Fındık ayı fırsatçılık ayı olmasın!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Arslan Soydan; piyasada fındık toplama yevmiyeleri için 1.200 TL - 1.500 TL arası rakamlar konuşulduğunu, bunun kabul edilebilir olmadığını belirtti.

Ekonomi 1.07.2024 10:34:00 259 0
Fındık ayı fırsatçılık ayı olmasın!

Bu konuşulan rakamların gerçekleşmesi durumunda üreticinin bunun altından kalkamayacağını vurgulayan Soydan, fındık ayının bazıları tarafından fırsatçılık ayı olarak görüldüğüne dikkat çekti. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, 2024 yılı fındık hasadı yevmiyeleri için serbest piyasada 1.200 ila 1.500 TL gibi rakamlar konuşulduğunu ve bu rakamların kabul edilebilir olmadığını söyledi. 

Bazı kişilerin fındık ayını fırsatçılık ayı olarak gördüğünü belirten Soydan, adaletli ve hakkaniyetli olunması gerektiğini vurguladı. 

“Fındık yevmiyelerinde afaki rakamlar konuşuluyor”

Fındık hasat yevmiyeleri için Ziraat Odalarının hakkaniyetli bir fiyat açıklayacağını, ancak açıklanan bu rakamların tavsiye niteliğinde olduğunu işaret eden Soydan, şu açıklamayı yaptı:

“Bölgemizde fındık hasadına doğru yaklaşırken maalesef afaki bir fındık toplama yevmiye rakamları konuşuluyor. Bunlar da üreticilerimizi tedirgin ediyor. Tabi ki üreticilerimizde, çalışan işçilerimizde kazanacak. Onlarda evlerine ekmek götürmek için mücadele edecek.  Fındık toplama yevmiyelerinde 1.200 TL’den 1.500 TL’ye kadar rakamların konuşulması ile beraber ilimizde Ziraat Odalarımız kanunen tavsiye niteliğinde yevmiye rakamlarını belirleyeceğiz.”

“Bazıları fındık ayını fırsatçılık ayı gibi görüyor”

Arslan Soydan, fındık yevmiye fiyatlarını belirlerken hakkaniyetli ve adaletli olunması gerektiğini belirterek, “Fındık ayını bir fırsat ayı olarak düşünmemek lazım. Ama maalesef bazıları fındık ayını bir fırsat ayı, fırsat kazancı gibi görerek önümüze yüksek bir yevmiye fiyatları ve işçiliklerle karşı karşıya geliniyor.” diye konuştu. 

“Konuşulan yevmiyeler geçen yılın 2-2,5 katının üstünde”

Fındıkta ilaç, gübre, hastalık ve zararlılarla mücadele ve diğer işçilikler gibi üreticilerin birçok maliyetinin olduğunun altını çizen Soydan, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bazı çalışanlar tarafından fiyatlar yüksek gösterilip fındık ayında hak edilmeyen rakamlar ortaya atılıyor.  Bunlar doğru değil. Burada adaletli olmak lazım. İnşallah konuşan rakamlar gibi geçen senenin 2-2,5 katının üstüne çıkan rakamlarla hasat dönemine girmeyiz. Bununla ilgili gerekli çalışmaları da yapacağız. Fındık ile ilgili ilaç, gübre, diğer hastalık ve zararlılarla mücadele konularında tarımsal girdilerimiz yüksek. İlaç ve gübrelerin resmi fiyatları var, bunlar yüksek. Üreticilerimiz bunlarla ilgili ciddi maliyetler yaptı. Bunun yanı sıra işçilikler yüksek bunlarla ilgili harcama yaptı. Bütün bunlarla beraber fındık toplama işçiliklerinde çok afaki rakamlar konuşuluyor. Üreticimiz bunu vermek zorunda kalırsa, üreticilerimiz bunun altından kalkamaz, gelir elde edemez. Bu konuşulan rakamlar doğru ve kabul edilebilir değil. 

“Adaletli ve hakkaniyetli olmak lazım” 

Fındık toplama yevmiyelerinin çok afaki konuşulması doğru değil. Adaletli ve hakkaniyetli olmak lazım. Fırsatçılığa çevirmemek gerekir. Burada üreticilerimize birçok yükümlülükler ve sorumluluklar düşüyor. Ben şu fiyata toplayacağım diyenlere ‘gel topla’ demek yerine bir orta yolunu bulmak gerekiyor. Fındığı az olan üreticilerimiz, imkanı olan üreticilerimiz elinden geldiği kadar da kendi toplayarak maliyeti biraz daha düşürme yollarına giderse biraz daha gelir elde etmiş olur.”

Ünye Kent Haber 

 

 


  • Çarşamba 28.7 ° / 17.8 ° Güneşli
  • Perşembe 30.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Cuma 27.5 ° / 18.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10569,46%1,18
  • DOLAR

    32,58% 0,21
  • EURO

    35,05% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2455,92% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,00

Ordu

03.07.2024

  • İMSAK 02:56
  • GÜNEŞ 04:54
  • ÖĞLE 12:38
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 20:11
  • YATSI 22:01
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593