Mevsim geçişlerinde depresyona dikkat!

Sonbaharla birlikte havaların soğuması, günlerin kısalması ve doğanın renk değiştirmesinin ruh halimizi de değiştirebileceğini ifade eden Psikiyatri Uzmanı Dr. Abdülhalik Gülücü, mevsim geçişlerinde yaşanabilecek depresyona dikkat

Siyaset 8.10.2024 14:07:00 290 0
Mevsim geçişlerinde depresyona dikkat!

Mevsim geçişlerinde depresyonunun dikkate alınması gereken bir ruhsal durum olduğunu vurgulayan Dr. Gülücü, “Kendinizi yorgun, mutsuz ya da isteksiz hissediyorsanız, bu hislerin geçici olmadığını ve tedavi edilebilir olduğunu unutmamalısınız” dedi.

Sonbaharın gelişiyle birlikte havaların soğuması, günlerin kısalması ve doğanın renk değiştirmesi ruh halimizde değişikliklere yol açabiliyor. Psikiyatri uzmanlarına göre, bu mevsim geçişi bazı bireylerde mevsimsel kaynaklı depresyon olarak bilinen ruhsal bir duruma neden olabiliyor. 

Ünye Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Abdülhalik Gülücü, mevsim kaynaklı depresyon ve belirtilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Mevsim kaynaklı depresyon nedir?

Dr. Gülücü, havaların soğuması ve gün ışığının azalmasının biyolojik ritmimizi ve melatonin gibi hormonlarımızı etkilediğini belirterek, “Bu değişimler, bazı bireylerde enerji düşüklüğü, yorgunluk, isteksizlik ve mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor.” dedi.

Belirtiler Nelerdir?

Dr. Gülücü, mevsim kaynaklı depresyonunun klasik depresyon belirtileri ile benzerlik taşıdığını, ancak özellikle mevsim geçişlerinde tetiklendiğini belirtiyor. 

Mevsim kaynaklı depresyonun belirtilerine ilişkin Psikiyatri Uzmanı Dr. Abdülhalik Gülücü; “Sürekli yorgunluk ve halsizlik, iştah değişiklikleri, uyku düzeninde bozulmalar, uyuma ya da uyanmada zorluk, ilgi ve istek kaybı, özellikle sosyal aktivitelerden uzaklaşma, çökkünlük hissi.” diye konuştu. 

Neden sonbaharda daha fazla görülüyor?

Sonbahar aylarında günlerin kısalması nedeniyle güneş ışığına daha az maruz kalmamıza neden olduğunu hatırlatan Dr. Gülücü’ye göre, bu durum beynimizdeki nörotransmitter seviyelerinin değişmesine yol açabiliyor. 

Dr. Gülücü, “Nörotransmitterler mutluluk ve huzur hissiyle doğrudan ilişkili hormonlardır. Güneş ışığı azaldıkça, serotonin ve dopamin üretimi de azalır, bu da ruh hali bozukluklarına neden olabilir” dedi. 

Korunma ve tedavi yöntemleri

Psikiyatri Uzmanı Dr. Abdülhalik Gülücü, mevsim geçişinin neden olduğu depresyonla başa çıkmanın mümkün olduğunu ve bu dönemi daha sağlıklı geçirmek için şu önerilerde bulundu:

“Düzenli Egzersiz: Gün ışığından daha fazla yararlanmak için açık havada yürüyüş yapabilirsiniz. Fiziksel aktivite, dopamin seviyelerini doğal olarak artırabilir.

Beslenme: Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınıp, dengeli bir diyet uygulamanın ruh halini düzenlemeye yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Işık Terapisi: Gün ışığının eksikliğini telafi etmek için özel ışık terapisi cihazları kullanılabilir.

Profesyonel Yardım: Eğer belirtiler yoğunlaşıyor ve günlük yaşamı olumsuz etkiliyorsa bir uzmana başvurmak gereklidir. Antidepresan tedaviler ve psikoterapi, etkili çözümler arasında yer alır.”

Mevsim geçişlerinde depresyonunun dikkate alınması gereken bir ruhsal durum olduğunu ifade eden Dr. Gülücü, belirtilerin erken fark edilmesinin önemini vurgulayarak, “Kendinizi yorgun, mutsuz ya da isteksiz hissediyorsanız, bu hislerin geçici olmadığını ve tedavi edilebilir olduğunu unutmamalısınız” diyerek sözlerini tamamladı.

Ünye Kent / Ünye Devlet Hastanesi


  • Salı 21.2 ° / 15.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 23.4 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Perşembe 24.6 ° / 16.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9115,01%0,92
  • DOLAR

    34,27% 0,09
  • EURO

    37,65% 0,16
  • GRAM ALTIN

    2909,34% 0,00
  • Ç. ALTIN

    4867,33% -0,14

Ordu

08.10.2024

  • İMSAK 05:01
  • GÜNEŞ 06:26
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:32
  • AKŞAM 18:07
  • YATSI 19:25
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593