Amazonların Kayıp Şehri Terme mi?

Anadolu'nun Mitolojik Kadın Savaşçıları Karadeniz’de Terme ilçesi civarında yaşamışlardı. Bazı Tarihçiler Amazonları Ünye’ye yerleşen ilk Türkler olan Kimmerlerin kadınları der.

Canik Dergisi 9.07.2021 08:30:55 4352 0
Amazonların Kayıp Şehri Terme mi?

YASAR KARDUMAN

 Tarihte kadin savasçilar olarak bilinen Amazonlarin yasadigi yöre olarak bilinen Samsun'un Terme ilçesi Gölyazi beldesinde, kayip sehri bulmak için Samsun Kültür ve Turizm Müdürlügü'nün katkilari ve Gölyazi Belediyesi'nin girisimleri neticesinde Bodrum Sualti Arkeoloji Müzesi dalgiçlari, Gölyazi Beldesi'ne gelerek bir ön dalis yapti. 

Akgöl ve Kizlar Adasi yöresinde yapilan dalislarda Amazonlar döneminden kaldigi ileri sürülen ve göl dibinde var oldugu sanilan bir duvarin izi arastirildi. Ancak göl dibinin asiri çamurlu olmasi nedeniyle tarihi herhangi bir buluntuya rastlanamadi. Var oldugu söylenen bir duvar arastirildi. Ancak çamur tabakasi oldugu için bu duvar çamur altinda kalmis olabilir” dendi

Kaynak: https://www.denizhaber.net/kayip-amazon-sehri-samsunda-araniyor-haber-16212.htm

Amazonlar

Kimdir?

Amazonlarla ile ilgili bilgilerin çogu, bu savasçi kadinlarin Anadolu'nun kuzeyinde; Ordu yakinlarindaki Terme «çayi civarinda, Themiskyra adli kentte yasadiklari yönünde toplaniyor. Yüzyillardir merak konusu olan Amazonlar oldukça ilginç bir topluluk.

En önemli özellikleri en az erkekler kadar hatta efsanelere göre erkeklerden çok daha iyi savasmalari olmus. Bu yigit kadinlarin, güzelliklerinin yani sira; çevik, hizli ve disiplinli olmalari da onlari diger kavimlerden ayiran özellikler arasinda sayilmis. Özellikle at binme konusundaki yetenekleri ve at üstünde kazandiklari savaslarin ünü, çok kisa zamanda tüm Anadolu'ya hatta komsu ülkelere yayilmis.

At üstündeki hünerleri
Amazon kadinlari yasamin her alanina hâkim oldugu bir toplumdu. Aralarina erkek almaz, sadece soylarini devam ettirmek için komsu kavimlerle görüsürler ve sonra kendi topraklarina çekilirlermis. Dogan kiz çocuklarini en iyi sekilde egitirler, onlara at binmeyi, ok atmayi ve yay kullanmayi ögretirlermis. Erkek çocuklari ise, ya bebekken babalarinin yanina yollarlar ya da kendilerine ayak bagi olmayacak islerde kullanirlarmis.

Amazonlar, ok atmadaki üstünlüklerinin yani sira, 'Labris' denilen çift tarafi da keskin olan bir baltayi da çok iyi kullanirlarmis. Savaslarda, kendilerini savunmak için kullandiklari, yarim ay seklindeki kalkanlari ise pek çok heykele konu oldu.Tek gögüslerini keserlerdi

Dilbilimcilerin 'Amazon' sözcügü üzerine yaptigi arastirmalarin sonuçlarina göre; Anadolu'nun Karadeniz Bölgesi'nde yasamis olan bu savasçi toplulugun adinin anlaminin, 'Gögüssüz' oldugu ortaya çikiyor. Söylencelere göre, bu savasçi kadinlar ok atarken rahatsiz olmamak ve yayi daha fazla gerebilmek için tek gögüslerini küçükken keserlermis. Böylece yayi, zahmetsizce gerebilir ve oku daha da uzaga atabilirlermis. Bu özellikleri ise savaslarda onlara ezici üstünlük sagladigindan geleneklerini çok uzun yillar boyunca hiç degistirmemisler.Amazonlar

Amazonlar, inanisa göre yalnizca uydurulmus bir efsane degildir. Amazonlar, Terme’den Karadeniz'e dökülen Thermedon irmaginin yakinlarinda yasayan savasçi kadinlardir. Baskentleri Themiskyra kentiydi.

Amazonlar, Anadolu yarimadasinda büyük bir öneme sahipti. Hem tarihçiler hem de mitos yazarlari Izmir'in, Efes'in, Sinop'un, Ünye’nin ve daha pek çok kiyi kentinin Amazonlar tarafindan kuruldugunu söylerler. Platon ve Sokrates Anadolu'da yasayan bu çok kuvvetli ve cesur kadinlarin sik sik Yunanistan'a akin ettiklerinden bahseder.

Amazon sözcügünün eski bir Anadolu diline ait oldugu söylenir. Bazi bilginlere göre A-mazon = Memesiz anlamina gelir. Yaylarini daha rahat çekebilmek için sag gögüslerini kestikleri ve bundan dolayi kendilerine Amazon adi verildigi ileri sürülür.

Amazonlar savasta tutsak ettikleri erkeklerle birlikte olup daha sonra onlari öldürmeyi adet edinmislerdir. Bazen de komsu ülkelerle bir anlasma yapip komsu ülke erkekleri ile özellikle ilkbaharda birlikte olmuslar, dogan çocuklarin kiz olanlarini alip, erkek çocuklari onlara vermislerdir.

 Kaynaklar:

Yrd. Doç. Dr. Gülgün Köroglu-

Herodot Tarihi, Çev: Müntekim Ökmen,

Burcu Yumrukçaglar Yunan Mitolojisinde Amazonlar,

Prof. Dr. Bilge Umar Ilkçagda Türkiye


  • Perşembe 20.8 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Cuma 16.2 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.3 ° / 12 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9031,82%-2,18
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,46% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2945,19% 0,35
  • Ç. ALTIN

    4929,17% 0,00

Ordu

21.11.2024

  • İMSAK 05:47
  • GÜNEŞ 07:16
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 14:50
  • AKŞAM 17:13
  • YATSI 18:37
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593