İstilacı böcek biyolojik olarak yok olacak!

İstilacı böcek biyolojik olarak yok olacak!

Karadeniz Doğa Tarım ve Çevre Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Yılmaz, kokarcanın biyolojik olarak kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Ordu’da başta Fatsa olmak üzere sahildeki ilçelerde etkili olan ve fındık ürününe ciddi zarar veren kahverengi kokarca için ilaçla mücadelenin yanı sıra, feromen tuzaklarla mücadele deneniyor. Ancak geçtiğimiz yıldan bu yana yapılan mücadele yöntemlerinde kokarcanın zararı ve popülasyonu il genelinde de artarak devam ediyor.

Karadeniz Doğa Tarım ve Çevre Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Yılmaz, kokarcanın ilaçla bitirilemeyeceğini iddia etti.

Başkan Yılmaz, kokarca ilaçlarıyla doğa katliamı yapıldığını söyleyerek, kokarcanın yaşam alanlarından feromon tuzaklarla uzak tutulması sonucunda biyolojik olarak kontrol altına alınabileceğini açıkladı.

Başkan Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: 

“Kokarca için aylar yıllar önce söyledim ilaçla bitmeyecek. Dünyada ilaçla nesli bitirilen, yok edilen bir tane böcek göstersinler bana. İlaçlama yaptıkça direnç kazanacaklar. (İyi ki öyleler) Direnç kazandıkça sürekli daha fazla ilaç, daha fazla çeşit ilaç kullanacaklar. Nere gidecek o ilaçlar, nehirlere sulara, içme sularına. Katliam yapılıyor. Tüm bunlara rağmen yine yok olmayacaklar.

Yapacakları iki şey var. Tamamen serbest bırakıp her yeri istila etmesini bekleyecekler. Böcek pik noktası denilen miktara ulaşacak ve ardından onu yiyen böcekler artacak. Ve doğal olarak, biyolojik olarak kontrol altına alınacak. Dağı taşı her yeri ilaçlamanız mümkün değil, ilaçlasanız bile bu geri dönüşü olmayan korkunç bir sonuca gider.  

İkinci süreç ise böceği yaşam alanlarından uzak tutacak koku, esans vs uygulaması yapmak. Fındık yaprakları ve sebzeler için son derece zararlı olan vampir kelebek için bir çeşit sıvı geliştirdik ve bu sıvı ile vampir kelebekleri kovduk. İnanmayan gelsin bana. Kokarca için çalışıyorum.”



Nevzat Erbaş
2.09.2024 19:24:34
Bu yaz aylarında Kokarca üzerinde yaptığım araştırmalarda:Bütün meyve ve sebzelere zarar verdiği halde yöremize has kokulu Üzüm ağaçlarına zarar vermediklerini gözlemledim.Belki çalışmalarınıza yardımı olur.

Bekir uğur
2.09.2024 20:34:10
Vampir kelebek için üretilen sıvı çok önemli nasıl o sıvıya ulaşabilirim haber verilir ise çok sevinirim İstanbul Beykoz'da ciddi şekilde vampir kelebek kahverengi kokarca çayır tırtılı ne yapacağımızı şaşırdık

Metin Öztürk
2.09.2024 21:23:16
Merhaba , Artvin Arhavi'de yaşıyorum, vampir kelebek kaynıyor burası , nereye koyduysanız geri gelmişler bence ,hayal satıyorsunuz gibi geldi bana ,. saygılar

Murat Arslan
2.09.2024 22:26:05
Birilerinin cebi dolmadan bu iş böyle bitmez,,atılan ilaçlar işe yaramıyor ölmesi gereken bir zararlı bu kokarca böceği, ya bırakın her yeri kasıp kavursun yada çözüm odaklı bir çalışma yapılsın

Abdullah oral
3.09.2024 14:27:32
Özel olarak üretilip karadenizli halkımın başına bela edildi. Ordu unye Daha önce siyah-beyaz sivri sinekler salındı. Ve hala o sineklere sinek ilaçları çare değil evimizde ve bahçelerde huzur yok. Oldurdugumuzde sadece siyah bir leke oluyor kan yok ama insana dokunup geçtiğinde zarar veriyor..