Tarih: 06.07.2024 14:53

Kivide yaz budaması önemli!

Facebook Twitter Linked-in

Ünye İlçe Tarım Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kivi yetiştiriciliğinde kış budaması kadar yaz budamasının önem arz ettiği belirtildi. 

Yazdan yapılan bakımla kışa hazırlık yapılmış olacağı ifade edilen açıklamada, “Yaz boyunca vejetatif büyüme çok kuvvetli olabilmektedir. Ertesi yıl varlığı istenmeyen dalların yaz budamaları ile kesilip atılması gerekir. Kivilerde yaz ortalarına gelindiğinde sürgün uzunluğu 6 metreye ulaşabilmekte ve hatta geçebilmektedir. Bu durum kış budamasıyla kazanılan taç içindeki dengenin bozulmasına neden olmaktadır.” denildi. 

Açıklamada, kivilerde yapılacak yaz budamasına ilişkin şu bilgiler aktarıldı:

“Kış budamasıyla sağlanmaya çalışılan taç içinde aşırı sürgün ve yaprak gelişimi nedeniyle havalanmaya ve ışıklanmaya engel olan durumu ortadan kaldırıp bütün dalların güneş ışığını almasını sağlamak, yeterli yaprak alanı oluşturarak meyve gelişimini ve budama sonrası çubuklar üzerinde kalan gözlerin pişkinleşmesini sağlamak. Obur dallar çıkarılarak bitkinin diğer dalları ve meyveleri daha iyi beslemesini sağlamak amacıyla yapılır. Yaz budamalarına çiçeklenmeden hemen sonra başlanabilir. Öncelikle aşırı gelişme gösteren obur ve sık sürgünler ile sürgün uçlarındaki sarılmalar ortadan kaldırılarak bitkinin iyi bir şekilde havalanmasını, güneşlenmesini ve gelişmesi sağlanmalıdır. Çiçek açmış meyve dalları son meyveden itibaren 4–6 yaprak sayılarak kalan kısmı kesilmelidir. Kivi bitkisi sarılıcı tırmanıcı olduğundan dalların birbirine geçen sarılmış kısımları kesilip atılır. Daha sonraki aşamalarda üçlü çiçek tomurcukları ve standart dışı (yapışık, ikiz, üçüz, yamuk) meyveler seyreltilmelidir. Genel bir kural olarak yaz budamasındaki amaç, kivi bitkisinde kök, yaprak ve meyve arasında fizyolojik dengeyi oluşturmaktır. Yaz budaması yukarıdaki amaçlara hizmet edecek şekilde sürgünlerin kesilmesi, kısaltılması veya yaprak seyreltmesi şeklinde de yapılmalıdır.”

Kivi yetiştiriciliği, budanması ve gübrelenmesi gibi konularda teknik destek almak veya Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hibeler ve DOKAP ile İl Müdürlüğü işbirliğinde uygulanan projelere ilişkin detaylı bilgi almak için Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile İlçe Müdürlüklerinin ziyaret edilebileceği belirtildi. 

Ünye Kent Haber 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —