Mahallenizin ismi nereden geliyor?

Ünye’deki 85 mahalle isminin hangi kökten ve nereden geldiği, anlamlarının ne olduğu konusunda etimolojik (kökbilim) çalışma yapıldı.

Aktüel 1.07.2024 10:46:00 1171 0
Mahallenizin ismi nereden geliyor?

Ünye Mustafa Rakım Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ümit Kuru ve öğrencilerinin yaklaşık 3 aylık zaman içinde yaptığı çalışmada, mahallelerde kullanılan kelimelerin ne anlama geldiği ve bu kelimenin tarihte ilk olarak ne zaman kullanıldığı bilgileri yer alıyor. 

Ünye Mustafa Rakım Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni Ümit Kuru ile öğrencileri Hamid Kaan Karaman, Ceren Okuyucu, Emir Efe 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında “Ata Sözcüklerimiz (Etimoloji)” projesi ile Ünye’deki 85 mahalle isminin hangi kökten ve nereden geldiği, anlamlarının ne olduğu konusunda etimolojik (kökbilim) çalışması yaptı.

Mümkün olursa yaptığı çalışmayı genişleterek önümüzdeki süreçte kitaplaştırmayı hedefleyen Edebiyat Öğretmeni Kuru, Ünye Kent Gazetesi’nö özel yaptığı açıklamada, çalışmasında, nişanyan sözlük, etimoloji Türkçe ve Türk Dil Kurumu’ndan yararlandığını söyledi. 

Yaklaşık 3 aylık bir çalışmanın ardından tamamlanan projede, mahallelerde kullanılan kelimelerin ne anlama geldiği ve bu kelimenin tarihte ilk olarak zaman kullanıldığı bilgileri yer alıyor. 

Ünye Mustafa Rakım Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Ümit Kuru, projeyle ilgili verdiği bilgide şunları kaydetti:

“Türkoloji’nin en ilgi çekici alanlarından biri şüphesiz etimolojidir. Kelimenin kökenini bilmek kelimenin anlaşılmasında, tanımlanmasında büyük kolaylık sağlamaktadır. İlçemizdeki mahalle adlarının kökenini ortaya koyarak anlaşılmasını sağlamak, anlamlarının belirtilmesiyle akılda kalıcılığını sağlamak. 

Dil bilimi olarak, kelimelerin anlam ve geçirdikleri kültür aralığını tespit etmek üzere yapılan çalışmalar ve ortaya konan değerler taraflı tarafsız herkesin dikkatini çeker. Bunun bilincinde olarak TDK, nişanyansözlük ve etimolojitürkçe gibi herkes tarafından bilinen ve saygı duyulan kaynaklardan kelimenin kökünü ve bunların anlamlarını tespit edeceğiz. Daha sonra bu kelimenin günümüzdeki anlamını ifade edeceğiz. Kişilerin dikkatini çekmek için bu kelimenin kullanıldığı ilk eserleri belirleyerek eskiliğini ortaya koyacağız. Bütün bunları ortaya koyarken ilçemiz mahalle isimlerinin etimolojisinin toplumumuzda hiç bilinmediğinin farkında olarak insanların ilçe mahallelerinin adlarını mercek altına almak olduğunu unutmayacağız. Sonra mahallelerimizin internette çekilmiş fotoğraflarını bulup sayfamıza ekleyeceğiz. Böylece sözcüğün etimolojisi, sözcüğün anlamı, sözcüğün ilk kullanıldığı eser ve mahallenin fotoğraflarından oluşan bir sayfa oluşturacağız. Bunları birleştirerek 85 mahallenin özelliklerinden oluşan bir kitapçık meydana getireceğiz. Son olarak kaynaklarımız, mahallelerimiz ile ilgili reklam kağıtları, mukavvalar oluşturup insanlarla paylaşacağız. 

Bir dildeki ses değişimlerinin genel ve istisnasız olduğunu, yani bu değişimlerin tüm sözcükleri aynı şekilde etkilediğini ve dolayısıyla insanların mahallelerinin isimlerini zaman içinde nasıl değiştiğinin kavranması sağlandı. Kelimelerin kökenleri incelendikçe akılda kalıcılığı artırıldı. Kelimenin anlamının verilmesiyle insanlar yaşadıkları mahallenin adlarını daha iyi kavradılar. Eski anlamları ile yeni kazandıkları anlamın karşılaştırılması o kelimenin daha iyi öğrenilmesini ve tanımlanmasını sağladı. Mahalle adlarının ilk olarak kullanıldığı eserin verilmesi o kelimenin eskiliğinin insanlar tarafından anlaşılmasını sağladı. Mahallelerimizin fotoğraflarının kitapçığa konması insanların mahallelerine bakış açılarının veya dikkatlerinin o noktaya kaymasını sağladı. Her ne kadar Karadeniz Bölgesi’nin mahalle yapılarının birbirine benzemesi fotoğrafların ayırt ediciliğini zorlaştırsa da insanlarda mahallelerinin fotoğraflarını arama ihtiyacı oluşturdu. TDK, nişanyansözlük ve etimolojitürkçe gibi kaynaklardan yararlanılması ve bunun görsellerle duyurulması, kelimelerin kökenlerinin ortaya konması insanların dikkatini çekti.” 

Ünye Kent Haber

 


  • Çarşamba 28.7 ° / 17.8 ° Güneşli
  • Perşembe 30.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Cuma 27.5 ° / 18.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10446,2%1
  • DOLAR

    32,53% 0,05
  • EURO

    34,95% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2441,59% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3954,23% 0,00

Ordu

03.07.2024

  • İMSAK 02:56
  • GÜNEŞ 04:54
  • ÖĞLE 12:38
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 20:11
  • YATSI 22:01
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593