"Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi başladı

Ünye'nin kültürel zenginliklerini ve değerlerini yeni nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirilen "Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesine Ünye Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda düzenlenen programla start verildi.

Prof. Dr. Ayşe Yalın, “Daha sağlıklı, zorlu durumlarda kendini koruyabilen, haklarını savunabilen, ilham alabileceğimiz çocuklarımız için bir kent olsun istedik.” diyerek geçmişi sağlam bir şekilde özümseyip yeni nesle aktarıldığı takdirde temelin sağlam olacağını vurguladı 

Ünye'nin Dünkü Çocukları Derneği Kültür Sanat ve Eğitim Komisyonu tarafından geliştirilen ve Ünye Belediyesi’nin desteklediği, Prof. Dr. Ayşe Yalın’ın üstlendiği "Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi Ünye Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu’nda start aldı. 

Programda, Ünye'nin kültürel zenginliklerini ve değerlerini yeni nesillere aktarmak amacıyla Prof. Dr. Ayşe Yalın velilere yönelik Çocuğun Ruhsal Gelişimi Semineri düzenledi.

-“Çocuklarımızın güvenli, onurlu, kendisine değer veren bir şehirde yaşamaya hakkı var”-

Seminerde bilgilendirme yapan Prof. Dr. Ayşe Yalın, çocukların güvenli, onurlu, kendisine değer veren bir şehirde yaşamaya hakkı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 

“Bizim çocuklarımız çok değerli. Bu değerli çocukların güvenli, onurlu, kendisine değer veren bir şehirde yaşamaya hakkı var. Ünye’de çocuklar için her şey var. Parklarımız var, çok güzel okullarımız var. Çocuğa kıymet veren anne-babalar var. Ama görüyoruz ki Dünyanın halini, çocuklar çok iyi korunmuyor. Her gün görsel ve yazılı medyada çocuklarla ilgili istemediğimiz haberleri alıyoruz. O nedenle Ünye’de bir sosyal sorumluluk projesi yapalım, ailelerimizle çocuğun doğumundan, ergenliğin sonuna kadar o bölümü ele alalım. Daha sağlıklı, zorlu durumlarda kendini koruyabilen, haklarını savunabilen, ilham alabileceğimiz çocuklarımız için bir kent olsun burası istedik. Belediye Başkanımızda bunu büyük bir zevkle kabul etti ve biz Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği ile birlikte bu projeye adım attık. 

-“Değerlerimizi kullanmayı biz çocuklarımıza maalesef öğretmemişiz” -

Değerlerimizi yitirdik. Çocuklarımız değer bilmiyor değil. Bu çocuklar değerleri biliyor, ama değerlerimizi kullanmayı biz onlara maalesef öğretmemişiz. Projemizdeki diğer amacımız kuşak aktarımı, geleneklerimizi, değerlerimizi, göreneklerimizi, yaşam biçimimizi bugünün çocuklarına aktarmak. Onların da kendi çocuklarına aktarmalarını sağlamak. 

-Seminerde Ünye Kent Gazetesi Araştırmacı Yazar Yaşar Karaduman anıldı- 

Çok kıymetli arkadaşımız ki; kendisini kaybettik Araştırmacı Yazar Yaşar Karaduman’ın bir sözü var onu sizinle paylaşmak istiyorum, ‘Her şey, geçmişin nostalji kokan tekrarıdır.’ Eğer siz geçmişinizi unutmazsanız, geçmişinizi sağlam bir şekilde özümserseniz ve yeni nesle aktarırsanız kökünüz sağlam olur. Bugün ki annelerin çocuklara verebileceği şey, iki tane kanat. Dolayısı ile kökü sağlam, uçabilecek kanatları olan çocuklar yetiştirdiğimizde ne o çocuklarımız hırpalanır, ne de biz değerlerimizi kaybederiz.

-“Projemiz 3 ayaklı bir proje” -

Bu proje 3 ayaklı. Birinci ayağı Ünye’nin mahallelerinde iki oturumlu toplantılar yapmak. Bugün bunun ilkini gerçekleştiriyoruz, önümüzdeki haftalarda ikinci oturumunu gerçekleştireceğiz. İkinci ayağında halk konferansları düzenleyeceğiz. Her ay bir öğretim üyesi davet edeceğiz ve bize halk konferansları verecek. Üçüncü ayağı ise Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği bizim geleneksel, kültürel örf ve adetlerimizde oyunun büyülü ve sihirli etkisiyle anlatmaya çalışacaklar çocuklara. Bir yıl boyunca bunu yapacağız.”

Proje kapsamında Ressam Gülay Birben, okul bahçesinde öğrencilere resim atölyesi çalışması yaptırdı, Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği de unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını öğrencilere aktardı.  

Programa Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürk, Ünye’nin Dünkü Çocukları Dernek üyeleri, veliler ve gazeteciler katıldı.

Ünye Kent / Yücel ARSLANTEKE