Belediye Başkanı Mehmet Türk’le birlikte 3,5 yıl Belediye Başkan Yardımcılığı yaptığını hatırlatan Yaşar Argan, “Ben Ünye’nin bir kültür kenti olmasından yanayım; bizim 5 bin yıllık tarihimiz var. Bu tarihi ortaya koymamız, Türkiye’de ve Dünyada pazarlamamız lazım. Bu konularda yeterli çalışmalar yapamadık ve halen daha çok yeterli çalışma yapamıyoruz.” eleştirisi de yaptı.
Belediye Başkanlarının yaşanabilir bir şehir oluşturması gerektiğini vurgulayan Argan, “Yeşili ile güzelliği ile yolları, insanları ile parkları ve bahçeleri ile bu konuda Ünye bir şeyler yapıyor.” dedi.
Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, 91.1 frekansından Şahane Radyo’da Gazeteci ve Radyo Programcısı Ali Öztürk’ün hazırlayıp sunduğu “Kentin Sesi” programına konuk oldu.
Geçmişte Ünye Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Argan, Ünye’de yürütülen kültürel çalışmalara ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Gazeteci Ali Öztürk’ün “Yaşar Argan’ın kültürel adam kişiliği, ticari adam kişiliği, öğretmenliğinin yanı sıra, siyasi adam kişiliği vardı. Geçmişte siyasetin tam da ortasında yer aldı. Ünye’nin idare edilmesinde söz sahibi oldu ve katkı sağladı. Merhum Belediye Başkanı Mehmet Türk döneminde Ünye’nin Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yaptınız. O döneme gidecek olursak nasıl bir dönemdi. Görevde acil görüp yaptığınız neler vardı? Ayrıca yapmak isteyip görev süresi yetmedi, onu yapabilecek yetki gelmedi dediğiniz bir hayaliniz var mı?” sorusuna Dernek Başkanı Yaşar Argan şu açıklamayı yaptı:
-“Ünye’nin kültür kenti olması yolunda yeterli çalışmalar yapamadık” -
“Merhum Belediye Başkanı Mehmet Türk’le birlikte 3,5 yıl çalıştık. Bazı konularda aramızda fikir ayrılıkları oldu. Ben Ünye’nin bir kültür kenti olmasından yanayım; çünkü bizim 5 bin yıllık tarihimiz var. Bu tarihi ortaya koymamız lazım. Türkiye’de ve Dünyada pazarlamamız lazım. Bu konularda yeterli çalışmalar yapamadık. Halen daha çok yeterli çalışma yapamıyoruz.
-“Mücadele verdik ve Yunus Emre’nin Ünye’de mezarını tescil ettik” -
Ben Yunus Emre Derneği Başkanıyım. Çok tepkiler aldım. Ünye’de Yunus var mı, yok mu? Bu mücadeleyi verdik ve sonuçta Yunus Emre’nin Ünye’de mezarını tescil ettik. Mücadele etmesek, bu konuda elimizden gelen gayreti göstermesek yoktu. Sempozyumlar yaptık ve bu sempozyumlarda Ünye’de Yunus’un varlığını pek çok üniversiteye duyurduk. Tanıtım çok önemli. Yunus Emre gezgin bir derviş. Bir çok yere gitmiş, bir çok insanı ziyaret etmiş ama ziyaret ettiği yerler hep Kültür Merkezi. Konya’ya gitmiş, Erzurum’a gitmiş. Ünye değerlerine sahip çıkmalı!
-“Ünye’de yapılması gereken çok iş var” -
Ünye’de yapılması gereken çok iş var. Mesela bizim çok güzel bir acı suyumuz vardı. 1960’lı yıllarda saat 12:00’de şehir suyu kesilir, acısu evlere basılırdı. Saat 12’den sonra da Ünye’nin insanı acısuyu kaplara koyar, hem içer, hem yemek yapardı. Bizim kuşak acısuya hastadır, öyle yetişmiştir. Daha sonra nüfus artışı olduğu için acısu yetmedi. Bu defa Ünye’ye acısu ile ilgili güzel çeşmeler yapıldı. Hatta bakır taslar vardı su içmek için ama daha sonra bu da istismar edildi. Acısuyun bu güzel ve geniş olan yerlerine birer taksi durağı kondu. O güzelim görüntü kayboldu. Geleneksel acısuyun varlığı devam ettirilebilirdi. Bu konuda yeterli çalışmamız yok. Çok fazla çeşme yapıldı, uyduruk yerlere yapıldı ve acısuyun özelliği biraz kaybedildi. Şuan su da akmıyor.”
-“Belediye Başkanları çok şey yapabilir” -
Gazeteci Ali Öztürk’ün “Geçmişte belediyeciliğin, içinden gelmiş biri olarak Ünye Belediyesi’ne baktığınızda hizmetleri ile örtüştürdüğünüzde sizin bakışınıza göre sınıfı geçen bir belediyecilik mi yapılıyor, yoksa farklı bir belediyecilik mi?” sorusuna Argan şu yanıtı verdi:
“Halk arasında bir söz vardır, Belediye Başkanı bir para basamaz, bir adam asamaz. Çok doğru ve önemli bir sözdür. Belediye Başkanları çok şey yapabilir ama Belediye Başkanları bu konuda donanımlı olmalı. Yani siyasi partiler önümüze ne koyarsa onu seçiyoruz. Ama benim için önemli olan Belediye Başkanlarının yaşanabilir bir şehir oluşturması. Yeşili ile güzelliği ile yolları, insanları ile, parkları ve bahçeleri ile. Bu konuda Ünye bir şeyler yapıyor.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke