ODÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, kokarca zararlısının insan cildine zararlarına dikkat çekerek, dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, "Kahverengi Kokarca Böceği" olarak bilinen Halyomorpha halys hakkında önemli bilgiler verdi. Bu böceğin, kokarcagiller familyasının bir üyesi olduğunu ve dünya genelinde istilacı bir tür olarak bilindiğini belirtti. Enginyurt, bu böceğin Doğu Asya kökenli olduğunu ve ilk kez 1998 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne kazara giriş yaptığını ifade ederek, “2001 yılında resmi olarak yeni bir istilacı tür olarak tanımlanan bu böcek, o tarihten sonra ABD’nin 42 eyaletinde yayılmış ve özellikle Orta Atlantik Bölgesi’nde yüksek popülasyonlara ulaşmıştır. Ayrıca, bu türün Kanada, Kolombiya, Yeni Zelanda ve çeşitli Avrupa ülkelerinde de görüldüğü bildirilmiştir.” dedi.
Türkiye’de ilk 2017 yılında tespit edildiğini vurgulayan Dr. Enginyurt, “Türkiye'de, kahverengi kokarca böceği ilk olarak 2017 yılında İstanbul'da tespit edilmiştir. Daha önce, 2016 yılında Artvin'in sahil kesimlerinde, 2017 yılında Hopa ve Arhavi ilçelerinde, 2018 yılında ise Artvin Borçka, Rize Fındıklı ve Ardeşen’de tespit edilmiştir. Böceğin yayılışı, 2019 yılına kadar Trabzon ve Giresun gibi Karadeniz illerine kadar ulaşmış ve bu süreçte hızla yayılmaya devam etmiştir.” diyerek açıkladı.
İnsan sağlığına olumsuz etki edebilir
Yaptığı açıklamada insanlara etkisinden bahseden Dr. Enginyurt, “Kahverengi kokarca böceğinin insanlara olan etkisi nadir olarak rapor edilse de, vücut sıvıları toksik özellik taşır ve insan derisi ile gözler için tahriş edici olabilir. Özellikle böceğin salgıladığı sıvı, feromon içeriklidir ve bu madde hem böcekler arası iletişimde hem de kendini savunma amacıyla kullanılır. Kokusu kişnişe benzetilen bu sıvı, insan cildinde bazı hassas bireylerde reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, kokarca böceği kaynaklı kornea iltihabı vakaları da bildirilmiştir.” dedi.
Dr. Enginyurt, bu böceğin insanları ısırma gibi bir özelliği bulunmadığını, ancak salgıladığı sıvının ciltte hassasiyete bağlı olarak çeşitli reaksiyonlara neden olabileceğini belirtti.
9690,59%-0,26
35,48% 0,01
36,61% 0,08
3066,92% 0,46
4907,52% 0,63
Ordu
15.01.2025