Tarih: 10.12.2024 14:27

Kıranlı, teknikerlerin haklarının teslimini istedi!

Facebook Twitter Linked-in

Ülke genelinde mezun sayıları 7 milyonu geçen teknikerleri temsilen bir Oda kurulmasına izin verilmemesini anlamadıklarını vurgulayan Kıranlı, “Bizler, devletin kendi üniversitelerinde okutup mezun ettiği teknikerlere yetki, görev ve sorumluluklarının verilmesini istiyoruz.” dedi.

Karadeniz Teknikerler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa Kıranlı, 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, teknikerlerin birçok hak mahrumiyeti yaşadığını ve bunların önüne geçmek adına mücadelelerinin devam ettiğini söyledi. 

- “Teknikerler olarak haklarımız verilmiyor, sorunlarımız çığ gibi büyüyor”-

Musa Kıranlı, teknikerlerin yükseköğrenim kurumlarının yetiştirdiği üretici iş gücü, endüstri ve sanayisinin can damarları olduğunu hatırlatarak, “Bu iş gücünün ekonomiye katma değer üretmesi, yasal haklarımızın gözetilmesiyle olur.” dedi.

10 Aralık 1948 yılında yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 76. yıldönümü olduğunu belirten Kıranlı, 76 yıldır teknikerler olarak haklarının verilmediğini belirterek, “Sözde önemseniyor, ancak sorunlarımız çığ gibi büyüyor.” diye konuştu. 

-“Eşit vatandaşlık, eşit muamele tüm teknikerlerin hakkıdır” -

Karadeniz Teknikerler Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa Kıranlı, teknikerler olarak eşit muameleyle teknikerlere haklarının teslimi istediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Devletimiz; muasır medeniyet seviyesinin de üstüne çıkma hedefi doğrultusunda demokrasimizin daha ileri standartlara kavuşması, tüm vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanması için teknikerler hariç önemli reformları hayata geçirmeye devam etmektedir. Eşit vatandaşlık, eşit muamele tüm teknikerlerin hakkıdır. 

-“Teknikerler, ülkeye katma değer üretmektir” –

Türkiye’nin Yüksek Öğrenimli teknik eleman potansiyeli olan 2 yıl üniversite teknik eğitim alan teknikerlerin Mesleki Oda kurulmasına verilmeyen, izin ve lisans tamamlama eğitiminden mahrum edilmesi ülkemiz Anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi hukuk sisteminde adaletsizlik olup insan haklarına da aykırıdır. 

Teknikerler, ülkeye katma değer üretmektir. Tüketici haklarının korunması, nitelikli hizmet almak, uzaya üs kurmak, yerli tank, uçak, yerli otomobil üretmek demektir. Denizciliğin-havacılığın gelişmesi, sağlıklı gıda demektir. Hayvancılığın benimsenmesi, ziraatın teknolojiyle bütünleşmesi demektir. Madenciliğin uykudan uyanması demektir. Toplum sağlığı demektir. Endüstrinin ayağa kalkması, kaynakların yerinde değerlendirilmesi demektir. Terörizme karsı teknolojik mücadele demektir. Uluslararası boyutta teknolojik, ekonomik, iktisadi güç demektir. Bir başka deyişle; sofralara ucuz aş, işsizlere iş kapısı, evsizlere ev demektir.

Teknikerlerin sahada çalışmalarının önündeki engeller kaldırılır, aldıkları eğitimin karşılığı sadece diploma değil, teorik bilgileri pratiğe dönüştürerek ülkemiz sanayisinde ve ekonomisinde üretiminde katkıları sağlanırsa ülkemiz bulunduğu yerden daha yukarıya çıkacaktır.

-“7 milyonu geçen teknikerleri temsilen bir Oda kurulmasına izin verilmemesinin izahı olamaz” -

Anayasamızın 135. maddesinde her mesleğin bir mesleki odası olmalı hükmüne ve İmar Kanunu 3195 sayılı yasa gereği serbest meslek unvanı verilerek güvence altına alınan, bugün ülke genelinde mezun sayıları 7 milyonu geçen teknikerleri temsilen bir Oda kurulmasına izin verilmemesinin izahı olamaz. Serbest meslek gurubu doktorların, mimar mühendislerin, avukatların, ayakkabıcıların, fırıncıların, terzilerin, kuaförlerin vb serbest meslek sahibi meslek sahiplerinin bir odası varken, teknikerleri temsilen odasının olmadığı için üniversite teknik eğitim görmüş ve ülkenin kalkınması için üreten istihdam yaratan tekniker meslektaşlarımız başka meslek odalarına üye olmak zorunda bırakılmaktadır.

-“Teknikerlere yetki, görev ve sorumluluklarının verilmelidir” -

Bizler asla mevki makam değil, aldığımız teknik eğitim ile memleketimize ve milletimize hizmet etmek, adaletin, hukukun, barışın, sevginin, saygının, yardımlaşma ve dayanışmanın egemen olduğu bir ülke istiyoruz. Aldığımız yüksek teknik eğitim karşılığında memleketimizin kalkınması ve milletimizin yaşam seviyesinin yükselmesi için çalışmak üretmek istiyoruz. Bu kolaydır. Yapılması gereken kendi üniversitelerinde okutup mezun ettiği teknikerlere yetki, görev ve sorumluluklarının verilmesidir.”

Ünye Kent / Yücel Arslanteke 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —