Kalbinize dikkat!

Kalbinize dikkat!

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kalp ve damar hastalıkları konusunda vatandaşları uyararak, “Kalbiniz önceliğiniz olsun!” dedi.

Güney, sağlıklı bir kalp için “Sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, hareket edin, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun. Aile hekiminize başvuru, kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın.” tavsiyesinde bulundu. 

Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, Ünye Kent Gazetesi’ne “Dünya Kalp Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yılın temasının “Önce Sen! Önce Kalbin! Kalbinin Kahramanı Ol, Sağlık Kontrollerini Unutma!” olduğunu söyledi. 

Güney,  yaygınlığı ve etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının küresel bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini belirtti. 

Kalp ve damar hastalıklarının (kardiyovasküler hastalıklar) farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen bir hastalık olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Yusuf Güney, “En yaygınları arasında koroner arter hastalığı (kalp damarlarının tıkanması), kalp yetmezliği, aritmi (kalp ritim bozuklukları) ve kalp kapak hastalıkları bulunmaktadır.” dedi. 

-Ölümlerin yüzde 33.4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumlu -

Kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığının arttığını da vurgulayan Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, “2023 yılında ölümlerin yüzde 33,4’ünden kalp ve damar hastalıkları sorumludur. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte nüfusun yaşlanması, artan şehirleşme, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi faktörler nedeniyle kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı artmaktadır.” diye konuştu. 

-“Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’i önlenebilir” - 

Uzm. Dr. Güney, kalp ve damar hastalıklarına neden olan etkenlere ilişkin şu bilgiyi verdi:

“En önemli davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Davranışsal risk faktörlerinin etkileri bireylerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumları ortaya çıkararak kalp damar hastalığı gelişme riskini arttırmaktadır. Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle 30-70 yaş arasında görülen kalp ve damar hastalığı kaynaklı ölümlerin yüzde 80’inin önlenebileceğini göstermektedir.”  

-Sağlıklı bir kalp için neler yapmalıyız? -

Kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde aile hekimleri başta olmak üzere birinci basamak sağlık çalışanlarının daha aktif bir rol üstlendiğini ifade eden Uzm. Dr. Yusuf Güney, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Aile hekimlerimizce, 40 yaş ve üstü bireylerin kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılmaktadır. Buradan hareketle herkesi kalp sağlığı için eyleme geçmeye, kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, periyodik tarama ve izlemlerini yaptırmaya davet ediyoruz. Kalbiniz önceliğiniz olsun. Kalbinizin kahramanı olun ve onun için; sağlıklı beslenin, yeterli miktarda su için, hareket edin, tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun, aile hekiminize başvurun, Kardiyovasküler risk değerlendirmenizi yaptırın, sağlıklı bir kalp ile sağlıklı bir yaşam diliyoruz.” 

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE 



Sağlık

Sağlık Haberleri