Denize ve havuza girecekler dikkat!

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Coşkun, sıcak yaz günlerinde serinlemek için havuza ve denize giren vatandaşları, dikkat etmeleri gereken hususlara dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Sağlık 26.06.2024 09:00:00 828 0
Denize ve havuza girecekler dikkat!

Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizlerde asla yüzülmemesi gerektiğini belirten Dr. Coşkun; taşkın yağmur yağışlarından sonra, kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında denize en az 1 hafta kesinlikle girilmemesi gerektiğine dikkat çekti. 

Yaz mevsimiyle birlikte serinlemek için havuz ve denize giren vatandaşların sayısında artış oldu. 

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Coşkun, yaz mevsiminde ortaya çıkan havuz ve deniz sularının hastalık yapıcı etkisinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

Plajlar, havuzlar habersiz denetimlere tabi tutulmalı

Uzm. Dr. Coşkun, plajlar ve havuzların habersiz denetimlere tabi tutulması gerektiğini belirterek, “Havuzlar eğer uygun şekilde klorlama işlemi yapılmıyorsa, bakımları yeterince yapılamıyorsa, çeşitli enfeksiyon hastalıklarına sebep olabilmektedir.  Bu konuda halk sağlığı ön planda tutularak, belediye görevlilerinin saha denetimleri, sağlık müdürlüğünün bu konuyla alakalı numune alan personelleri ile ortaklaşa yapılarak, ilgili saha denetimleri daha mükemmel olmaktadır. Böylece plajlar, havuzlar habersiz denetimlere tabi tutulmalı, halk sağlığını tehdit eden eksikliklerde işletmelere ağır cezalar verilmelidir.” dedi. 

Kirli havuz ve kirli deniz sularında hastalık ve enfeksiyonlara dikkat! 

Kirli havuz sularında ve kirli deniz sularında artan yaz hastalıklarına ilişkin Dr. Coşkun, “İshaller, göz ve kulak enfeksiyonları, Hepatit A enfeksiyonları görülebilir.  Özellikle kadınlarda vajinal mantar vakaları, erkeklerde sistit (mesane iltihabı) ıslak kalan mayolar nedeniyle yaz aylarında artış göstermektedir.” diye konuştu. 

Kirli deniz suyu, pek çok hastalığa zemin hazırlayabiliyor

Kirli deniz suyuna temizlenmeden girilmesi durumunda pek çok hastalığa davetiye çıkardığını ifade eden Uzm. Dr. Ali Coşkun, şunları söyledi:

“Havuz suyu ile kıyaslandığında deniz suyu, doğal tuz yoğunluğundan dolayı daha temizdir. Ancak mikroorganizmalar tuzlu suda hemen yok olmaz. Mikrobun yoğunluğuna bağlı olarak saatler ile haftalar arasında bir zamanda deniz suyu temizlenir. Sel sularının denize karıştığı, şiddetli yağmur sonrası suların denize ulaştığı yerlerde, suyun görünen kirli bulanık görüntüsü dağılmadan, o suda yüzülmesi pek çok rahatsızlıklara zemin hazırlayabiliyor.

Yeşil görünümde olan denizlerde asla yüzmeyin!

O nedenle taşkın yağmur yağışlarından sonra en az 1 hafta denize girmemek önemlidir. Kanalizasyon karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında denize en az 1 hafta kesinlikle girmeyin ve sonrasında da yetkililere danışarak girin.  Durgun ve kirli sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizlerde asla yüzmeyin.”

Denize ve havuza girenler bunlara dikkat edin!

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Coşkun, denize ve havuza girenlere de şu tavsiyelerde bulundu:

“Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla cildinizi temizleyin, enfekte olmasın. Kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulak tıkacı kullanın. Göz rahatsızlıklarını önlemek için gözlük veya maske takın. Havlu, mayo veya şortları kimseyle ortak kullanmayın. Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alın, hatta mümkünse sabunla yıkanın.  Havuz kenarları ve tuvaletlerde de mutlaka kendi terliğinizi giyin. Sudan çıkınca iyice kurulanın, ıslak mayo ve elbise ile oturmayın.” 

Ünye Kent Haber 

 


  • Pazar 25.9 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 26 ° / 18.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 28.3 ° / 17.3 ° Güneşli
  • BIST 100

    9771,16%-1,67
  • DOLAR

    33,97% 0,11
  • EURO

    37,62% -0,39
  • GRAM ALTIN

    2725,00% -0,77
  • Ç. ALTIN

    4472,67% 0,18

Ordu

08.09.2024

  • İMSAK 04:27
  • GÜNEŞ 05:55
  • ÖĞLE 12:31
  • İKİNDİ 16:07
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:19
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593