Aşırı sıcaklara dikkat! Güneş altında fazla vakit geçirmek ölüm riskini artırıyor

Aşırı sıcaklarda çeşitli sağlık problemlerinin yaşanabileceğine dikkat çeken Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, vatandaşları dikkat etmeleri gereken hususlara ilişkin önerilerde bulundu.

Sağlık 13.07.2024 18:36:00 1587 0
Aşırı sıcaklara dikkat! Güneş altında fazla vakit geçirmek ölüm riskini artırıyor

Güneşin altında fazla vakit geçirmenin ölüm riskini artırdığını belirten uzmanlar, aşırı sıcaklarda fazla vakit geçirmemeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yapıyor.

-Yeni sıcak hava dalgası geliyor: 40 dereceleri göreceğiz! -

Yeni bir sıcak hava dalgası geliyor. İstanbul başta olmak üzere birçok kentte sıcaklık önümüzdeki hafta artarken bazı bölgelerde hava sıcaklığı nemin de etkisiyle 40 derecelerin üstüne çıkacak. 

Aşırı nemli havanın 1 hafta daha etkisini sürdürmesi bekleniyor. 

Sağanak yağışlarda doğu bölgelerde yer yer etkili olacak. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de sıcaklıklar etkili olacak. Doğu Karadeniz bölgesinde ise yer yer gök gürültülü sağanaklar hafta boyunca etkisini gösterecek.

-Meteoroloji uyarıyor: Sağlığınızı koruyun!  -

Vatandaşların aşırı sıcaklara karşı önlem almasının hayati önem taşıdığını belirtiyor. Bu yıl da fazlasıyla etkili olan sıcakların önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirten meteoroloji uzmanları Eyyam-ı bahur sıcaklarının da etkili olmasıyla vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Meteoroloji uzmanları, "Bu aşırı sıcaklıklar, özellikle yaşlılar ve çocuklar için büyük bir risk oluşturuyor" dedi.

Aşırı sıcaklığın, insan vücudunda sıcak çarpması denilen tuz ve su kaybıyla ortaya çıkan ağır hastalıklara ve yükselen vücut ısısı ile de beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabileceği hatta ölüme sebebiyet verebileceği belirtiliyor.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmak olup, metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmakta olduğu belirtilirken, aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz olduğu ve yine ortamdaki nem oranının yüksekse terleme suretiyle vücut ısısının yeterli düzeyde düşmeyebileceği vurgulanıyor.

-Aşırı sıcaklarda çeşitli sağlık problemleri yaşanabilir -

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklarda çeşitli sağlık problemlerinin yaşanabileceği konusunda vatandaşları uyardı. 

-Aşırı sıcaktan korunması gereken risk grubu hangisi? -

Aşırı sıcaklardan en çok etkilenen gruplara ilişkin Güney, "4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar, hamileler, aşırı kilolular, kronik hastalığı (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) olanlar yer almaktadır" dedi. 

Uzm. Dr. Güney, özellikle güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler daha fazla risk oluşturduğunu belirterek, öğlen saatlerinde mümkünse dışarıya çıkılmaması tavsiyesinde bulundu.

-Güneş ışınlarına maruz kalmamak için bunlara dikkat edin! -

Güneş ışınlarına maruz kalınmaması için bazı önlemlerin alınmasının gerektiğini belirten Uzm. Dr. Güney, şu açıklamayı yaptı:

"Dışarıda bulunulduğunuzda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler ise mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu krem kullanmalı, şapka ve gözlük gibi gerekli koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir. Yoğun fizik aktivitesi gerektiren sporları yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli, her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarpması yönünden izlenmelidir. Bebekler ise bu açıdan daha sık izlenmelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken, herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır. Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı; bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir."

-Her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmalı! -

Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarlarda sıvı alınmasının şart olduğunu vurgulayan Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, bu konuyla ilgili şu bilgiyi verdi:

“Aşırı sıcaklarda terleme nedeniyle vücut su-mineral kaybına uğrar. Bu nedenle bol sıvı ve sulu besinler tüketilmeli. Günde ortalama 2-2,5 litre su tüketin. Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın. Bu mümkün değilse ayaklarınızı, ellerinizi, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın veya silin. Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmeli.” 

-Güneş yanığında ne yapmak gerekir? -

Güneş yanıkları konusuna da değinen Uzm. Dr. Yusuf Güney, "Deriye hasar vereceği için güneş yanıklarından kaçınılmalıdır. Yanıklar, uzun süreli güneş ışığına maruz kalmakla meydana gelir. Deri kızarık, ağrılı ve aşırı derecede sıcaktır. Eğer etkilenen kişide ateş, bül (su toplanması) ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu vb. maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır" dedi. 

Sıcak döküntüsü isiliğine de değinen Uzm. Dr. Yusuf Güney,  “Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak derinin tahrişidir. Her yaşta görülmekle birlikte sıklıkla bebeklerde görülür. Küçük kızarıklıklar şeklindedir. Sıklıkla boyun, göğüs, dirsek iç yüzü gibi kıvrım yerlerinde görülür. Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin ve daha az nemli ortam sağlanmalıdır.” tavsiyesinde bulundu. 

-Sıcak çarpmasına karşı ilk yardım çok önemli  -

Sıcak çarpmasına karşı ilk yardımda kişinin serin bir yere taşınması ve vücut sıcaklığının normal seviyeye düşürülmesi çok önemli.

Bunun yanı sıra soğuk suyla ıslatılmış bezler kullanarak vücut sıcaklığını düşürmeye çalışın. Buz paketleri koltuk altı ve kasıklara yerleştirilebilir. Kişi bilinçliyse su veya spor içeceği gibi elektrolit içeriği yüksek sıvılar verin.

Kişinin durumu ciddiyse veya bilinç kaybı yaşıyorsa acil olarak sağlık kuruluşuna başvurulmayı gerekiyor.

Ünye Kent Haber 


  • Çarşamba 7.5 ° / 4.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 5.7 ° / 2.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 7.3 ° / 3.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9690,59%-0,26
  • DOLAR

    35,48% 0,01
  • EURO

    36,61% 0,08
  • GRAM ALTIN

    3066,92% 0,46
  • Ç. ALTIN

    4907,52% 0,63

Ordu

15.01.2025

  • İMSAK 06:14
  • GÜNEŞ 07:44
  • ÖĞLE 12:43
  • İKİNDİ 15:09
  • AKŞAM 17:31
  • YATSI 18:56
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593