“Çamlık derhal, Ünye Belediyesi'ne devredilmelidir”

“Çamlık derhal, Ünye Belediyesi

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği (ÜNTİD) Başkanı Adnan Sobi, Çamlık’ın Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilemediğini ifade ederek, “Çamlık derhal, Ünye Belediyesi'ne devredilmelidir” dedi.

Çamlığın ticarethaneye çevrilmesinin önünün açıldığını belirten Sobi, “Çamlık'ta bulunan bir çok alanın rehabilitasyona ihtiyacı varken ve saha hakimiyeti sağlanamamışken, yeni ticaret alanları oluşturmak Çamlığa en büyük ihanettir.” dedi.

ÜNTİD Başkanı Adnan Sobi, yaptığı yazılı basın açıklamasında Ünye Çamlık’ın Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilemediğini ifade ederek Ünye Belediyesine devredilmesini istedi. 

-“Alan odaklı bir komisyon kurulmalı” -

Ünye Çamlığı’nın Ünye Belediyesi tarafından yönetilemediğini belirten Dernek Başkanı Sobi, “Kentimizin turizm kimliğine ve alanın ruhuna uygun bir şekilde yönetilmesi amacıyla, alan odaklı bir komisyon kurulmalı ve alanda yapılacak tüm iş ve işlemler için bu komisyonun görüşü sorularak ortak kararı dikkate alınmalıdır. Doğanın bir harikası ve halkın değeri olan bir alan ‘Ben yaptım oldu’ya bırakılmamalıdır. Ünye Çamlık, Büyükşehir Belediyesi tarafından yönetilemiyor.” dedi.

-“Çamlığımızı turizmsel ve vitrinsel dokunuşlarla cazibe merkezi haline getirebiliriz”-

Ünye Çamlığı’nın turizmsel ve vitrinsel dokunuşlarla daha mutlu ve yaşanabilir bir cazibe merkezi haline getirebileceğini vurgulayan ÜNTİD Başkanı Adnan Sobi, çamlıkta yapılabileceklere ilişkin şunları söyledi:

“Gün içerisinde zabıta sürekli, emniyet kuvvetleri sıklıklarla tur atmalı. Ana girişe Çamlık Tesisi değil, Ünye Çamlığı yazılmalı. Girişte Çamlığın tarihini anlatan kitabesi olmalı. Tuvalet hizmeti ücretsiz olarak verilmelidir. 

-“Çamlığa en büyük ihanet!” -

Çamlığın ticarethaneye çevrilmesinin önü açılmış maalesef, Çamlık'ta bulunan bir çok alanın rehabilitasyona ihtiyacı varken ve  saha hakimiyeti sağlanamamışken, yeni ticaret alanları oluşturmak (plastik çocuk oyun parkı, çay ocakları v.b.) Çamlığa en büyük ihanettir. İstişare olmadan herhangi bir şey yapılması, Ünye halkına karşı bir saygısızlıktır.  Çamlık plajı güvenli bir hizmet altyapısı ile halkın hizmetine sunulmalıdır. 

Çamlık içerisine motorlu ve motorsuz (Motosiklet, mobilet, elektrikli bisiklet, bisiklet gibi) tüm araçların girişi yasaklanmalı (Motopark yapılarak parklanması sağlanmalı) ve güvenli bir yaşam adası haline getirilmelidir. Giriş yasağı uyarı tabelaları tüm girişlere asılmalıdır. Yetersiz olan otopark için kesinlikle karavan alınmamalıdır. Otopark alanının büyütülmesi için hazırladığımız ve kabul gören önerimizin kurulacak komisyon kararı ile hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.

-“Kent mobilyalarının üstü kapatılıp, klasik mimarinin dışına çıkılmalıdır”-

Saha içerisinde yapılacak olan tüm kent mobilyaları ve oturma gurupları sayıları üstü kapalı olmak şartı ile arttırılmalı, görsel ve mimari açıdan cazibe oluşturacak şekilde tasarlanmalı, klasik mimarinin dışına çıkılmalıdır.

-“Çamlık’ta küçük dokunuşlar yapılmalı” -

Özellikle falezler bölgesinde küçük çaplı, temalı seyir noktaları oluşturularak fotoğraf çekim alanları yaratılmalıdır. Fok fok diye tabir ettiğimiz alanda bir tanıtım kitabesi oluşturularak, geçmişte fok balıklarının yaşadığı anlatılmalı. Denizde bulunan kayalık üzerine fok balığı figürleri yerleştirilmelidir. Bu yerleştirme güneşin batarken yılda az rastlanan görsel oluşturması için karşılıklı yerleştirilen veya tek bulunan fok balığının tam burnuna gelecek şekilde ayarlanıp güneşle oynayan fok figürü oluşturularak,  yılın belirli dönemlerinde fotoğraf çekimi etkinliği zemini oluşturularak, sanatla buluşturulmalı.

“Çamlık’ta Ünye tanıtılmalı, yön haritalarının olduğu tabelalar yerleştirilmeli”

Çamlık yürüyüş yolları boyunca,  belirli aralıklarla dokuya uygun bilgilendirme tabelaları ile; ‘At hanında at bindiniz mi?’ ‘2300 yıllık Ünye Kalesinde, 250m'lik dehlize inip tarihe tanıklık ettiniz mi?’ ‘Manyetik siyah kumlu plajlarımızda stres attınız mı?’ ‘Tarihi Burunucu Adasında çay içtiniz mi?’ ‘Tarihi Kültür Yolunda tarih ve kültür dolu bir gezi yaptınız mı?’ ‘Asarkaya Kent Ormanı, Çınarsuyu Tabiat Parkı ve Çet Dağı Mesire Alanında doğayı doğayla birlikte yaşadınız mı?’ ‘Çakırtepe’den Ünye koyunu ve Karadeniz’i seyrettiniz mi?’ ‘Çamlık ve Ayanikola Adasından denizden güneşin batışını izlediniz mi?’ ‘Yaşayan Kültürel Miras Müzemizi gezdiniz mi?’ ‘Bakırcılar Arastasında çekiç sesleri eşliğinde yürüdünüz mü?’ gibi başlıkların olduğu üç boyutlu görselleri ile desteklenmiş ve yön haritasının olduğu tabelâlarla desteklenmiş yollar, hem kentin tanıtımı, hem de turizmsel dokunuş anlamında çok önemli hizmet sunacak, bölgede örnek oluşturacaktır. 

-“Otopark alanı genişletilip, karavan parkı yasaklanmalı” -

Çamlık içerisine motorlu ve motorsuz (Motosiklet, mobilet, elektrikli bisiklet, bisiklet gibi) tüm araçların girişi yasaklanmalı ve güvenli bir Yaşam Adası haline getirilmelidir.  Uyarı tabelaları tüm girişlere asılmalıdır. Yetersiz olan otopark içine kesinlikle karavan alınmamalıdır. Otopark alanının büyütülmesi için hazırladığımız ve kabul gören önerimizin kurulacak komisyon kararı ile hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. 

-“Çamlık Ünyelilerin sinir ucudur,  derhal Ünye Belediyesi'ne devredilmelidir”-

Yaz aylarında ilimize ve Ünye’mize özgü el sanatlarının satışı için saha içerisinde uygun alanda nokta oluşturulması gerekiyor.  Çamlık içerisinde bulunan tarihi kuyu aslına uygun çatılı ve çıkrığı ile restore edilip, kitabesinin yazılması önem arz etmektedir.  Ünye Çamlığı, Ünye Belediyesi'ne verilmelidir. Ünye Çamlığı Ünye halkının sinir ucudur. Çamlık derhal, Ünye Belediyesi'ne devredilmelidir.”

Ünye Kent Haber 



yunus emre güneş
24.06.2024 14:27:59
sn. Adnan Sobi'nin hem tespitleri hem açıklayıcı çözümleri gayet yerinde ve bütün ünye halkının temennisi niteliğindedir. Bütün iletilen sorunların dikkate alınıp turistik, tarihi ve kültürel açıdan bulunmaz nimet olan Çamlık bölgesinin restore ve rehabilitesi önem arz etmektedir. Kendilerine bu konuya dikkat çektiği için bütün Ünye halkı adına teşekkür eder çalışmalarında muvaffakiyetler dilerim.