Fındıkta kayıp var!

Ordu’da toplam 400 noktada yapılacak olan tahmin rekolte tespit çalışmalarının başladı.

GÜNDEM 8.07.2024 09:00:00 1083 0
Fındıkta kayıp var!

İlk tespitlere göre bu yıl fındıkta dökülme, boş fındık, kokarca, fındık kurdu ve külleme hastalığı görülürken; bu durumun rekolteyi olumsuz etkileyeceğini belirtildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan,  Ordu’da toplam 400 noktada, fındıkla ilgili 11 farklı kurum ve sektör temsilleri ile üniversite ve teknik personellerin katıldığı tahmini rekolte çalışmasının yürütüldüğünü söyledi. 

Soydan, ilk tespitlere göre bu yıl fındıkta dökülme, boş fındık, kokarca, fındık kurdu ve külleme hastalığı görüldüğünü, bunların da rekolteyi olumsuz etkileyeceğini vurguladı. 

Ordu’da rekolte tespit çalışmalarının 17 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edeceğini söyleyen Soydan, gerçeğe yakın tahmini rekoltenin o tarihte açıklanacağını ifade etti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan,  Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, 1 Temmuz tarihi itibariyle Ordu’da toplam 400 noktada, fındıkla ilgili 11 farklı kurum ve sektör temsilleri ile üniversite ve teknik personellerin katıldığı tahmini rekolte çalışmasının başladığını söyledi.

Rekolte tespit çalışmaları yapılırken her noktadan 100 adet fındık alınıp kırılarak yapıldığını işaret eden, ayrıca dökülmede diğer zararlıların rekolte üzerindeki etkilerinin hesaplandığını belirten Soydan, ilk tespitlere göre bu yıl fındıkta dökülme, boş fındık, kokarca, fındık kurdu ve külleme hastalığı görüldüğünü, bunların da rekolteyi olumsuz etkileyeceğini vurguladı. 

Ordu’da rekolte tespit çalışmalarının 17 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edeceğini ve gün tahmini rekoltenin açıklanacağını ifade eden Soydan, bu yapılan rekolte tespit çalışmalarının gerçeğe en yakın çalışma olduğunu vurguladı. 

-Ordu’da 400 noktada rekolte tespit çalışması yapılacak -

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, şu açıklamayı yaptı:

“Şuanda gerçeğe en yakın çalışma olarak Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün koordinesinde 11 sektör temsilcisi kurumların ve teknik elemanların oluşturduğu komisyon, şuanda çalışmalarına ilimizde yürütüyor. Bu çalışma teknik elemanlar marifetiyle sahil kesim, orta kesim ve yüksek kesimlerde ve yaklaşık 400 noktada fındık çotanaklarının sayımı, fındıktaki hastalık ve zararlılar, fındıktaki boş oranları dikkate alınarak, kokarca zararlıları da dikkate alınarak rekolte tespit çalışmaları yapılıyor. 

-“Gerçeğe en yakın tahmini rekolte şuan yapılan” -

Bu rekolte tespit çalışmasını zamanlama açısından önemsiyoruz ve çuvala girecek en sağlıklı fındığın çalışması olarak önemsiyoruz. Çünkü Nisan ve Mayıs aylarının başlarında açıklanan rekolteler hiçbir anlam taşımıyordu. Çünkü fındık daha yeni doğmaya başlamış. Fındıkta daha bir sürü zararlılar ve hastalıklar var. Bunların oluşumunu görmeden çotanakların sayılarını görmeden açıklanan rekolteler gerçeği yansıtmıyor. Esas rekolte şuanda yapılan çalışmadaki rekolte olacaktır.

-“Rekolte tespit çalışmaları Ordu’da 17 Temmuz’a kadar devam edecek” -

Rekolte tespit çalışmaları ilimizde 17 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. 17’sinde sonuçlanarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderilecek. Tüm illerde bu sonuçlar Bakanlığa bildirilmesinin ardından hem illerin, hem Türkiye’nin rekoltesi açıklanacak. Kamuoyunun ve üreticilerimizin bu rekolteyi dikkate almasını önemsiyoruz. Çünkü açıklanacak olan rekolte gerçeğe en yakın olacaktır. 

“İlk tespitlerde fındıkta dökülme, boş fındık, kokarca, fındık kurdu ve külleme hastalığı görüldü” 

Rekolte tespit ekibinde çalışanlar her noktada karışık 100 fındık toplayıp, bunları kırarak içindeki boş oranlarını dikkate alıyorlar. Örneğin, bir çotanakta 5 fındık varsa bunun 2’si boşsa, harmana gelecek boş fındığın oranlarını da tespit ediyor. Şuanda dökülmelerin olduğu, çotanaklarda boş olan fındıkların olduğu görülüyor. Kokarcanın kısmen belirli yerlerde zararının olduğu görülüyor. Fındık kurdu ve külleme hastalığı dikkate alınıyor. Yani geniş kapsamlı, meşakkatli bir rekolte tespit çalışması yürütülüyor. İlimizin rekoltesi 17 Temmuz tarihinde kamuoyuna duyurulmasını bekliyoruz. Arkadaşlarımıza bu çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.”

Ünye Kent Haber

 


  • Salı 13.5 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.8 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.4 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    8875,22%2,55
  • DOLAR

    34,23% 0,05
  • EURO

    37,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    3015,53% 0,79
  • Ç. ALTIN

    5005,45% 0,22

Ordu

22.10.2024

  • İMSAK 05:16
  • GÜNEŞ 06:41
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 15:15
  • AKŞAM 17:45
  • YATSI 19:05
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593