Çiğ süt tavsiye fiyatı yetersiz…

Çiğ süt tavsiye fiyatı yetersiz…

Ordu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Resul Demir, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) açıkladığı çiğ süt tavsiye fiyatının yetersiz olduğunu belirterek, süt üretiminin sürdürülebilirliği için daha yüksek bir fiyat olması gerektiğini söyl

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs'tan geçerli olmak üzere yüzde 8,5 zam yaparak üreticinin eline litre başına net 14,65 lira geçecek şekilde belirledi. 

Açıklanan çiğ süt fiyatına süt üreticilerinden tepki geldi.

Ordu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Resul Demir, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) açıkladığı çiğ süt tavsiye fiyatının yetersiz olduğunu belirtti. 

Sütün üreticiden çıkış fiyatıyla, raftaki süt arasındaki fiyat farkının tam bir uçurum olduğunu aktaran Demir, “Çiğ süte yapılan zam oranıyla, raftaki süte yapılan zam oranı aynı değil. Buna rağmen üreticinin sütü pahalı sattığı algısı hakim. Bu doğru değil. Son yapılan zamlarla üretici de, tüketici de mağdur oldu.” dedi.

“Süt üreticileri daha çok desteklenmeli” 

Resul Demir, süt üretiminin sürdürülebilirliği için daha yüksek bir fiyat olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Ulusal Süt Konseyi’ni açıkladığı 14,65 liralık fiyat oldukça yetersiz. Zaten konseyin açıkladığı 14,65 lira çiftlik sütünde geçerli. Bölgemizde ise küçük aile işletmelerinden toplanan süt, para olarak üreticilerimizin eline daha az fiyatlardan geçiyor. Bu rakamların daha yüksek olması lazım. Açıklanan rakamlar, maliyetlere göre yansıtılmalıdır. Her geçen gün yem ve girdi maliyetleri yükseliyor. Böyle bir ortamda üreticileri de düşünmek lazım. Çünkü sütün üreticiden çıkış fiyatıyla, raftaki süt fiyatı arasında bir uçurum var. Ulusal Süt Konseyi, açıkladığı süt alım fiyatıyla güvenirliliğini yitirmiştir. Bir fiyat açıklanırken, üreticiler ve girdi maliyetleri mutlaka göz önüne alınmalıdır. Aksi taktirde üreticiler ve süt üretimi zarar görür. Süt üreticilerinin aracılara verdiği fiyatla, marketlerde satılan süt fiyatı arasında büyük bir makas farkı var. Üreticiler daha çok desteklenmelidir. Devlet, süt üreticilerine desteğini mutlaka arttırmak zorundadır. Çünkü üreticilerin dayanma gücü kalmadı.”