Tarih: 27.08.2024 09:00

Kokarca fırsatçıları!

Facebook Twitter Linked-in

“Kokarca zararlısını fırsata çevirmemek lazım. Burada gerçekten büyük bir vebal, büyük bir hak var” diyen Soydan, o mahallelerin fındığının tamamının fındığını çok düşük fiyata almaya çalışıp, kokarca üzerinden fırsatçılık yapan tüccarları sert bir şekilde eleştirdi. 

Soydan, “Üreticinin elindeki fındık yok pahasına gitmesin, gerçek değerinin verilmesi lazım. Burada manavlarımıza, ihracatçımıza, sanayicimize çok ihtiyacımız var. Üreticiyi hepimizin koruması lazım.” diyerek üreticinin mağdur edilmemesini istedi. 

“Bu süreçte manavımıza, ihracatçımıza güvenmek istiyoruz.” diyen Arslan Soydan, üreticinin bazı olumsuzluklarla bahçeden soğutulmaması gerektiğini vurguladı.

Karadeniz Bölgesi’nin ‘yeşil altını’ olarak adlandırılan fındık ürününde hasat devam ediyor. 

Bir yandan üretici bahçesinde kalan fındığını toplamaya çalışırken, bir taraftan da harmanda kurutup, seçerek ürününe sahip çıkmaya çalışıyor. Yoğun emekle ürününü elde eden fındık üreticisi bir yandan bölgeyi etkisi altına alan kahverengi kokarcayla bahçede uğraşırken; diğer taraftan böceği gerekçe göstererek ürününü elinden almaya çalışan fındık tüccarıyla başı dertte. 

Yaklaşan okul dönemi, işçi yevmiyeleri, fındık maliyetleri, söz verilen borç tarihlerinin yaklaşması gibi etkenlerle ürününü satıp nakit paraya ihtiyaç duyan fındık üreticisi, kara kara düşünüyor. 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, fındıkta Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye’nin sahil kesiminde Kahverengi Kokarca zararı olduğunu ve bunu inkar etmediklerini söyledi. 

Buradaki bazı üreticilerin fındıklarının zarar gördüğünü, ancak üreticilerin tamamının fındığında zarar olmadığını belirten Soydan, kahverengi kokarca zararının olduğu bölgelerde sanki tüm fındıklar zarara uğramış gibi davranıp bazı tüccarların ürünü düşük fiyata almak için fırsata çevirdiklerini açıkladı.

-“Kokarca zararının olduğu bölgede fındığın tamamında kokarca zararı varmış gibi fiyat vermek yanlış!” -

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan,   kokarca zararını tüm üreticilerin fındığını düşük fiyata almak için fırsat olarak görmenin ve bu süreçte fırsatçılık yapmanın yanlış olduğunu vurgulayarak, açıklamasında şunları kaydetti; 

“Bölgemizde özellikle Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ile diğer illerin sahil kesimlerinde Kahverengi Kokarca tehdidi zararı var. Kahverengi Kokarca’nın zarar verdiği fındıklar var, bölgeler var. Bu gerçeği inkar edemeyiz. Ama serbest piyasa fındık alımlarında üreticilerimizin bazı serzenişleri ve yaşadığı mağduriyetleri buna bağlı şikayetleri var. Serbest piyasada fındık alımlarında şu olmaması lazım. Bir bölgede Kokarca zararı varsa o bölgenin fındığının tamamında Kokarca zararı varmış gibi bir fiyat vermek, o bölgenin fındığının tamamı için bir fiyat deklare etmek doğru olmaz. Bu gerçekten kimseye de yakışmaz,  doğru bir uygulamada değil.  Serbest piyasa fındık alırken randıman kırılarak, üreticiye de randımanını göstererek durumu da izah etmek lazım. 

-“Serbest piyasada yapılan bu uygulama üreticiyi mağdur ediyor” -

Fındık zararlısının bulunduğu alanlarda birçok üreticimiz mücadele etti, bazı bahçelerde kokarca zararının çok az olduğunu gördük. Randımanının 50 civarlarında geldiği bile rast geliniyor. O yüzden herkesi aynı kategoriye koymak ve aynı fiyattan almak doğru değil. Ama Kokarcanın zararını inkar etmiyoruz. Kokarcadan zarar gören fındıklarda randıman yapılmalı ve kaç randıman geldiyse ona göre fiyat verilerek alım yapılır. Ama şuanda serbest piyasada yapılan bu uygulama üreticiyi mağdur ediyor.

-“Üretici korunmalı” -

Üreticinin elindeki fındık yok pahasına gitmesin, gerçek değerinin verilmesi lazım. Burada manavlarımıza, ihracatçımıza, sanayicimize çok ihtiyacımız var. Üreticiyi hepimizin koruması lazım. Yani üretici korunmalı.  Üretici mağduriyetle karşı karşıya bırakılmamalıdır. 

-“Kokarca zararlısını fırsata çevirenler var” -

Üreticilere fındıklarını randıman yaptırmadan ve değerinin altında satmamaları için çağrıda bulunan Soydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bazı üreticilerimiz, fındığımı götürdüm, fındığıma güveniyorum. Ancak Kokarca zararlısının olduğu bölgeden olduğu için senin fındığın şu para diyerek fındığı piyasanın çok altında alınmaya çalışılan üreticilerle karşılaşıyoruz. Bunların olmaması lazım. Üreticimizin fındığına hak ettiği fiyatlar ve randıman vermek lazım.  Yani Kokarca zararlısını fırsata çevirmemek lazım. Burada gerçekten büyük bir vebal var. Büyük bir hak var. Onun için zararlılarla gerçekten mücadele eden, doğa olayları ile savaşan  bir fındık üreticisi var. Bir yıl ürününü beklemiş, maliyetler yapmış. Bir yıl sonra toplayacak mücadele de ettiği halde zararla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Onun için alıcıların farklı bir menfaate çevirme amaçlı alımlar yapmasını istemiyoruz. Duymakta istemiyoruz. Bu süreçte manavımıza, ihracatçımıza güvenmek istiyoruz. 

-“Üreticiyi bazı olumsuzluklarla bahçeden soğutmamak gerekiyor” -

Üreticimizi hepimiz koruma altına almamız lazım. Hastalık ve zararlılarla mücadele edecek olan bu üretici. Seneye de fındığı toplayacak olan bu üretici. Bu üretici yine bahçeye gidecek. O yüzden üreticiyi bazı olumsuzluklarla bahçeden soğutmamak gerekiyor. Çünkü üretici herke lazım.”

Ünye Kent Haber 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —