Samuray arıları, Kahverengi Kokarca popülasyonunun yüksek olduğu Ünye’nin doğu yakasındaki mahalleler ile ilçenin orta kesimlerine salındı.
İlk etapta 3 bin adedin üzerinde salınan Samuray arılarının önümüzdeki günlerde diğer mahallelerde de doğaya salınacağı bildirildi.
Çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman; “Hükümetimizin bir an önce bu konuda seferberlik ilan etmesi lazım.” dedi.
Bölgemizde fındık başta olmak tarım ürünlerinde ağır hasara yol açan ve verim düşüklüğüne sebep olan Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadele için Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetiştirilen 3 bin adet Samuray arısı Ünye’de doğaya salındı.
Samuray Arıları Kahverengi Kokarca popülasyonunun yüksek olduğu ilçenin doğu yakasındaki mahalleler ile orta kesimlerde salındı.
İlk etapta 3 bin adedin üzerinde salınan Samuray arılarının önümüzdeki günlerde diğer mahallelere doğaya salınacağı ve arıların salınacağı bildirildi.
Ayrıca salınım gerçekleştirilen bahçe sahipleri ve komşuları bahçelerde ilaçlama yapmama konusunda bilgilendirildi.
1-2 mm boyunda oldukça küçük olan samuray arısı polenle beslendiği için polen kaynağına yakın yerlerde salınımlar gerçekleşmiş olup beslenmeleri sonrası çiftleşerek yumurtalarını kahverengi kokarca zararlısının yumurtalarının içine kendi yumurtalarını bırakmak suretiyle yumurtadan çıkacak kahverengi kokarcaların sayısını azaltması hedefleniyor
Ünye ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi;
Çalışmaların başarılı olmasını temenni ediyoruz
“Başta fındık olmak üzere birçok tarım ürününde zararlı olan Kahverengi Kokarca Böceği ile biyolojik mücadele kapsamında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretimi yapılarak İlçe Müdürlüğümüze teslim edilen Samuray Arılarının (Trissolcus japonicus) Ünye İlçemizde doğaya salınımları kahverengi kokarcanın yoğun olarak görüldüğü farklı lokasyonlarda Müdürlüğümüzce gerçekleştirilmiştir. Biyolojik mücadele çalışmalarının başarılı olmasını temenni eder, samuray arısı üretim faaliyetlerine katkı sağlayan, emek veren ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz.”
Sarıkahraman: Samuray arısı çok doğru bir mücadele yöntemi…
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Kahverengi Kokarca ile en doğru mücadelenin biyolojik mücadele olduğuna dikkat çekerek, “Doğaya zarar veren doğal zararlılarla doğal mücadele etme yönetimi Samuray arısının salınması. Elbette çok güzel ve çok doğru bir mücadele yöntemi.
Samuray arılarının salındığı bölgelerde ilaçlı mücadele bırakılmalı
Biyolojik mücadele her zaman iyidir. Samuray arısı salınan bölgelerde üreticilerimizin ilaçlı mücadeleyi bırakması lazım. Buralarda Samuray arıları kahverengi kokarca yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak samuray arısı doğurmasını sağlayacaklar. Eğer biz bu alanda kimyasal mücadele edersek Samuray arılarını öldürürüz. Ama arıların salınmadığı bölgelerde kimyasal yani ilaçlı mücadeleye devam edilmesi lazım.
Hep birlikte el ele zafere ulaşacağız
Bu Kahverengi Kokarca ile mücadelede hep birlikte el ele başarılı olabiliriz. Eğer bir üreticimiz dahi bu konuyu ciddiye almazsa bu konuda mücadelemiz bitmez. O yüzden bir birimize zarar vermemek adına, birlikte el ele mücadele ederek zafere ulaşacağız diye düşünüyorum.
Kahverengi Kokarca ile mücadelede bütün paydaşların işin içinde olması lazım
Tarım ve Orman Bakanlığı bu işin lokomotifini çekmeli. Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu işin içinde olması lazım. Yani bir seferlik. Sadece biz kendi bölgemizde fındıkla ilgili odaklanıyoruz. Ama bu zararlı Türkiye genelinde bu her şeye zarar verecek. Dolayısı ile bugün ekonomik sıkıntı içinde olan ülkemizin enflasyon, faiz, çıktı-indisinden daha çok önemlidir bu konu. Enflasyonun çıkmasını körükleyecektir bu durum. Dolayısı ile hükümetimizin gerçekten kıpırdanması lazım. Bu sadece Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinin, Ziraat Odalarının çaba ve anlatımlarımızla başarabileceğimiz bir iş değil. Burada bütün paydaşların işin içinde olması lazım.
Hükümetimizin seferberlik ilan etmesi lazım
Çok ciddi bir tehlike ile karşı karşıyayız. Bu fındık ve diğer meyve ve sebzelerin üzerinde 7’den 77’ye her şeye zarar verecek. O açıdan çok ciddi bir seferberlik yapmamız lazım. Bizler bu işin içinde eğitimle iştigal ediyoruz. Özellikle fındık ticareti yapan esnaf ve iş insanlarımızın bu işe destek olmalı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı’nın, hükümetimizin bir seferberlik ilan etmesi lazım.”