Tarih: 17.09.2024 09:00

Kahverengi kokarca zararını ALTIN ALARAK TELAFİ EDİN!

Facebook Twitter Linked-in

Ünye Yaman Kuyumculuk ve Pırlanta İşletmesi Sahibi Ahmet Yaman, elinde ürünü olan üreticiye çağrı yaparak fındığını satıp, altına yatırım yapmasını, bu yatırımla uzun vadede zararını da kurtarabileceğini söyledi. 

Her yıl fındık hasadı sonrası piyasada yaşanan hasat bereketi, bu yıl birçok üreticinin kabusu haline gelen Kahverengi Kokarca böceği nedeniyle durgunlaştı. 

Ünye Yaman Kuyumculuk ve Pırlanta İşletmesi Sahibi Ahmet Yaman, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, fındık hasadının tamamlanmasına rağmen piyasalarda beklenen canlanma olmadığını söyledi. 

Yaman, istilacı kahverengi kokarca böceğinin bu yıl fındık bölgesini vurduğunu, ürünü zarar gören üreticinin elindeki ürünü satıp, altına yatırım yapmasını tavsiye ederek şu açıklamayı yaptı: 

-“Her yıl fındık hasadı sonrası yaşadığımız hasat bereketini bu yıl buruk yaşıyoruz”- 

2Biz Ünye’nin evladıyız, Ünye’nin esnafıyız ve Ünyeliye ait bir mağazamız var. Her yıl fındık hasadı sonrası yaşadığımız hasat bereketini bu yıl buruk yaşıyoruz. Çünkü bu yıl yaşanan Kahverengi Kokarca böceği bizi, üreticimizi çok derinden üzdü. Bu da maddi anlamda ciddi kayba neden oldu.

-“Kahverengi Kokarca piyasayı olumsuz etkiledi” -

Bölgemizin tek geçim kaynağı olan fındıkta Kahverengi Kokarca dolayısıyla yaşanan bu zarar piyasada da etkili oldu. Birçok üreticimiz 50-60 TL’ye fındıklarını satabildiler. Çoğu üreticimiz bu şekilde mağdur oldular. Bu da piyasayı olumsuz olarak etkiledi.

-“Kokarcadan zarar gören üreticilerimiz altına yatırım yaparak uzun vadede zararını telafi edebilir”-

Kokarcadan etkilenip çok ucuz fiyata fındığını satan üreticilerimiz paralarını altına çevirip uzun vade beklerlerse, kendileri kar elde edebilirler. Ama Kahverengi Kokarcadan etkilenmeyen orta ve yüksek kesimlerin fındığı gelmeye başlamasıyla piyasada bir hareketlilik ve hasat bereketi yaşıyoruz. Ama dediğim gibi Kokarcadan dolayı buruk bir dönem geçiriyoruz.”

Geçtiğimiz sezon fındığını satıp altına yatırım yapanların yüzde 100 kar elde ettiğini vurgulayan Ünye Yaman Kuyumculuk ve Pırlanta İşletmesi Sahibi Ahmet Yaman, “Geçen yıl bu dönemlerde fındık 110 TL seviyelerindeydi, altın o dönemde 1,400 TL bandıydı. Şuan fındık yine 110 TL seviyesinde, altının gramı ise 2 bin 900 TL bandında. Bakıldığında altın ikiye katlamış. Bakıldığında geçen yıl 100 bin TL’lik fındık satıp altın alan kişinin parası 200 bin TL olmuş. Geçen yıl 100 bin bin TL’lik fındığı olan ise aynı seviyede kalmış. Orta ve uzun vadede altın çok iyi kazandırıyor. İhtiyacınız yoksa fındığınızı satın, hiç bekletmeyin, altın alın. Ama 1 ay sonra para lazım bu kişi satıp altın almasın. Ama 6 ay 1 yıl gibi sürede paraya ihtiyacı olmayan kişi kesinlikle altın alsın. Bu şekilde böcekten veya mahsulün az olması veya çürükten dolayı gördüğü zararı bu şekilde telafi edecektir.”

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —