Noel Baba Kimdir? Noel Bayramı Nedir, Çam Ağacı ve Hindi Nasıl Ortaya Çıktı?

Noel Baba Kimdir? Noel Bayramı Nedir,  Çam Ağacı ve Hindi Nasıl Ortaya Çıktı?

Yaşar KARADUMAN

Noel Baba’nin çikis hikayesine baktigimizda karsimiza birbirine girmis onlarca adet, hikaye ve masal çikar. Ancak tarihçiler Noel Baba’nin çikis noktasinin Hiristiyanliktan çok öncelere Iskandinav mitolojisindeki   Odin’e dayandigini söylerler. Hiristiyan dünyasi, tanri Odin yerine çocuklari seven,  bir  Hiristiyan din adami aradilar ve Aziz Nikola (Aya Nikola) diye birini buldular.

 

  “Kim si­zin içi­niz­de on­la­ri dost edi­ni­yor­sa on­lar­dan­dir.” (Mâi­de Sû­re­si:51

Peygambere dayandirilan bir hadiste ise  “Her kim bir kavme benzemeye çalisirsa o da onlardandir”

Müslüman olmayanlara benzeyen bir Müslüman’in  günah islemis oldugunu söyleyen  Islam alimleri yilbasi kutlamalarini  yukaridaki ayet ve hadise dayandirirlar.

 

Bu tartisma her yilbasi yaklastiginda ülkemizde gündemi teskil eder,  karistirilan konulardan birisi de Hristiyanlar tarafindan kutlanan Noel ile yilbasidir.

Her yilbasinda yasanan bu tartismalara ait biraz olsun fikir sahibi olabilmeniz için asagidaki bilgileri hazirladik.

Aslinda, biz Müslümanlar Noel degil yilbasini kutluyoruz Noel ve yilbasi birbirinden ayri seylerdir diye her yil yeniden yaziyoruz.

Noel 25-26 Aralik tarihlerinde Hz. Isa'nin dogumu nedeniyle kutlanan Hiristiyanlar için dini anlami olan ve Dogus Bayrami, Kutsal Dogus veya Milât Yortusu denilen bir bayramdir ve yeni yildan bir hafta önce kutlanir yeni yilla hiçbir ilgisi yoktur.

Tarihlerdeki birbirlerine olan bu yakinliktan dolayi akil karisikligi yasanmaktadir. Biz Müslümanlar Noel bilmez ve kutlamayiz, ben uzun yillar kaldigim avrupa ülkelerinde Noel kutlayan bir Müslüman görmedim ve duymadim.

 

Noel Baba

Nasil ortaya çikti?

Noel Baba’nin çikis hikayesine baktigimizda karsimiza birbirine girmis onlarca adet, hikaye ve masal çikar. Hiristiyan dünyasi, Iskandinav masallarindaki yardimsever  Tanri Odin yerine Hiristiyan dünyasindan, çocuklari seven,  bir  Hiristiyan din adami aradilar ve Aziz Nikola (Aya Nikola) diye birini buldular.

Aziz Nikola MS 4 cü yüzyilda Likya’nin Myra yöresinde (Demre–Antalya) yasamis, iyi kalpliligi ve cömertligi ile taninan Hiristiyan azizi Nikola, yillar sonra  Odin’inin yerini almaya basladi ve yari dini ve yari hayali bir karakter  ortaya çikmis oldu  ona Noel baba dediler. Noel Baba  bulunmustu geriye çam agaci ve hindi kaliyordu .

 

Çam Agaci

1605 yilinda  Ortaya Çikti

Çam agaci veya Noel Agaci ve süslemesi de kökeni  Hristiyanliktan binlerce yil öncelere eski çaglara kadar gitmektedir..

Hatta eski Türklerde de bu adetler vardi

Kuzey Avrupalilar yesil agaç dallarini evlerine getirip süslerlerdi. Hiristiyanlik öncesi geleneklere dayanan bu uygulama da Hiristiyanliga da monte edildi.

