Becerilerin geliştiği 0-6 yaş grubuna dikkat!

Becerilerin geliştiği 0-6 yaş grubuna dikkat!

"Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi kapsamında Ünye’ye gelen Prof. Dr. Didem Behice Öztop; dil, sosyal ilişki ve motor becerilerinin 0-6 yaş erken çocukluk döneminde geliştiğini vurgulayıp, anne-babalara tavsiyele

Erken çocukluk döneminin önemli bir dönem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Didem Behice Öztop, “Çocuk ruh sağlığı deyince veya çocuklarda bir takım ruhsal sorunlar görüldüğünde daha çok daha büyük yaş guruplarını düşünüyor gibiyiz. Ama aslında erken çocukluk döneminden itibaren başlıyor.” dedi. 

Ünye'nin kültürel zenginliklerini ve değerlerini yeni nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirilen, Ünye'nin Dünkü Çocukları Derneği Kültür Sanat ve Eğitim Komisyonu tarafından geliştirilen ve Ünye Belediyesi’nin desteklediği, Prof. Dr. Ayşe Yalın’ın üstlendiği "Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi eğitimleri sürüyor.

Proje kapsamında Prof. Dr. Didem Behice Öztop, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda anne-babalarla bir araya geldi. 

Prof. Dr. Ayşe Yalın, seminerin açılış konuşmasında, bir ülkenin çocuklarını koruyup büyümesine uygun ortamı sağlaması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Projemizde iki amacımız var. Birincisi değerlerimiz, geleneklerimiz kayboldu. İkincisi de biliyoruz, ne kadınımızı ne çocuğumuzu koruyamıyoruz. Eğer bir ülkede çocuğu koruyamıyorsanız, çocuğu büyütemiyorsanız o ülke yok oldu demektir. O yüzden ikinci amacımız, Ünye’de yaşayan çocukların tüm çocuk hakları ile tüm koruma hakları ile yaşamalarını istiyoruz. Dolayısı ile de öyle bir çocuk öyle bir şehirde yaşıyorum desin ki ‘Bu şehir beni korudu. Bu şehir beni büyüttü, bu şehir beni bütün haklarımla bana baktı ve geliştirdi. Üstelik benden de ilham aldı’ diyebilsin diye bu sosyal sorumluluk projesi başladı.” 

-“Erken çocukluk dönemi beyin gelişiminin yüzde 90 oranında olgunlaştığı, değiştiği bir süreç” -

Çocuk ve ergen ruh sağlığı konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Didem Behice Öztop, erken çocukluk dönemi beyin gelişiminin yüzde 90 oranında olgunlaştığı ve değiştiği bir süreç olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 

“Erken çocukluk dönemi oldukça önemli bir dönem. Çocuk ruh sağlığı deyince veya çocuklarda bir takım ruhsal sorunlar görüldüğünde daha çok daha büyük yaş guruplarını düşünüyor gibiyiz. Ama aslında erken çocukluk döneminden itibaren başlıyor. En büyük farkı bu dönemde yaptığımız müdahalelerde görebiliyoruz. Çünkü bu dönem beyin gelişiminin yüzde 90 oranında olgunlaştığı, değiştiği bir süreç ve çevresel müdahale yaptığımızda bu süreci oldukça etkili bir şekilde değiştirebiliyoruz. Çocuğumuzla oynadığımız oyundan başlıyor. Bazen de daha ileri psikososyal müdahalelere kadar gidebiliyor. Bu yüzden erken çocukluk döneminin önemi var.

-“Çocuğun gelişim süreci anne karnından itibaren başlıyor” -

Hem doğuştan getirdiğimiz özellikler, hem de çocuğun büyüdüğü ortam birleşerek onun kişiliğini, karakterini, ruh sağlığını ve bazen de ruhsal bozuklukları oluşturabiliyor. Bu dönem içerisinde gelişim süreci aslında bir süreklilik gösteriyor çocuğun doğdu andan itibaren. Hatta anne karnından itibaren.”

-“Erken çocukluk, okul çağı ve ergenlik dönemleri bir birini takip eden ve iç içe dönemlerdir” -

Çocuklarda dil becerileri, sosyal ilişki becerileri, motor becerileri gibi birçok becerinin 0-6 yaş aralığını kapsayan erken çocukluk döneminde geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Didem Behice Öztop, çocuğun gelişim sürecinde neler yapılması gerektiğiyle ilgili anne babalara şu tavsiyelerde bulundu:

“6 yaş öncesine erken çocukluk dönemi diyoruz, daha sonra okul çağı dönemi var. Ergenlik dönemi var. Bunlar bir birlerinden keskin sınırlarla ayrılmıyor aslında. İç içe geçmiş dönemler. Bazen bir dönemin özelliklerini, yapısal özelliklerini diğer döneme taşıyabiliyor çocuklar ve bir birleri ile etkileşim içerisinde. 

-“Her çocukta gelişimsel süreç ve gelişimsel hız farklı olabilir, değişkenlikler gösterebilir” –

Her çocukta, her bireyde bu gelişimsel süreç ve gelişimsel hız farklı olabilir, farklı değişkenlikler gösterebilir. O yüzden aynı yaş gurubunda iki farklı çocuğun motor gelişimi, dil gelişimi değişkenlik gösterebiliyor. Cinsiyetler arasında da farklılıklar olabiliyor. Örneğin, çoğu kez kız çocuklarında dil gelişimini daha hızlı bir süreç içerisinde görebiliyoruz. O yüzden hiçbir çocuk bir birinin aynı değil ve her biri kendine özgü bilici. En önemli bilmemiz gerekenlerden biri bu. 

-“Erken çocukluk dönemi kritik dönemlerden biri” -

Bilişimsel dönemlerin duyarlı ve kritik dönem dediğimiz dönemleri oluyor. Erken çocukluk dönemi o kritik dönemlerden biri. Belirli işlevler gelişiyor. Örneğin, en önemli becerilerimizden biri dil gelişimi. Yani anadilimizi aslında erken çocukluk döneminde öğrenmeye başlıyoruz. Kritik dönemde yeterli uyaran almadığı zaman çocuk, aslında yapısal olarak, gelişimsel olarak sahip olduğu özellikleri kazanamıyor. Görme bile bunlardan biri. Ne kadar biyolojik ve doğuştan geldiğini düşündüğümüz bir süreç ama bu dönem böyle kritik bir dönem. Kritik ve duyarlı iki kritik dönem ve bunlar erken çocukluk döneminde özellikle dikkat etmemiz gereken dönemler. 

-“Dil becerileri, sosyal ilişki becerileri, motor beceri erken çocukluk döneminde gelişiyor” -

Kritik dönemde bazı becerilerimiz gelişmediğinde, özellikle ihmal edildiğinde çocuk, uyaransız kaldığında ve ayrıca ekran kaşsısında çok vakit geçirmeleri uygun değil. Aynı zaman bu dönemde gelişen dikkat becerileri, dil becerileri, sosyal ilişki becerileri olumsuz etkileniyor. Bu dönemde çocuklar yetişkinler ve yaşıtları ile olan etkileşimlerinden aslında sosyal ilişkiyi öğrenebiliyorlar. Dil becerisini de kazanabiliyorlar. Motor becerileri de güçleniyor ve zihinsel gelişimleri de gelişiyor. O yüzden 3 yaşından önce çocukları ekrandan uzak tutmak gerekiyor.”

Ünye Kent / Yücel Arslanteke