ÇOCUKLARINIZI KORUYUN TEHLİKELİ GIDA BOYASI KARMİN ETİKETİNDE “E120” YAZIYORSA KARMİN İÇERİYORDUR..

ÇOCUKLARINIZI KORUYUN  TEHLİKELİ GIDA BOYASI KARMİN ETİKETİNDE “E120” YAZIYORSA KARMİN İÇERİYORDUR..

Yaşar Karaduman

Babaannelerimiz, anneannelerimiz hatta annelerimizin göçüp gitmesi ile birlikte agzimizin tadi da gitti.

Çocukluk yillarimizda bahçemizdeki türlü sebze ve meyvelerden yapilan dogal ürünlerde geçti gitti, yediklerimizin tadi ve sekli degisti.

O evlerimizin yanindaki bahçelerde agaçlar kesilip apartman dikilince marketlerin insafina kaldik onlar ne satiyorlarsa alip yemek zorunda kaldik.

Oysa marketler daha uzun süre dayansin diye kullandiklari kimyevi maddeler, hep sagligimiza zarari olan seylerdi.

 

 

Köylü Pazari da bozuluyor

Çarsamba günleri bir dogal ürünler satan köylü pazarimiz var orada satilan süt, yogurt, peynir, yumurta sebzeler bile artik masum degiller. Çünkü köylü isin püf noktasini ögrenmis, tavuklar için satilan genetigi degistirilmis misir veya yumurta yemi diye sattiklari içinde tavugu çabuk büyüten ve yumurtanin sarisina renk veren ilaçli yemi aliyorlar, süt hayvanlari için  hazirlanmis hormonlu yemleri aliyorlar, çogu hayvan  dogal otlamiyor artik, sebzeler için  kimyevi gübreyi alip  bilinçsiz uyguluyorlar, hiçbir denetin yok. Dogal diye aldigimiz bu ürünler belki digerlerinde çok daha tehlikeli, bilmiyoruz..Bunlari denetleyen birileri yok.

Gida üreticileri, kullandiklari kimyasal ve sentetik katki maddeleri ile bizi öldürüyorlar, haberimiz yok.

Acilen ve  vakit kaybetmeden her türlü seker, sekerleme; hazir meyve suyu ve reçeller, kola, boyali gazli içecekler, her türlü boyali içecek, boyali hazir meyveli yogurt ve pudingler, hazir çorbalar, hazir soslar, ketçap, mayonez, hazir baharat ve köfte karisimlari, her türlü cips,  her türlü islenmis salam, sucuk, sosis; et, tavuk ve  donmus-donmamis bütün yiyecekleri,  ambalajli hazir gidalari çöpe atip, bunlarin zararli katki maddesi içermeyenlerini bulmamiz ve eski usul dogal beslenmeye dönmemiz gerek..

Sakin bu ürünlerin ambalajlarindaki “Hiçbir koruyucu madde içermez” yazisina aldanmayin bu “Hiçbir katki maddesi yoktur” anlamina gelmez.

Gida endüstrisi ise yillar içinde binbir çesit kurnazlik ve yeni buluslarla bize yenecek dogal bir sey birakmadi.   Vücudumuzda bilmedigimiz hastaliklar olusmaya basladi. Ürünlerin içine koyduklari katki maddeleri birer zehir.

Avrupa ilkelerinde bunlarin çogu yasaklandi ve çok siki bir sekilde denetleniyor.

 

 

 

KARMIN E120

Bunlardan bir tanesi de son günlerde basinda çok sik yer alan E120 kamufle adiyla Karmin..

Karmin, Cochineal böceginden üretilen kirmizi renkli bir sividir. Bu madde, kozmetik sanayisinde içeceklerde, reçellerde kolalarda sakizda renkli sekerlemelerde salamlarda sosislerde kullanilir.

Hemen hepimiz marketten bir veya birkaç kere Çilekli pasta, kola, gazoz, visne suyu, dondurma, kirmizi renkli sakizlar, çikolatalar, renkli yogurtlar, salam ve sosis almisizdir…

Bu ürünlerin çogunun; hiç bilmedigimiz korkunç ortak bir özelligi var:

Bu ürünler Böcek kanindan üretilen bir renklendirici içeriyor. Karmin, Cochineal adli böceginden elde edilen bir katki maddesi.. Eger etiketlerinde Karmin veya  “E120” yaziyorsa bilinki böcek yiyorsunuz..

Nasil mi?

Karmin böceginin vücut ve yumurtalarindan elde edilen ‘Karminik asit’in, Avrupa Birligi kod sistemindeki karsiligi E120.  Gida endüstrisinin kirmizi renklendirici olarak kullandigi bu böcegin kani, bedeni ve larvalari renklendirici (E120) olarak pazarlanmakta.

Karminik Asit adli katki maddesi; gida, ilaç, tekstil ve boya sanayi gibi birçok endüstride kullanilmakta. Dondurma, sakiz, süt ürünleri, pasta ve kekler, sekerler, jelâtinli tatlilar, çikolatalar, soslar, salam ve sosisler, reçel ve marmelatlar, kola ve gazozlar, visne suyu gibi çok sayida yiyecek ve içecegin yani sira; evlerimizin duvar boyalarinda ve halisinda, üzerimizdeki yahut bir cilt bakim ürünlerinde, ruj, pudra ve alliklarda, merhemler ve kozmetik ürünleri ile deterjanlarda da karsimiza çikmaktadir..

 

Hiperaktivite, Astim,

Egzama ve Uykusuzluga Yol Açiyor

Ingiliz Gida Standartlari Ajansi FSA (Foods Standard Agency); Karmin’in astim ve alerjik reaksiyonlara neden oldugunu, rapor ediyor.

Michigan Üniversitesi’nden Dr. Baldwin baskanligindaki bir heyet, Karmin’in ciddi bir alerjik reaksiyona neden olabilecegini ispatladi.

Corinne Geuget, Additifs Alimentaires adli eserinde, Karmin’in neden oldugu riskleri su sekilde siraliyor: “Hiperaktivite, astim, egzama ve uykusuzluga neden oldugu kanitlanmistir. Yaygin sonuç ise; özellikle çocuklar basta olmak üzere bazi kisilerde hiperaktiviteye  neden oluyor..

Kuran Yasakliyor

Mâide Suresi 3cü ayette  “Kan yemek Müslümanlara haram kilinmistir” deniliyor. Din Bilgini Rifat Oral ise, “Böcek yemek; Hanefi, Safii ve Hambeli mezheplerine göre ise caiz degil, böcek kan içeriyor ve helâl denilemeyecegini” sözlerine ekliyor.

Türkiye’de bir tek Torku adli bir Türk Firmasi ürünlerinde Karmin adli renklendiriciyi kullanmadigini iddia ediyor. Kaynak: http://www.yeniakit.com.tr/haber/torkunun-urunleri-buyuk-marketlere-sokulmuyor-48021.html

 

 

KAYNAKLAR

(Enziklopedia.wikipedia.org/wiki/Cochineal)

Islam ve Ihsan

http://www.thelira.com/haber/85056/bocekli-urunler-ile-ilgili-ses-yok http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1267354&title=starbuckstan-kirmizi-bocek-itirafi http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=326640 http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/09/14/altin-degerindeki-bocek