Tayland’ın Bangkok kentinde 8 Nisan’da düzenlenen Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) Dünya Diyabet Kongresi'nde alınan kararla, yetersiz beslenmeye bağlı gelişen diyabet türü artık “Tip 5 Diyabet” olarak resmi şekilde tanındı. Karar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde sık görülen, ancak bugüne kadar literatürde yer almayan bu tabloya dikkat çekti.
Ordu Tabip Odası eski Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, yaptığı açıklamada, “Tip 1 ve Tip 2’den farklı bir şekilde gelişen, yetersiz beslenmeye bağlı diyabet artık ‘Tip 5 Diyabet’ olarak resmen tanındı.” diyerek gelişmeyi paylaştı.
Coşkun, “New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi'nden Dr. Meredith Hawkins, yıllardır bu tabloya dikkat çekmeye çalıştıklarını belirtti. Hawkins’e göre, ‘Yetersiz beslenmeye bağlı diyabet tarihsel olarak teşhis edilememiş ve yeterince anlaşılmamıştır. IDF’nin bu durumu tanıması büyük bir farkındalık sağlayacak.” dedi.
Hastalığın tarihçesine değinen Coşkun, “Hastalık, ilk kez 1955 yılında Jamaika’da tanımlanmıştı. Genellikle vücut kitle indeksi 19’un altında olan genç erkeklerde, özellikle de düşük protein alımı olan bireylerde görülüyor. Bu kişilere sıkça Tip 1 diyabet teşhisi konuyor; ancak ketozis gibi tipik bulguların olmaması dikkat çekiyor.” diyerek açıkladı.
Uzm. Dr. Coşkun hastalığın teşhisinin önemine vurgu yaparak, “Uzmanlara göre bu hastalık tip 1 diyabetle karıştırıldığında, fazla insülin verilmesi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. İlk araştırmalar, düşük doz insülin ve oral tedavi kombinasyonunun daha etkili olabileceğini gösteriyor. Ayrıca yüksek proteinli ve dengeli karbonhidrat içeren bir beslenme modeli öneriliyor.” ifadelerini kullandı.
Coşkun, “Dr. Hawkins ve ekibi, bu hastalığın Batı ülkelerinde görülmemesi nedeniyle tıp kitaplarında yer bulamadığını, ancak düşük ve orta gelirli ülkelerde oldukça yaygın olduğunu ifade etti. Gelişmelerle birlikte yoksulların diyabeti olarak anılan bu hastalık için önümüzdeki iki yıl içinde tanı ve tedavi kılavuzları hazırlanması planlanıyor.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Ünye Kent / Haber Merkezi
9432,55%-0,61
38,40% 0,20
43,69% -0,02
4094,52% -0,84
6581,38% -0,97
Ordu
26.04.2025