Kardiyoloji Uzmani Dr. Naci Coskun konuyla ilgili olarak verdigi bilgide; “Normal kalp ritmi yetiskinler için dakika 60-100 atim arasinda degiskenlik gösterir. Tasikardi ne demek sorusunun yaniti, kalp atim hizinin dakikada 100’ün üzerine çikmasidir. Kisi kalp hizi 100’ün üzerine çikinca genelde bunu çarpinti seklinde hisseder. Egzersiz, travma ve hastalik gibi stres durumlarinda veya heyecanlaninca kalp çarpintisi olusmasi normal kabul edilen durumlardir. Ancak kalp çarpintisi herhangi bir fizyolojik nedene bagli olmadan tek basina da ortaya çikabilir.
Tasikardide meydana gelen hiz artisi, kalbin üst veya alt kisimlarini ilgilendiriyor olabilir. Kalbin hizli çalismasi ayni zamanda bu organdaki kas dokusunun daha fazla oksijene ihtiyaç duymasi anlamina gelir. Zaman içerisinde oksijen açliginin belirgin sekilde artmasi bu hücrelerin ölmesine ve kiside kalp krizi gelisimine neden olabilecegi için bilinçli olunmalidir.
Kalp Çarpintisi (Tasikardi) Belirtileri Nelerdir?
Kalbin çalisma hizinin artmasi ve kalp çarpintisinin ortaya çikmasi ile birlikte kalp vücudun geri kalanina yeterli kan pompalayamayabilir. Vücudun diger dokularinda meydana gelen oksijen ve besin eksikligi sonucunda tasikardi ile iliskili çesitli belirtiler meydana gelebilir:
Nefes darligi, sersemlik, nabzin hizlanmasi, tansiyon düsüklügü, ani güçsüzlük olusmasi, bayilma, bilinç kaybi… Olusabilecek birçok belirti ve bulgu olmasina ragmen tasikardi hastalari genellikle saglik kuruluslarinda rutin muayeneler sirasinda tespit edilirler.
Tasikardi Nedenleri Nelerdir?
Bazi ilaçlarin kullanimi sonrasi olusan reaksiyonlar, kandaki mineral (elektrolit) dengesizlikleri, hipertansiyon (yüksek kan basinci), tütün kullanimi, tiroid bezi hastaliklari, akciger problemleri, anemi (kansizlik), fiziksel veya psikolojik strese bagli kalp çarpintisi gelismesi
Ögünlerle birlikte veya ögünlerden sonra alkol ve kafein içeren ürünlerin asiri miktarda tüketilmesi yemekten sonra kalp çarpintisi veya gece kalp çarpintisi ile sonuçlanabilir. Kalp ile ilgili dogustan gelen anormallikler genç yasta kalp çarpintisi sebepleri arasinda yer alir.
Kalp yetmezligi, kapak hastaligi veya koroner arter hastaligi gibi çesitli kalp rahatsizliklari nedeniyle olusuyorsa yatinca baslayan kalp çarpintisi sikayeti meydana gelebilir. Bazi tasikardi olgularinda ise altta herhangi bir neden bulunmadan da hizli kalp çarpintisi ortaya çikabilecegi için dikkatli olunmalidir.
Tasikardi Çesitleri Nelerdir?
Tasikardi türleri oldukça çesitlidir. Tasikardi hastaligi siniflandirilmasi, kalp atislarindaki hizlanmadan kalbin hangi bölümünün etkili olduguna göre gerçeklestirilir:
Sinüs Tasikardisi
Kalbin isleyis düzeninde herhangi bir degisiklik olmadan sinoatrial noddan çikan elektriksel iletilerin hizlanmasi sonucu meydana gelen kalp çarpintisi sinüs tasikardisi olarak tanimlanir. Sinüs tasikardisinde kalp hizi dakikada 100’ün üzerine çikar. Kaygi gibi psikolojik kalp çarpintisi nedenleri, zorlayici egzersiz yapilmasi, ates veya kafein içeren içeceklerin tüketimi gibi durumlar sinüs tasikardisi nedenleri arasinda yer alir.
Supraventriküler Tasikardi (SVT)
Supraventriküler tasikardi, kalbin kasilmasini saglayan elektriksel sinyallerin normalden farkli bir yol izleyerek geri dönmesi ve kalbin üst bölümlerini tekrar tekrar uyarmasi nedeniyle meydana gelen kalp çarpintisidir. SVT atagi sirasinda kisilerin kalp atislari dakikada 180-220 arasinda bir hiza ulasabilir.
Ventriküler Tasikardi
Ventriküler tasikardi, kalbin alt kisminda yer alan genis odaciklarin (ventriküllerin) asiri düzeyde elektriksel uyariya maruz kalmasi ve yüksek hizli sekilde kasilmasini ifade eder. Kalp atislarinin hizlanmasi bu odaciklarin yeterince kan ile dolmasini olumsuz yönde etkiler ve dolayisiyla vücuda daha düsük miktarda kan pompalanir.
Ventriküler tasikardinin süresi birkaç saniyelik bir zaman zarfinda meydana gelebilecegi gibi daha uzun süreler boyunca devam ederek ventriküler fibrilasyon adi verilen asiri hizli ve düzensiz kalp ritmine neden olarak kalbin durmasi ile sonuçlanabilecegi için dikkatli olunmalidir.
Atriyal Tasikardi
Atriyal tasikardiler, kalbin üst bölümündeki küçük odaciklar olan atriyumlarin arasindan uygun olmayan bir noktadan elektriksel uyarilarin çikmasi sonucu meydana gelir. Bu elektriksel sinyallerin tekrarlamasi sonucunda atriumlarin kasilma hizinda bir artis olusur. Bu kalp çarpintisi türünün en sik görüldügü grubu konjenital (dogustan) gelen kalp hastaligi olan çocuklar olusturur. Atriyumlarin kasilma hizinin dakikada 100-250 atim arasinda degistigi atriyal tasikardi sirasinda sersemlik veya bayilma gibi semptomlar ortaya çikabilir.
Paroksismal Atriyal Tasikardi
Paroksismal tasikardi, kalp çarpintisinin baslangicini ve bitisinin aniden meydana geldigini ifade eden terimdir. Bu ani kalp çarpintisi ortaya çiktiginda yetiskinlerin kalp hizi dakikada 130-230 atima kadar yükselebilir. Çogu paroksismal atriyal tasikardi durumu yasami tehdit edici bir problem olarak degerlendirilmese de bu problemin altinda yatan nedenin Wolff-Parkinson-White sendromu gibi rahatsizliklar da olabilmesi nedeniyle dikkatli olunmasi önerilir.
Multifokal Atriyal Tasikardi
Multifokal atriyal tasikardi, kalbin çalismasini hizlandiran anormal elektriksel uyarilarin kalbin üst kisminda yer alan 3 veya daha fazla noktadan kaynaklandigi kalp çarpintisi tipidir. Bu tasikardi türü en sik olarak kronik obstrüktif akciger hastaligi (KOAH) olan yasli bireylerde ortaya çikar.
Kalp Çarpintisi (Tasikardi) Tedavisi Nasildir?
Kalp çarpintisi meydana geldikten sonra yapilabilecek çesitli uygulamalar sayesinde kalp hizinin yavaslatilmasi saglanabilir. Bu yöntemlerin birincisi vagal manevra adi verilen teknigin uygulanmasidir. Vagal manevra yönteminin temel prensibi vagus adi verilen sinirin uyarilmasi ve bu sinirin etkisiyle kalp hizinin yavaslatilmasidir. Ikinmak, yüze soguk su çarpmak, karotis damarinin (sah damarinin) oldugu bölgeye nazikçe basi uygulamak veya burun delikleri kapaliyken tutulan nefesin burundan verilmeye çalisilmasi gibi uygulamalar vagus siniri uyararak kalp hizinin yavaslatilmasini saglayabilir.
Vagal manevralar ile kontrol altina alinamayan çarpintilarda hekimler tarafindan antiaritmik adi verilen ilaçlar reçetelendirilebilir. Bu ilaçlar temel olarak kalp ritminin normale dönmesi ve çalisma hizinin kontrol altinda tutulmasini saglar.
Kalpte tasikardi sikayetinin ekstra elektriksel yolaklara bagli olustugu geçmeyen kalp çarpintisi vakalarinda kateter ablasyon adi verilen bir tedavi yöntemine basvurulabilir. Bu islemde kasik, kol veya bacak bölgesinden damar içine ilerletilen kateter kan damarlari vasitasi ile kalbe ulastirilir. Bu tibbi cihazin ucunda yer alan elektrotlar ile çarpintiya neden olan elektriksel yolak yakilir ve böylelikle bu noktadan sinyal geçisi engellenmis olur.
Bazi sürekli kalp çarpintisi olgularinda kalp pili adi verilen cihazlarin kullanilmasi gerekli olabilir. Küçük bir cihaz olan kalp pilleri cerrahi bir prosedür ile cilt altina yerlestirilir. Kalbin çalismasi sirasinda meydana gelen düzensiz kalp çarpintisi durumunu algilayan bu cihaz kalbe sinyaller göndererek kalp atislarinin normale dönmesine yardimci olur.
Kalp çarpintisi (tasikardi), kalp atislarinin hizlanmasi anlamina gelir. Bazi zararli aliskanliklarin veya çesitli rahatsizliklarin olusumuna zemin hazirlayabilecegi bu durumu yasamaniz halinde saglik kuruluslarina basvurarak uzman hekimlerden destek almaniz önerilir.” dedi.
9074,62%-0,66
38,64% -0,01
43,79% 0,29
4188,93% 0,16
6818,76% 0,00
Ordu
08.05.2025