim-Kasım ayları gibi hasat ediliyor. Sabahın ilk ışıklarında Safran’ın çiçekleri açıyor. Sabahın ilk ışıklarında bunun çiçekleri hassas bir şekilde toplanıyor. Ardından evde serin bir yerde otururken çiçeklerin içinde bulunan 3 tane teli cımbız aparatı ile alıp, serin bir yerde kurutuyorsunuz.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke