2024 yılının Ünye ve bölge tarımı için hiç de iç açıcı geçmediğini belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Oda başkanlığım dönemimde bugüne kadar en zor yılımız oldu. Bizi daha zor günler bekliyor” diyerek durumun
Sarıkahraman, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi dolayısıyla Kahverengi Kokarca böceğinin kapalı mekanlarda hareketlenmeye başladığını, tehdidin hala aktif olduğunu söyledi.
Kahverengi Kokarca zararlısı başta olmak üzere, maliyetler ve fiyat politikası dolayısıyla 2024 yılının üretim ve üretici açısından çok kötü bir yıl olduğunu hatırlatan Sarıkahraman, bu şekilde giderse 2025 yılından da çok umutlu olamadıklarını ifade etti.
Sarıkahraman, yeni dönemde kötü gidişatın önüne geçmek için üreticilerin ilaçlı mücadeleyi sürdürmeleri gerektiğini vurgulayarak, “Kapalı alanda düşmanımızı bertaraf edemezsek, önümüzdeki süreç bizim için hiçte iç açıcı olmayacak.” dedi.
Oda Başkanı Sarıkahraman, her şeye rağmen üreticinin küsmemesi gerektiğini de belirterek, “Üretici, arazisine, fındığına, geleceğine ve ekmeğine küsmemeli. Üreticilerimiz mümkün mertebe bağına bahçesine sahip çıkarak mücadele etmek zorunda.” mesajı verdi.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Kahverengi Kokarca zararlısı başta olmak üzere, maliyetler ve fiyat politikası dolayısıyla 2024 yılının üretim ve üretici açısından çok kötü bir yıl olduğunu, bu şekilde giderse 2025 yılından da çok umutlu olamadıklarını söyledi.
Sarıkahraman, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle Kahverengi Kokarca böceğinin kapalı mekanlarda hareketlenmeye başladığını, tüm üreticilere ilaçlı mücadeleyi sürdürmeleri çağrısında bulundu.
-“Fiyat istikrarının, etiket dengesinin olmadığı bir süreçle karşı karşıyayız” -
Oda Başkanı Osman Sarıkahraman açıklamasında şunları kaydetti:
“2025 yılının tüm çiftçilerimize hayırlı, bereketli, bol ürünlü sezon getirmesini diliyorum. 2024 yılı Ünye ve bölge tarımı için hiç de iç açıcı geçmedi. Belki de Oda başkanlığım dönemimde bugüne kadar en zor yılımız oldu diyebilirim. Ancak önümüzdeki yıllarda bunu telafi edebileceğimiz bir emare de yok gibi gözüküyor. Bizi daha zor günler bekliyor.
2024 yılı her geçen gün tarımda kullandığımız tüm materyaller pahalanıyor. İlaçlar pahalanıyor, kimyasallar pahalanıyor, organik gübreler pahalanıyor. Makine ekipmanlar pahalanıyor. Fiyat istikrarının, etiket dengesinin olmadığı bir süreçle karşı karşıyayız. Bununla tarım yapmanın çok zor olduğunu söyleyebilirim. Bunu 2024 yılında yaşadık, gördük.
-“Fındığın maliyeti kilogramda 100 TL’leri bulurken, fındığımızı 70-80 TL’ye satmak zorunda kaldık” -
1 kilogram fındığın maliyeti 100 TL’leri bulup aşmışken, biz bu yıl fındığımızı 70-80 TL’ye satmak zorunda kaldık Kahverengi Kokarca dolayısıyla. Bangır bangır bağırdığımız da oldu, devletimizin şefkatli elini üreticimizin omuzunda hissetmek isteğimizle alakalı serzenişlerimiz de çok oldu. Artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Çünkü 1 kilogram fındığın maliyeti ortadayken 40-50 TL’ye, 70-80 TL’ye Kahverengi Kokarca bahane edilerek alındı. Bu memlekette Kokarca Zararlısının olduğunu biliyoruz, bunu söylemekte de bir beis görmüyorum. Ama her fındığa da kokarcalı demek de doğru değil. Dolayısı ile böyle bir durum ile karşı karşıya kaldık 2024 yılında.
-“Üretim ve üretici açısından 2024 çok kötü bir yıl oldu” -
Üretim ve üretici açısından 2024 çok kötü bir yıl oldu. 2025 yılından beklentilerimiz 2024 yılını baz aldığımızda çok daha farklı şeyler. Ama her zaman gelen gideni aratıyor. Dolayısı ile bunu çok üzülerek, içim burkularak söylüyorum ama 2025 yılından çok büyük beklentim yok. Ama bütün buna rağmen tüm üreticilerimiz küsmemeli. Arazisine, fındığına, geleceğine ve ekmeğine küsmemeli. Eğer kendimize küsersek arazimize küsmüş oluruz, arazimize küsersek kendimize küsmüş oluruz. Yine bu memleketi düştüğü noktadan kaldıracak olan bizleriz. Dolayısı ile üreticilerimiz mümkün mertebe bağına bahçesine sahip çıkarak mücadele etmek zorunda.
-“Dikkat, hava sıcaklıkları dolayısıyla birlikte Kahverengi Kokarcalarda hafif bir hareketlenme var!”-
Havalar tarım için hiç uygun gitmiyor. Bugünlerde buralarda kar, yağmur, buz olması lazım ki tarımda denge sağlanabilsin. Bununla birlikte Kahverengi Kokarcalarda hafif bir hareketlenme var. Ama Kokarcaların bu havalarda dışarıya çıkması mümkün değil. Onlar şuanda kapalı oldukları alan içerisinde ısındıkça hareketleniyorlar. Evlerin içerisinde görülüyor. Bu anlamda da üreticilerimize dağıttığımız 10 bin adet toplum sağlığı ilaçlarıyla mücadele etmelerini öneriyoruz. Yine mahalle muhtarlarımıza dağıttığımız ilaçlama makineleri ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün dağıttığı ilaçları kullanarak ilaçlama yapılmalı. Valiliğimize, İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Ama bu ilaçlar kalmamalı, amacına uygun olarak kullanılmalı. Önümüzde ilkbahar yaz aylarında ne kadar az Kokarca çıkarsa o kadar az mücadelemiz olur. Kapalı alanda düşmanımızı bertaraf edemezsek, önümüzdeki süreç bizim için hiçte iç açıcı olmayacak.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9914,39%0,24
35,33% -0,02
36,50% 0,08
3040,90% 0,50
4893,73% 0,14
Ordu
10.01.2025