“Fındıkta azlık, altınla çifte kazanç fırsatı sunuyor”

Ünye Yaman Kuyumculuk ve Pırlanta İşletmesi sahibi Ahmet Yaman, fındıkta bu yıl yaşanan azlığın fiyatları yükselttiğini belirterek, üreticilerin fındık ve altınla çifte kazanç sağlayabileceğini söyledi.

Ekonomi 27.08.2025 09:00:00 0
“Fındıkta azlık, altınla çifte kazanç fırsatı sunuyor”

Karadeniz Bölgesi’nin ‘yeşil altını’ olarak adlandırılan, bölgenin temel ekonomi kaynağı fındık hasadı sürüyor. Ortalama 10 Eylül tarihine kadar süren fındık hasadında sona doğru yaklaşılıyor.

Ünye Yaman Kuyumculuk ve Pırlanta İşletmesi sahibi Ahmet Yaman, Ünye Kent Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fındık rekoltesinin az olması nedeniyle fındık fiyatında ciddi yükselişler öngörüldüğünü hatırlattı. Fındık üreticisinin fındık fiyatı yükselene kadar fındıkta kalıp, daha sonra orta ve uzun vade için altına geçiş yaparak kazancını katlama fırsatı yakalayacağını vurgulayan Ahmet Yaman, bu sayede üreticinin çifte kazanç sağlayabileceğini ifade etti.

-Üretici hem fındık fiyatı, hem de altınla çifte kazanç sağlayabilir - 

Kuyumcu Ahmet Yaman, orta ve yüksek kesimlerde zirai dona bağlı olarak fındık ürünün olmadığını hatırlatarak, “Fındığın az oluşu piyasada fiyatları yukarı doğru çekiyor. Fındık yeni sezona 200 TL ile başladı ama şuan 250 TL bantlarına yaklaştı.” dedi.

Yaman, bu yıl fındık fiyatlarının 300-350 TL’yi zorlayacağını, ancak bazı noktalarda 400 TL’ye yaklaşabileceğini öngördüklerini ifade etti. 

Fındık fiyatı kademeli olarak yükselirken, üreticinin ürününü iyi fiyattan değerlendirip orta ve uzun vadeli altın yatırımı yaparak daha kazançlı olabileceğine dikkat çeken Ahmet Yaman, şu açıklamayı yaptı:

“Bu yıl fındığın olmaması, dolayısı ile fındık fiyatının yükselmesi ile üretici daha iyi nasıl kazanır noktasında ki; bu yıl fındık fiyatının 300-350 zor ama 400 TL’lere yaklaşabileceğini düşünüyorum. Fındık kademeli olarak yükselirken, fındığı iyi fiyattan değerlendirip, orta ve uzun vade içinde altına yatırım yapan üreticilerin daha kazançlı olacağını düşünüyorum.”

Kısa vade için altına geçmeyin, orta ve uzun vade altında kalın

Ahmet Yaman, kısa vadeli altın yatırımı için fındığını satacak üreticilere şu uyarıda bulundu:

“Fındığını satıp kısa vade için altın alacak üreticiler hiç bu topa girmesin. Fındığını satsın, işini halletsin, borcu veya ödemesi varsa bunları halletsin. Fındığı satayım, bir aylığına altın alayım, buna kimse girmesin böyle bir şey olmaz. Sadece fındığı iyi gördüğü yerden satıp, işini görsün. Ama fındığı iyi bir noktadan satıp, uzun vade için altına geçip, orta ve uzun vade altında beklemelerinin daha iyi olacağını düşünüyorum.”

“Hem fındıktan, hem altından kazanın”

1980’li yıllardan bu yana sektörde olan Kuyumcu Ahmet Yaman, fındığın altının üstünde prim yapmadığını, ancak bu yıl farklı bir tablo olduğunu vurgulayarak, “1980li yıllardan bu yana bu sektörün içindeyiz ve fındığın hiçbir zaman altının üstünde prim yaptığını görmedim.  Ama bu yıl bazı farklılıklar var. Bu yıl fındık yok, fındığın para edeceği kesin. Dolayısı fındığın belirli bir seviyeye yükselene kadar burada bekleyip, daha sonra fındığı satıp altına dönmelerini öneriyorum.” açıklaması yaptı.

Altın ocak ayının sonunda 5 bin 500-6 bin TL

Ahmet Yaman, altın fiyatlarına ilişkin öngörüsünü de paylaştı:

“Altın bugün 24 ayar has bazında 4 bin 500 TL, Ocak ayı sonunda 5 bin 500-6 bin TL seviyesine çıkacağını düşünüyorum. Dolayısı ile Dünya durdukça altın her zaman kıymetli olacak.”

Ünye Kent / Yücel Arslanteke  

  • Pazar 12 ° / 5.2 ° false
  • Pazartesi 11.9 ° / 4.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 7.9 ° / 4.9 ° Şiddetli yağmurlu
  • BIST 100

    14155,46%0,76
  • DOLAR

    42,69% 0,23
  • EURO

    50,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5897,70% 0,71
  • Ç. ALTIN

    9533,17% 2,62

Ordu

14.12.2025

  • İMSAK 06:06
  • GÜNEŞ 07:38
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 14:47
  • AKŞAM 17:08
  • YATSI 18:34
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593