Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, tüberkülozun günümüzde hâlen önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirtti.
Veremin erken tanı ve düzenli tedavi ile önlenebilir ve tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Güney, “Toplumumuzu veremden korumanın en etkili yolu, verem hastalarımızın erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Ülkemizde veremle mücadele kapsamında tanı ve tedavi hizmetleri Verem Savaşı Dispanserleri aracılığıyla ücretsiz olarak sunulmaktadır. Hedefimiz veremsiz bir Türkiye’dir.” dedi.
Hastalığın belirtilerine de değinen Güney, uzun süren öksürük, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi şikâyetleri bulunan vatandaşların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Koruyucu önlemler hakkında da bilgi veren Güney, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun kâğıt mendille kapatılması, mendil bulunmadığı durumlarda kolun iç kısmının kullanılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Ellerin sık sık yıkanması, kapalı alanların düzenli olarak havalandırılması ve 2-3 haftadan uzun süren öksürük şikâyetlerinde mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulması hastalığın yayılmasını önlemede büyük önem taşımaktadır.”
Öte yandan, Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kapsamında Ünye Fatih İlkokulu, Fatih Ortaokulu ve Yusuf Bahri Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilere yönelik bilgilendirme eğitimleri düzenlendi. Eğitimlerde, tüberküloz (verem) hastalığına dikkat çekilerek, hastalığın belirtileri, korunma yolları ve erken teşhisin önemi anlatıldı.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
14765,59%0,37
43,04% 0,03
50,35% 0,12
6150,96% -0,13
10070,24% -0,93
Ordu
09.01.2026