Tarih: 18.09.2024 09:00

Bakanlık takibe alıyor!

Facebook Twitter Linked-in

Zor bir dönemden geçtiğimizi vurgulayan Sarıkahraman, “Üretici şu anda çok mağdur durumda. Üreticiyi mağdur durumdan daha mağdur duruma sokmanın bir anlamı yok. Siz bugün çok para kazanıyorum mu sanıyorsunuz 2 randıman çalarak?!” sorusunu yöneltti. 

Karadeniz Bölgesi’nin ‘yeşil altını’ olarak adlandırılan fındık hasat döneminde sona yaklaşıldı. Yüksek kesimlerde belli yerlerde hasat devam ederken, orta ve sahil kesimde hasadını tamamlayan üretici ürününü ya TMO’ya, ya FİSKOBİRLİK’e, ya da tüccara verirken, kimisi de evinde ya da deposunda bekletmeyi tercih etti. 

Bu yıl fındık ürünü başta olmak üzere 300’e yakın ürünü tehdit ederek zarar veren istilacı Kahverengi Kokarca böceği nedeniyle fındık üreticisi mağdur oldu. 

Ordu ilinde en çok Fatsa ilçesi bu böcekten etkilenirken;  sahil bandındaki Ünye, Altınordu ve Perşembe ilçelerinin yanı sıra il genelinde bazı ilçelerde olumsuz etkilendi.

Bazı tüccarların ise bu durumu kendine göre fırsata çevirerek üreticiyi mağdur ettiği yönünde şikayetler ardı arkasına geliyor. Fındık ürününde kalite ve verimi düşüren kahverengi kokarca böceğini gerekçe gösteren bazı tüccarlar, her üreticiden gelen fındığı böcekten etkilendiği bahanesiyle randımanı düşürerek, düşük fiyatla satın alıyor. İşçi yevmiyesi, okul ihtiyacı, düğünü, borcu vs masrafı olduğu için nakit paraya ihtiyacı olan üretici de ürününü  düşük randımanla satmak zorunda kalarak bir yıl boyunca emek ettiği fındık ürününden beklediği kazancı sağlayamadığı için kara kara düşünmeye başladı. 

-Serbest piyasayla ilgili çok şikayet geliyor!-

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, bu yıl serbest piyasada randıman ve sanki fındığın tamamında Kahverengi Kokarca zararı varmış gibi davranıldığı yönünde bir çok şikayet aldıklarını söyledi. 

Serbest piyasayla ilgili gelen bu şikayetlerin çok olması nedeniyle Ziraat Odası olarak durumu Ankara’ya taşıdıklarını belirten Sarıkahraman, bu şikayetlerin Ankara’ya kadar ulaştığını, Ticaret ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuyla ilgili çalışma başlattığını vurgulayarak şu açıklamayı yaptı: 

-Sarıkahraman: İnsanları biraz vicdani muhasebeye davet ediyorum -

“Biz Müslüman bir ülkenin Müslüman insanlarıyız. Hem üretici kesimimiz Müslüman, hem aracı kesim Müslüman, hem de fabrikacılarımız. Ama bu yıl fındıkta randıman ile ilgili sıkıntıları ve sanki fındığın tamamında Kahverengi Kokarca varmış gibi bir yaklaşımı duyuyoruz. Bu söylemleri Müslümanlık çerçevesinde nereye koyarız, ben de şaşırıyorum. Bu yıl bir firmada 43 gelen randımanın başka bir firmada 35, başka firmada 38 geldiğini, bir başkasında 45’e çıktığını duyuyor ve bununla ilgili şikayetleri alıyoruz. Öte yandan evet bu yıl Kahverengi Kokarca zararı var ama sanki fındığın tamamında zarar varmış gibi bir hal içinde davranılıyor. Geçen senenin fındığı eğer uygun koşullarda saklanabildiyse daha kaliteli. Ama buna Kahverengi Kokarca var muamelesi yapmak hangi vicdanla örtüşüyor. Esnafımızı dürüst olmaya davet ediyorum. Elbette içerisinde dürüst olan esnaflarımıza lafımız yok. Ama bu şikayetler geliyor. Bunun da üstesinden gelecek kurum, devletin ilgili kurumlarıdır. Bunları daha artırabiliriz. Ama bu para kazanma amaçlı yapılıyorsa ben insanları biraz vicdani muhasebeye davet ediyorum. 

-Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma başlattı-

Elbette Ünye’mizde ve ülkemizde çok güzel, çok ciddi alışveriş yapan, hakkıyla ve hakkaniyet yapan esnaflarımız var, bunları tenzih ediyorum. Ama bize gelen şikayetleri yapan kişi ve işletmeleri kınıyorum. Bununla ilgili şikayetler Ankara’ya gitti. Ticaret Bakanlığı bunun üzerinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile bunun üzerinde bir çalışması var. 

-“Herkesin aklını başına alması lazım” -

Herkesin aklını başına alması lazım. Zor bir dönemden geçiyoruz. Üretici şu anda çok mağdur durumda. Üreticiyi mağdur durumdan daha mağdur duruma sokmanın bir anlamı yok. Ağlayanın malı gülene hayır gelmez. Siz bugün çok para kazanıyorum mu sanıyorsunuz 2 randıman çalarak?!”

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —