Fındık yaprağının akciğer ve meme kanserinin tedavisinde nasıl kullanılabileceği konusunda çalışma hızla ilerliyor.
Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini araştırmak üzere önemli bir çalışma yürütüyor. Projenin ilk etabının tamamlandığını ve elde edilen sonuçların uluslararası bir dergide yayımlandığını belirten Çebi, bu araştırmanın fındık yaprağının kanser tedavisinde nasıl kullanılabileceği konusunda yeni kapılar araladığını ifade etti.
2020 yılında başlayan bu proje, Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Tepe ve Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Arı’nın katkılarıyla geliştirildi.
Çalışma, fındık yaprağının kanser hücreleri üzerindeki öldürücü etkilerini laboratuvar ortamında incelemeyi amaçlıyor.
Programlanmış hücre ölümü
Prof. Dr. Ayşegül Çebi, geçmişte yapılan bazı araştırmaların fındık bitkisinden, kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan paklitaksel adlı kemoterapi ilacının elde edilebileceğine dair bulgular içerdiğini belirtti. Bu doğrultuda yola çıkan ekip, fındık yaprağının akciğer ve meme kanseri hücreleri üzerindeki apoptosis yani programlanmış hücre ölümü etkisini araştırdı.
Prof. Dr. Çebi, "Fındık yaprağının antikansorejen etkisini gösterebilmek için hem akciğer, hem de meme kanseri hücrelerinin apoptotik mekanizmasını moleküler yaklaşımlarla izledik" diyerek araştırmanın temel amacını vurguladı.
M30 antijen testi uygulandı
Çalışmanın detaylarına değinen Prof. Dr. Çebi, fındık yaprağının ekstraktını elde edip dondurarak kuruttuklarını ve bu ekstraktın hücreler üzerindeki etkisini incelemek için çeşitli laboratuvar testleri gerçekleştirdiklerini belirtti.
"Bursa Uludağ Üniversitesi'ndeki ekip, kanser hücreleri ve sağlıklı hücrelerde fındık yaprak ekstraktının hücre öldürücü etkisini göstermek için sitotoksik testler yaptı. Hücre ölüm yolağını daha detaylı tespit etmek amacıyla da western blot analizi ve M30 antijen testi uyguladık. Hücre metastazına etkisini gözlemlemek için hücre migrasyon testi gerçekleştirdik" diye konuştu.
"Paklitakselin apoptotik etkisini görebildik"
Araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren Çebi, fındık yaprağının kanser hücreleri üzerinde paklitaksel benzeri bir apoptotik etki gösterdiğini belirterek, "Yaptığımız çalışmadan elde edilen verilere göre, fındık yaprağının içerisinde kemoterapötik bir ajan olan paklitakselin apoptotik etkisini görebildik. İleriki çalışmalarda fındık yaprağından paklitaksel elde edilebilirliğini ve bunun endüstride kullanılabilirliğini sağlamaya çalışacağız" dedi.
"Fındık yaprağı antikanser ilaç ham maddesi olabilir"
Fındık yaprağından elde edilen bu bulguların, Türkiye'nin dünya lideri olduğu fındık üretimine yeni bir ekonomik değer katabileceğini belirten Prof. Dr. Çebi, "Fındık yaprakları atık durumda olmasına rağmen, bu çalışmanın sonuçları, biyoteknolojik açıdan umut verici bir antikanser ilaç ham maddesi olabileceğini gösteriyor" diye konuştu.
Ayrıca, paklitakselin şu anda akciğer, meme ve yumurtalık kanserlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir ilaç olduğunu hatırlatan Çebi, "Fındıkta bildirilen paklitaksel miktarı, Pasifik porsuk ağacının yaklaşık 10'da 1'i kadar. Ancak fındık ağaçları Pasifik porsuk ağacından çok daha hızlı büyüdüğü için fındık, yeni bir alternatif taksan kaynağı olabilir" diyerek çalışmanın potansiyelini vurguladı.
9690,59%-0,26
35,48% 0,01
36,61% 0,08
3066,92% 0,46
4907,52% 0,63
Ordu
15.01.2025