Fındıkta tüm paydaşlar Kahverengi Kokarcayla mücadele için toplandı

Fındıkta tüm paydaşlar Kahverengi Kokarcayla mücadele için toplandı

Karadeniz Bölgesi’nin 1. sırada geçim kaynağı fındık karşısındaki en büyük tehdit olan Kahverengi Kokarca ile mücadele için fındık konusundaki tüm paydaşlar Ünye’de toplandı.

Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde bir araya gelinip istilacı böcekle mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadelede yapılması gerekenler masaya yatırıldı.

Ünye’nin 1. sırada geçim kaynağı olan fındığa karış en büyük tehdit olan Kahverengi Kokarca ile mücadelede fındık konusundaki tüm paydaşlar Ünye ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde Ünye Ziraat Odası toplantı salonunda bir araya geldi. 

Kahverengi Kokarca ile mücadelede yapılacak çalışmaların değerlendirildiği ve istişarelerin yapıldığı toplantıda mekanik, kimyasal ve biyolojik mücadelede yapılması gerekenler değerlendirilerek iş birliği kararı alındı. 

Toplantıda alınan kararlar şöyle oldu:

“Kahverengi Kokarca ile mücadelede bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra ki süreçte de mekanik mücadele, kimyasal ve biyolojik mücadele olmak üzere tüm unsurları kullanarak mücadeleye devam edilmesi, kokarcanın tamamen kışlaklara çekildiği dönemlere kadar feromon tuzaklarla mücadelenin devam edilmesine ve tuzak sayısının artırılması kararlaştırıldı. Tüm paydaşların katkıları ve üreticilerin katılımı ile mahallelerde kışlaklarda ilaçlama çalışmaları yürütülmesine, mahalle muhtarları ve üreticilerle bilgilendirme toplantıları yapılmasına, kışlaklarda yapılacak olan mücadele iş takvimi İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve diğer sektör paydaşları belirlenerek; bu takvimin muhtarlar vasıtası ile mahalle dışında yaşayan üreticiler dahil olmak üzere tüm üreticilere duyurulmasına, tüm kışlakların ilaçlanması için gerekli tedbirlerin alınması. Yapılacak kışlak ilaçlaması çalışmalarında kullanılacak ilaçların öncelikli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, ihtiyaç duyulması halinde ise diğer sektör paydaşlarının sağlayacağı kaynakla karşılanması. Kışlak ilaçlamasının en yüksek yerleşim yerlerinden başlayarak en düşük rakıma doğru uygulanması. Bahar döneminde kışlaklardan yeni çıkış yapacak Kahverengi Kokarca zararlısına karşı kışlakların yakınında bulunan tarımsal alanlarda ruhsatlı Bitki Koruma Ürünleri kullanılarak mücadele çalışmalarının yapılmasına karar verildi.”

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE