Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “Bu zararlıyı tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil! Ancak, biz bu zararlıyı minimize etmek için gayret gösteriyoruz.” diyerek tarımsal ürünlere yapacağı zararları en aza indirmek için uğraştıklarını vurguladı.
Ordu Valisi Muammer Erol, istilacı bir zararlı olan ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadele kapsamında biosidal ilaç ve feromon dağıtım programına katıldı.
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde gerçekleştirilen programa, Vali Muammer Erol’un yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, İlçe Ziraat Odası Başkanları katıldı.
-“Geçmişe göre elimiz çok daha güçlendi” -
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Kahverengi Kokarca mücadelesiyle ilgili uzunca bir süredir çalışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Geçmişe göre elimiz çok daha güçlendi. Sayın Valimizin başkanlığında ilimizde Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı toplantısı gerçekleştirmiştik. O eylem planında yazılan hususları bir bir yerine getiriyoruz.” dedi.
- 5 bin 550 litre biyosidal ilaç, 5 bin 350 adet feromon tuzak dağıtılacak -
2024 yılı içerisinde 15 ilçede başlattıkları çalışma kapsamında 265 bin kışlakta ilaçlama çalışmaları yapıldığını hatırlatan Yılmaz, çalışmaların bugün 19 ilçeye yayılarak tüm ilçelerde ikinci kışlak ilaçlaması yapılacağını belirterek, şunları söyledi:
“Bu kışlak ilaçlamasında kullanılacak ilaçları DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığımıza sunmuş olduğumuz projeden karşılayacağız. Bu projenin % 50’si Bakanlığımız, % 50’si DOKAP tarafından karşılanmaktadır. Bugün 5 bin 550 litre biyosidal ilaçların yanı sıra Bakanlığımız bütçe imkânlarıyla temin edilen 5 bin 350 adet feromon tuzaklarının dağıtımını da yapacağız.”
-“Bu zararlıyı tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil!” -
Kemal Yılmaz, Ordu olarak tüm paydaş kurumlarla beraber örnek sayılabilecek bir çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu zararlıyı tamamen ortadan kaldırmamız mümkün değil! Ancak, biz bu zararlıyı minimize etmek için gayret gösteriyoruz. Tarımsal ürünlerimize yapacağı zararları en aza indirmek için uğraşıyoruz. Kahverengi Kokarca ile mücadelede ‘Cezbet -Yok Et’ sloganı ile hareket ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
-Tezcan: Vatandaşlar mücadeleyi sahiplenmeli!-
Programda, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, kokarca ile yapılan mücadelenin önemine değinerek, özellikle bu noktada vatandaşların mücadeleyi sahiplenmesine dikkat çekti.
-Gültekin: Çalışmalar topyekün yürütülürse başarılı sonuç alınacaktır -
DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Kokarca ile ilgili hem Ordu, hem Giresun’da değerlendirmelerde bulunduklarını, çalışmaları sadece iki il özelinde değil Samsun’da samuray arısının üretiminde, yine Tokat’ta bir laboratuvar kurulumuyla ilgili desteklerinin sürdüğünü ve bu çalışmaların topyekün bir çalışma yürütülürse başarılı sonuç alınacağını söyledi.
Gültekin, “Sayın Valimin mihmandarlığında tüm kurumlarla birlikte bu çalışmaları bugüne kadar yaptık, bundan sonra da yapacağız” dedi.
-Soydan: Kışlaklardan geri dönüş çok önemli -
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, kokarcanın iki yıldır ilimizde ve bölgemizde ciddi bir şekilde başta fındık olmak üzere birçok meyve ve sebzeye zarar verdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:
“İki yıl önce Fatsa bölgemizde başlayan, Perşembe ağırlıklı büyük bir zararla karşı karşıya kaldık. Geçen yıl sahil bölgesinde fındıkta önemli zararlar yaşadık. Fındıkta oluşan zarardan dolayı hem kalite, hem fiyatlara yansıyan üreticilerimizin mağdur olduğu süreci gördük. Sayın Valimizin başkanlığında ilimizde çok ciddi mücadele ile ilgili eylem kararları alındı. 2024 yılında yapılan ilaçlama çalışması dünyada örnek bir mücadele şekli oldu. Sonbaharda orta ve yüksek kesimlere doğru ilerlediğini gördük. Buralarda mücadele yapamazsak bilin ki sahil kesimindeki zararın aynısını yüksek ve orta kesimler de görmeye başlayacak. Kışlaklardan geri dönüş çok önemli, yani şu anda belki kış döneminde sıkışık yerlerde olan kokarcalar havanın da ısınmasıyla beraber hareketlenmesinden dolayı ilaçlama belki daha etkili ve tesirli olacak. Burada Sayın Valimizin bu önderliği çok önemli oldu.”
Konuşmaların ardından, Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ile İlçe Ziraat Odası Başkanlarına biosidal ilaç ve feromonlar teslim edildi.
Ünye Kent / Haber Merkezi
9659,48%0,49
37,90% 0,05
41,06% 0,14
3766,88% 0,98
6070,97% 1,51
Ordu
29.03.2025