Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai dondan etkilenen fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu.
Bakan Yumaklı’nın açıklamasından öne çıkan satır başları şöyle oldu:
“TARSİM, üreticinin emeğini garanti altına almanın tek yoludur.
34 ilde 16 ürün zirai dondan etkilendi, en çok zarar görenlerden biri fındık oldu.
Kahverengi kokarca ile mücadelede 1 milyon samuray arısı üretilecek.
Ordu’da 659 bin kışlak ilaçlandı; mücadelede vatandaş iş birliği önemli.”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10-14 Nisan tarihleri arasında 34 ilde meydana gelen zirai don olayının ardından, fındık başta olmak üzere birçok üründe yaşanan hasar sonrası bazı illerde incelemelerde bulundu.
Bu kapsamda Ordu’nun Ulubey ilçesi Yenisayaca Mahallesi’nde dondan etkilenen fındık bahçelerini ziyaret etti.
İncelemeye, Bakan Yumaklı’nın yanı sıra Ordu Valisi Muammer Erol, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ulubey Belediye Başkanı İsa Türkcan, AK Parti İl Başkanı Selman Altaş, MHP İl Başkanı Mehmet Özçelik, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ve İlçe Ziraat Odası Başkanları da katıldı.
-Fındık üretiminin yüzde 28’i Ordu’da gerçekleştirildi -
Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada, zirai dondan etkilenen üreticilerin yanlarında olduklarını vurgulayarak geçmiş olsun dileklerini iletti. Yumaklı, “34 ilde meydana gelen zirai don hadisesinde fındığın da aralarında bulunduğu toplam 16 ürün etkilendi. Geçtiğimiz yıl fındıktan hem bölge, hem de ülke ekonomisine 2.7 milyar dolarlık katkı sağlandı. Ülkede fındık üretiminin yüzde 28’i Ordu’da gerçekleştiriliyor. Fındığın zirai don hadisesinden ne kadar etkilendiğiyle ilgili çalışmalar devam ediyor.” dedi.
-Hasar tespit açıklamaları bakanlıktan yapılacak -
Bakan Yumaklı, hasar tespit çalışmalarına dair açıklamaların Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacağını belirterek, kamuoyunun bu açıklamaları dikkatle takip etmesi gerektiğini ifade etti. Tarım sigortası konusunda da vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulunan Yumaklı, şu ifadelere yer verdi:
“Dolayısıyla bir yıllık emeğin, çabanın garanti altına alınmasının tek yolu tarım sigortası TARSİM’dir. Elbette bizlerin de çabası var, ancak üreticilerimizin özellikle bu andan itibaren TARSİM konusunda mutlaka ama mutlaka gereken ilgi ve alakayı göstermelerini istirham ediyorum. TARSİM’in poliçe bedeli %70’e kadar Bakanlığınız tarafından, devletimiz tarafından ödeniyor zaten. Bir de diyelim ki bu bahçe için siz bazı ekipmanlar kullanıyorsunuz, bu ekipmanların da %50’sini bakanlık olarak biz karşılıyoruz. Eğer bu ekipmanları kullanıyorsanız TARSİM sigorta bedeli %25-30 gibi bir iskonto ile indirimle düzenlenmesi söz konusu. Bu işi yapan genç ve kadın girişimci kardeşimiz iseniz ilave destekler alıyorsunuz veya ilave indirimler alıyorsunuz. Bunları garanti altına almakla alakalı tek yol ve en önemli yol tarım sigortasıdır.
Ben başta burada olmamız sebebiyle Ordulu üreticilerimize, Türkiye genelinde de etkilenen Malatya’dan Manisa’ya, Niğde’den Aksaray’a, Karaman’a kadar ve diğer bütün illerimizdeki etkilenen üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dondan etkilenen ağaçların tekrar verime durabilmesi için yapılması gereken şeyler var. Dolayısıyla bunların herhangi bir şekilde kulaktan dolma bilgilerle yapılmaması, bakanlığımızın Tarım İl Müdürlüklerinin belirtecekleri şekilde bakımının ve diğer unsurlarının yerine getirilmesini özellikle istirham ediyorum. Arkadaşlarımızın gezmediği, uğramadığı hiç bir yer olmayacak. Bütün iller için bunu söylüyorum. Dolayısıyla bu konuya da özel bir hassasiyet gösterilmesi bizim açımızdan son derece önemli.
-Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür -
Bakan Yumaklı ayrıca, yaşanan zirai don olayının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreci bizzat takip ettiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu konunun daha ilk anından itibaren çok yoğun bir şekilde kendisi de bizatihi takip etti ve talimatlarını verdi. Kabine Toplantısı sonrasında kendilerinin açıkladığı, bizim de açıkladığımız bu mağduriyetin giderilmesine yönelik bütün şartları oluşturan talimatları vermiş oldu. Dolayısıyla ben Türkiye’deki bütün üreticilerimiz adına, gıda arz güvenliği adına çalışan bütün çiftçilerimiz adına Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimi arz ediyorum.” dedi.
-Kahverengi Kokarca ile mücadelede önemli adımlar -
Bakan Yumaklı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadeleye dair de önemli bilgiler paylaştı. 2017 yılından bu yana özellikle 2022, 2023 ve 2024 yıllarında pandemi boyutuna ulaşan zararlıyla mücadele kapsamında ilaçlama ve biyolojik çalışmaların sürdüğünü belirten Yumaklı, vatandaşların sürece sunduğu katkılara da teşekkür etti.
“Ordu’da 659 bin kışlak ilaçlandı. Bununla ilgili ilaçlama çalışmaları başta olmak üzere, yine bu zararlının düşmanı olan samuray arısının üretilmesi ve benzeri konularda bir mücadele takvimi oluşturuldu. Geçtiğimiz Kasım ayında 13 ilin valisi ile bir toplantı yaptık. Mücadele planımızı kendileri ile paylaşıp, onlara da bu konuda ne yapılması gerektiği ile ilgili ödev verdik. Sağ olsunlar bütün valilerimiz ciddiyetle bunu takip etti. Bu sene çok ciddi bir ilerleme kaydettik. Bakanlığımızın bütün enstitüleri bu konuya yoğunlaştı. Bu sene 1 milyon samuray arısı üretimi tamamlanıp, sahaya sürülmüş olacak. Yine kışlaklarda 400 bin yapının ilaçlanmasını planlamıştık, bugün itibariyle 659 bin bu tarz yapılar ilaçlanmış vaziyette.”
-Ortak mücadele vurgusu -
Kahverengi kokarca ile mücadelenin sadece devletin çabasıyla değil, üreticilerin de katkısıyla başarılı olabileceğini vurgulayan Yumaklı, “Siz bir köyde %90 oranında ilaçlama yaptınız ama %10 oranında üç-beş ev kapısını kilitledi gitti. Bu zararlı da orada kışladı, çoğaldı, havalar düzeldiğinde de bahçelere saldırdı. Yaptığınız tüm çalışma boşa gidiyor. Dolayısıyla bütün üreticilerimizin bize destek olmasını bekliyoruz. Bu konuda da haklarını yemeyelim çok büyük de bir destek var. Eğer biz bunu bu şekliyle başaramamış olsaydık, hakikaten belki kahverengi kokarcadan çok daha büyük bir zarar görecektik."
Bakan Yumaklı, “Tabi sadece ilaçlı mücadele değil, aynı zamanda biyoteknik ve biyolojik mücadele de samuray arıları itibariyle gerçekleşiyor. İnşallah aynı şekilde, disiplinli bir şekilde bu zararlıya karşı mücadele edeceğiz. Bu mücadele sadece Türkiye’nin kuzey illerinde değil, güney illerinde de Akdeniz meyve sineği, yeşillenme gibi farklı zararlılarla sürüyor. Bunlar zaman içerisinde iklimlerin kayması, hava sıcaklıklarındaki anormallikler nedeniyle karşımıza çıkabilir. Aynı zamanda mücadeleye devam edeceğiz. Ben tekrar bütün üreticilerimize geçmiş olsun diliyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Ünye Kent / Haber Merkezi