Ünye’de tarihi 1455 yılına dayanan bölgenin en eski camilerinden 569 yıllık Çakalbükü Cami ve caminin yanında bulunan Evliya kabrinin külliye şeklinde düzenlenmesi için girişimde bulunuldu.
Tarihi Çakalbükü Camisi’nin kitabesi olan ve Osmanlı döneminden önceye ait bir cami olarak bölgenin tarihi kayıtlarında yer alan en eski camisi olduğu vurgulanırken, bu camiye sahip çıkılması için Büyükşehir Belediyesi’nden destek istendi.
Yavi Mahallesi Çorak Mevkii Tarihi Çakalbükü Cami Temsil Heyeti, bugüne kadar yaptığı çalışmalarla belli bir noktaya getirdikleri cami ve çevresi için, yetkililerin geniş ufuklu projelerle sahip çıkarak, bölgeye kazandırılması için talepte bulundu.
Tarihi Çakalbükü Camisi gün yüzüne çıkarılması durumunda Ünye tarih ve kültürü içinde çok ciddi ve önemli bir çalışma olacağı vurgulanıyor.
Ünye’nin Yavi Mahallesi Çorak mevkiinde bulunan, tarihi 1455 yılına dayanarak 569 yıllık Ünye’nin en eski camilerinden Çakalbükü Camisi’nin korunması için harekete geçildi.
Yavi Mahallesi Çorak Mevkii Tarihi Çakalbükü Cami Temsil Heyeti Başkanı emekli İmam Ali Engin, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, tarihi caminin gün yüzüne çıkarılması ve bir külliye halinde hizmete sunulması için 2023 yılında çalışma başlattıklarını söyledi.
-Heyet, Büyükşehir Belediyesi’nden destek istiyor -
Oluşturdukları heyetle kendi imkanlarıyla bir çok çalışma yürüttüklerini ifade eden Engin, Büyükşehir Belediyesi’nden Tarihi Çakalbükü Evliyası’nın proje çalışmasının yapılıp ziyarete açılması, mezarlığın temizlenmesi, mezarlığın tarihi mekana uygun taş veya betonla çevrilmesi, mezarlık etrafının veya cami alanın ölçülmesi, cami önü ve çevresinin peyzaj çalışmasının yapılması, çevre düzenlemesinin yapılması, cami önü ve Curi Irmak tarafının taş duvar yapılması(oturma, kamelya tiplerinin yapılması gibi), cami duvar taşlarının dış derzlerinin temizlenerek tarihi görüntüye kavuşması taleplerinde bulunduklarını söyledi.
-Tarihi Çakalbükü Camisi gün yüzüne çıkarılıyor -
Temsil Heyeti Başkanı Ali Engin, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Yavi Mahallesi Çorak Mevkii Tarihi Çakanbükü Camisi Temsil Heyeti olarak buradaki tarihi cami ile ilgili çalışmalarımızı bugüne kadar yaptık. Bu çalışmalarımıza cami minaresi ile başladık. Sundurma, önünün betonu, ışıklandırma, caminin ses sistemi, suyun getirilmesi gibi işleri hallettik. Bazı eksiklerimiz vardı. Onu da cemaatimizden bir kişi üstlendi.
Şimdi en önemli kısım caminin çevresinin tarihi mekana uygun bir şekilde dizayn edilip proje uygulanması. Tarihi camimiz 7-8 köyün birleşimi ile eskiden cuma ve bayram namazı kılınan bir yer ve burada halk arasındaki tabiri ile Çakalbükü Evliyası’nın bulunduğu bir yer. Burada Curi Irmağı, Kurna Deresi, değirmeni, tarihi mezarlığı, tarihi cami ile buranın bir külliye şeklinde tarihi bir mekan. Bugüne kadar burası bilinse de imarı ihmal edilmiş. 2005-2006 yılında restorasyon görmüş köylü tarafından, bizde 2023 yılının sonuna doğru minare yapımı ile başladık. İkinci bir düzenleme oldu.
