TBMM Zirai Don Hasar Tespit Komisyonu, nisan ayında yaşanan don felaketinin etkilerini değerlendirmek için Ordu’da toplandı. Donun fındık üretiminde yüzde 50’nin üzerinde kayba neden olduğunu belirterek, üreticilere acil destek çağrısı yapıldı.
Komisyon Ordu’da sahadan bilgi aldı
12-13 Nisan 2025 tarihlerinde meydana gelen ve başta fındık olmak üzere birçok tarımsal ürünü etkileyen zirai don felaketinin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde kurulan Zirai Don Hasar Tespit Komisyonu, 28 Haziran’da Ordu’da kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıya sektör temsilcileri, ziraat odaları, tarım il müdürlükleri ve üretici birlikleri katılırken, Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak da bölgedeki zarar durumu hakkında kapsamlı bilgiler sundu.
Şenocak: “Yüzde 50’nin üzerinde kayıp var”
Fındık Konseyi Başkanı Cem Şenocak, özellikle Türkiye ve dünya fındık üretiminin merkezi konumundaki Ordu’da, don olayının etkilerinin ciddi boyutta olduğunu belirterek, “0 ile 1.300 metre rakım aralığındaki üretim alanlarında genel zarar oranı yüzde 50’nin üzerinde. Bu durum, 2025 sezonunda fındık fiyatlarında yükseliş beklentisini beraberinde getiriyor.” dedi.
Küçük üretici için acil destek çağrısı
Don felaketinin özellikle yüksek rakımlı, miras yoluyla bölünmüş ve parçalı arazilerde üretim yapan küçük ölçekli çiftçileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Şenocak, “Bu üreticiler neredeyse tamamen zarar gördü. Kredi destekleri, borç ertelemesi ve doğrudan mali yardım gibi finansal önlemler acilen devreye alınmalı.” çağrısında bulundu.
Alan Bazlı Gelir Desteği yeniden düzenlenmeli
Üreticinin üretimden kopmaması için teşviklerin güncellenmesi gerektiğini ifade eden Şenocak, “2009 yılında uygulamaya alınan Alan Bazlı Gelir Desteği, üreticiye umut olmuştu. Bugün geldiğimiz noktada bu desteğin özellikle eğimi yüzde 6’nın üzerindeki araziler için yeniden 100 dolar seviyesine çıkarılması elzemdir. Ayrıca don gibi doğal afetlerden etkilenen çiftçiye farklı kalemlerde destek de sağlanmalıdır” dedi.
Fındık ihracatında hedef: 3 milyar dolar
Cem Şenocak, 2024 fındık ihracat sezonuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Hedeflenen 330 bin tonluk iç fındık miktarının 315 bin tona revize edildiğini belirten Şenocak, “Bu miktarın kabuklu karşılığı 600-630 bin ton civarındadır. Zirai don nedeniyle miktarda düşüş olsa da, yüksek piyasa fiyatları sayesinde 2025 Ağustos sonuna kadar 3 milyar dolar ihracat geliri hedefimiz geçerliliğini koruyor” diye konuştu.
“Rekolte için henüz erken”
2025 mahsulüne yönelik rekolte tahminleri hakkında da konuşan Şenocak, “Sahada farklı yorumlar var ancak ürün çuvala girmeden net bir ifade kullanmak mümkün değil. O nedenle resmi açıklamalar için temmuz ortasını beklemek daha sağlıklı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Ünye Kent / Haber Merkezi