Her bel ağrısı fıtık mıdır?

Her bel ağrısının fıtık kaynaklı olmadığına işaret eden Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Faruk Barçak, “Beli ağrıyan hastanın aslında yüzde 4’ünün ağrı sebebi bel fıtığı.” de

Sağlık 23.08.2021 08:40:34 1334 0
Her bel ağrısı fıtık mıdır?

Özel Ünye Çakirtepe Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Uzm. Dr. Ömer Faruk Barçak, her bel agrisinin fitik olup olmadigina iliskin merak edilenleri açikladi.

-“Beli agriyan hastanin sadece yüzde 4’ünün agri sebebinin bel fitigi” -

Beli agriyan hastanin sadece yüzde 4’ünün agri sebebinin bel fitigi oldugunu belirten Dr. Barçzak, “Beli agriyanlarin yüzde 97’sinin nedeni mekanik (yüklenme, zorlanmaya bagli) yüzde 1’inin agri sebebi tümör, enfeksiyon, ya da iltihabi romatizmalar. Yüzde 2’si böbrek tasi, kadin hastaliklari ve dogum, safra kesesi gibi sorunlarda agri çekiyor.” dedi.

-“Bel agrilarinda yüzde 70 temel sorun kaslar” -

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Barçak, beli agriyanlarin yüzde 70’inin aslinda temel sorununun kaslar oldugunu belirterek, “Hasta kaslarini uygun egzersizlerle kuvvetlendirir, oturusunu düzeltirse bel agrisi kalmiyor. Hastalarin kafasini en çok karistiran çekilen MR görüntüleri. Yapilan çalismalar göstermis ki 45 yas üstü insanlarin MR’lari çekildiginde bile yüzde 65 oraninda bel fitigina rastlanmakta. Eger gerçekten bel fitigi her zaman agri yapsaydi toplumun yüzde 65’i neredeyse her anini bel agrisiyla geçiriyor olacakti. Dolayisiyla MR’da görülen her fitik sorun yaratmiyor, bel de agritmiyor. Yas ilerledikçe omurgamizdaki degisiklikler yalanci bir fitik görüntüsü ortaya çikarabiliyor. Yogun olarak kullandigimiz omurgamizdaki yillar içindeki bozulma yipranma da fitik görüntüsüne neden olabiliyor. Hasta MR’daki görüntüye ragmen hiçbir belirti yasamayabiliyor.” diye konustu.

-“Stres bel, boyun fitigi yapiyor” -

“Asiri hassas-titiz-alingan-içine atan duygusal mizaçta olmak, mükemmeliyetçilik, kronik sinirsel gerginlikler, uzun süreli öfke, endise, korku tasiyanlar, kronik mutsuz depresif insanlarda bel ve boyun fitiklari daha kolay olusuyor.” diyen Uzman Dr. Ömer Faruk Barçak, stresin bel ve boyun fitigi yaptigini belirterek, sunlari söyledi:

“Stres aninda kaslar geriliyor ve omurga korunaksiz hale geliyor. Diskler üzerinde yüklenme ve basinç artisi olusuyor. Bu durumda yapilan en ufak bir ters hareket disklerin sismesine, içindeki koyu kivamdaki sivinin disari tasmasina sebep oluyor. Bu da sinirlere baski yapiyor. Sonuç bel, boyun agrisi ve fitiklar olarak karsimiza çikiyor. Geceleri disini sikan insanlarin boyunlarina 300 kilogram civarinda yük binmektedir. Son yillarda stres ve gergin dönemler sonrasi tetiklenen boyun ve bel agrilarina sik rastlamaktayiz.”

Bel fitiginda yanlis ve dogru bilinenler

Dr. Barçak; bel fitigiyla ilgili  yanlis ve dogru bilinenlere iliskin su bilgiyi verdi:

“Bel fitigi agir kaldiran kisilerde görülür. Fakat bilinenlerin aksine bel fitiklari en agir kaldiranlar kadar; hareketsiz, kaslari zayif, masa basi çalisanlarda görülür. Bir diger konu da istirahat süresidir. Bilinenin aksine uzun süreli yatak istirahati bel fitiklarinda önerilmemektedir. Önemli olan hastanin en kisa sürede tekrar normal günlük aktivitesine kavusmasi ve isinin basina bir an önce dönmesidir. Uzun süreli istirahat bir yandan adalelerin zayiflamasina yol açarken, diger yandan hasta psikolojisini olumsuz yönde etkiler. 3 günlük yatak istirahati genellikle yeterli olmaktadir. Korse ise bel kaslarinin görevini aldigi için bel kaslarini zayiflatiyor. Ideal olansa bel kaslarinin güçlü olmasidir. Kas agrisinin yogun oldugu dönemlerde uzun saatler ayakta kalma ve yolculuk gibi durumlarda 2 haftayi geçmeyecek sekilde korse takilabilir. Bilinen aksine sert yerde yatmak sirt ve bel kaslarinin tutulmasina neden oldugu için yarar yerine zarar getirir. Iyi bir yayli yatakta, tercihen ortopedik bir yatakta yatmak en iyisidir. En iyi yatis pozisyonu ne diye sorulursa, hastanin en rahat ettigi pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatip bacaklarini karinlarina dogru çektiklerinde daha rahat ederler, çünkü bu pozisyonda yatarken omurlarin arasi açilacagindan bacak sinirlerine olan basi azalir. Eger hasta sirtüstü yatmak isterse, belinin altina bir yastik koymasi ve bacaklarini yüksek bir yere uzatmasi daha uygun olur. Bel çektirme ile bel fitigi geri gider, hasta rahatlar seklinde yanlis bir bilgi mevcut. Bel çektirme sadece omurlarin arka uzantilarinin birbirleri arasinda yaptiklari eklemlerdeki kaymalarda faydalidir. Ileri derecede bel fitigi olan kisilere yapildiginda fitigin kopmasina ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çikmasina sebep olur. Fizik tedavi esnasinda agri olursa birakilmalidir görüsü yanlistir. Fizik tedavinin özellikle ilk üç gününde agrilarin artmasi normaldir, sabirla devam edilmelidir.”

Ünye KENT Haber

  • Pazar 13.4 ° / 9.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 15.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 12.5 ° / 8.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Ordu

11.05.2025

  • İMSAK 03:24
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:24
  • AKŞAM 19:42
  • YATSI 21:19
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593