Şubat ayında Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne buranın yapılması gerekenlerle ilgili bir müracaatımız oldu. Müracaatımızda da burada mezarlığın, temizlenmesi, çevresinin taş duvar yapılması, caminin duvarının derzlerinin yapılması birde Evliya Türbesi’nin yapılıp ziyarete açılması ve yolunun ışıklandırılması. Caminin önündeki peyzaj çalışması. Oranın dokusuna uygun bir düzenleme yapılmasını Büyükşehir’den bekliyoruz.”
-“Bu tarihi mekana sahip çıkmamız gerekiyor” -
Yavi Mahallesi Çorak Mevkii Tarihi Çakanbükü Camisi Temsil Heyeti Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kalafat, “Köyümüzün tarihi bir camisi olduğu için bu cami ile Ali hocamın öncülüğünde köy heyeti olarak çalışmalar yapıp ve orayı daha güzel hale getirmek adına buralara sahip çıkmamız gerekiyor. İnsanlarımız bu tarihi camimize gelip rahatça ibadetlerini yapabilir, oturabilir. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nden de buradaki çalışmalarla ilgili bize destek olmalarını istiyoruz. İnşallah olacak ve orayı daha da güzelleştireceğiz.” dedi.
-Biri kaybolmuş iki evliya kabri olan cami, tarihi öneme sahip -
Araştırmacı Yazar ve Yerel Tarihçi Mehmet Karayalman, Tarihi Çakalbükü Camisinin döneminde çok önemli bir yere sahip olduğunu, bu caminin yanında biri tamamen kaybolmuş, diğerinin yerinin belli olduğu iki tane Evliya kabri olduğunu ve burada yapılacak çalışmaların tarihi bir öneme sahip olduğunu işaret etti.
Mehmet Karayalman, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Çakalbükü, Çaybaşı ve civarında araştırma yaparken Çakalbükü Camisine konu geldiğinde kayınvalideme sordum. Kayınvalidem, Kurna Mahallesi’nden ve 1930 doğumlu. Burada şuanda herhangi bir evliya ve ağaç görünmüyor. Ağaçlar kesilmiş, yazık olmuş. Burada Evliya var mıydı diye kendilerine sordum. Kayınvalidem dedi ki; biz burada çocukken, gençken 1950-1960lı yıllara kara kurak davetlerini burada yapardık. Yani yağmur yağmayınca kurak duasına çıkılırdı. Buraya Ali Abdi Efendi’nin geldiğini ki; Ali Abdi Efendi Ünyeli Yusuf Bahri hazretlerinin Halifesi’dir aynı zamanda Gümüşhanevi Şeyhidir. Bu davetlere katıldığını ve Çatalı Ali Efendi’nin geldiğini ve civardaki diğer alimlerin de buraya geldiğini, buranın çok güzel yüce bir makam olduğunu söylerlerdi. Burada genelde yemeli davetler yapılırmış. Çevre köylerde kazanı olan kapar gelir, tahılı olan tahıl, yoğurt yani ne gerekirse gelir. Yani bu bölgede binlerce insan toplanır. Bu evliyaullahın yanında onun yüzü suyu hürmetine burada dualar yapılır ve o dualar daha ahalinin eve gitmeden yağmur yağdığını kayınvalidem bahsetti.
Kayınvalidem burada iki tane evliyadan bahsetmişti. Oradaki meşe ağacının biri sağında, biri solunda şeklinde. Birini bulduk ama ağaçlar kesildiği için diğerini bulamıyoruz. Osmanlılarda çınar ağacı meşhurdur ama evvelinde Türklerde Selçuklularda ve daha önce ki devletlerde meşe ağacının kutsallığı vardır. Bu evliyaların yanında genelde meşe ağaçları vardır. Çakalbükü’nde de böyle meşe ağaçları olduğu ve iki evliyadan birinin yeri zannediyorum kayıp oldu. Diğeri halen durmakta.”
-Osmanlı döneminden önceye ait bölgenin en eski camisi -
Ünye Tarih Kültür ve Doğal Varlıkları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Soylu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Tarihi Çakalbükü Camisinin Osmanlı döneminden önceye ait bir cami olarak bölgenin tarihi kayıtları olan en eski camisi olduğunu vurguladı.
Döneminde Ünye Akkuş Niksar Erbağ hattı ve Terme hattında hizmet veren bir cami olduğunu belirten Ahmet Soylu, tarihi caminin ve çevresinde yapılacak çalışmaların bölge için çok önemli olduğunu ve kesinlikle desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
-“Ünye tarih ve kültürü içinde çok ciddi ve önemli bir çalışma” -
Ünye Tarih Kültür ve Doğal Varlıkları Araştırma Derneği Başkanı Ahmet Soylu, şu açıklamayı yaptı:
“Ali Engin ve Mustafa Kalafat kardeşimizin tarihi Çakalbükü Camisinde bir çalışma başlatmış olmaları sadece o çevre için değil, Ünye tarih ve kültürü içinde çok ciddi ve önemli bir çalışma. Çünkü bu camimizin tarihini araştırdık. Bu tarihi camimizin 1455 yılındaki Cami-i Güney’in bakiyesi bir cami olduğunu ve zamanla Çakalbükü Camisi olarak adının değiştiğini gördük. Bu camimiz Cuma camisi yani her köyün camisi yok, birkaç köyün toplu camisi var. Zaten beratlar padişah beratı ile geliyor. Ben bu caminin Osmanlı öncesi de yörede ilk Cuma camilerinden olduğunu düşünüyorum. Zaten caminin 1455 kayıtlarında müezzin kaydı var. Yani bizim merkezdeki ilk camimiz 1500lü yıllara denk gelirken, 1455 yılında bu Cami-i Güney, imamı da Ali Bin Güney, müezzini de yazıyor. Müezzin kaydının yazdığı ilk cami.
-Kırsaldaki en eski tarihimiz var, kitabesi var-
Bölgemizin en eski Cuma camilerinden olan bu alanın Ali Engin hocamın ve Mustafa Kalafat hocamın başlayarak bu tarihi dokuyu ortaya çıkarmaları bölge için çok önemli bir çalışma. Çünkü Cuma Camisi kavramını insanlarla buluşturuyorsunuz. Benzer camiler var, yıkılmış, adları kalmış. Ama Yavi Çakalbükü’nde 1455 tarihli caminin bakiyesi olarak 1825 tarihli kırsaldaki en eski tarihimiz var, kitabesi var.
-Destek verilirse bölgemiz açısından güzel bir kültür alanı çıkar-
Bu çalışmanın çok daha verimli ve güzel olabilmesi için büyük kaynaklara, büyük düşüncelere ve projelere ihtiyaç var. Ali Engin hocamız öncülüğünde güzel bir yola çıkıldı, inşallah bundan güzel bir sonuç alırlar. Bölgemiz açısından güzel bir kültür alanı çıkar. Çünkü tarihi kayıtları olan bir alan. Arkadaşlarımıza yürüttükleri çalışmalarda kolaylıklar diliyorum.
-Tarihi cami Ünye Akkuş Niksar Erbağ ve Terme hattının bulunduğu bölgede hizmet vermiş -
Tarihi Çakalbükü Camisi o dönemde Ünye Akkuş Niksar Erbağ hattının ve Terme hattının yolu olarak düşünmek gerekir. Bu camimiz bu yol güzergâhında bir camimiz. Bu camide bende görev yaptım. 1988 tarihinde orada göreve başladığımda cami cemaati bir saat önceden gelir oturur, sohbetler ederdi.”
9941,34%0,56
34,72% 0,00
36,68% 0,42
2959,48% 0,03
4837,07% -0,07
Ordu
06.12.2024