Fakat Hiristiyan din adamlari, önceleri agaç süslemeye siddetle karsi çiktilar hatta agaç süsleyen Hiristiyanlarin, cehennemde yanacaklarini söylediler.

Bu baskilara ragmen agaç süsleme varligini sürdürmeye devam etti. Buna zamanla Noel Agaci, Noel’den sonra yilbasinda da kullanildigi için yilbasi agaci dediler.

Görüldügü gibi her sey birbirine karisiyordu, oradan buradan alinan adetler  ve gelenekler getirilip Hristiyanliga sokuluyordu. Noel için ilk çam 1605 yilinda Almanya'da süslenmeye baslandi. Daha sonra Fransa'ya tasindi.

Yilbasinda çam agaci süslemenin dinen hiçbir sakincasi yoktur. Islam dininde bir eylemin yasaklanmasi için Kuran’daki bir hükme dayanmasi gerekir.

Dinen haram olan seyler yapilmadigi sürece yilbasi kutlamalari haram degildir.   Bati’dan geliyor diye bir kutlamayi yasaklamak dogru degildir, birçok kutlama da Bati kökenlidir. Hatta kullandigimiz bir çok sey ve kiyafetlerimize kadar birçok sey Bati’dan alinmistir.

         

Sira Hindi ve Hindiyi Noel’e

Uydurmaya Gelmisti

Yilbasi sofralarinda hindi bulunmasi ile ilgili hiçbir kültürde, hiçbir dini inançta herhangi bir ifade bulunmamaktadir.

Yilbasi günlerinde hindi pisirme gelenegi Amerika’da, Kasim ayinin son Persembe günü baslayan “Sükran Günü” kutlamalarinin ana yemegi olan hindinin, zamanla yeni yilda da pisirilmeye baslanmasi ve bunun yeni yil gelenegi halini almasidir.

Amerika kitasinda baslayan bu gelenek Avrupa’ya ve Avrupa’dan da dünyanin diger bölgelerine yayilmistir.

Sükran Günü’nün de Hristiyanlik inanciyla hiçbir alakasi bulunmamaktadir.

Bizde de hindi yemenin günah oldugunu söylemenin hiçbir anlami yoktur

Hindiyi çok istiyorsaniz yilbasindan iki gün sonra yiyin diyorlar. Ayni aksam yerseniz onlardan olursunuz, onlara benzediginsiz için de günahkar olursunuz  diyorlar.

Oysa biz bir günlük hayatta kullandigimiz her seyle zaten Batililara benziyoruz, giydigimiz ceket, pantolan, sapka, kaskert, fotel, palto, pardesü rok, tayyör, bluz hem isim hem sekil olarak hepsi Hristiyanlardan alinmistir,  cep telefonu, televizyon, bindigimiz araba her sey bati kökenlidir, bunlar serbest, hindi yemek  ve yilbasi kutlamak günah öylemi

Neden siz  gavur icadi olan pantolon ceket giyiyorsunuz?  Donla mdolasin, telefon kullanmayin  Amerika yerlileri  gibi dumanla haberlesin, gavur icadidir sakin arabaya falan  binmeyin duraklarda, yollarda, deve bekleyin deveye binin, sonra dinden çikarsiniz.

 

Son olarak

Kirmizi Elbiseli

Noel Baba sira gelmisti

Günümüzdeki Noel Baba tipi Amerikali, karikatürist Haddon Sundblum’un, 1931 yilindan itibaren Coca-Cola sirketi için hazirladigi çizimlerle Noel Baba, sisman, beyaz sakalli, uçlari beyaz kürklü kirmizi bir kiyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumusak kirmizi sapkali hal almistir.

Bugün kullanilan Noel Baba figürü böylece ortaya çokmistir. Kaynak: Sadik Çaliskan

 

Ayaniola-Aziz Nikola

Bütün dünyada Noel Baba olarak taninan Aziz Nicholaos, Türkiye’de Antalya-Demre'de dogmustur.

M.S. 300'e dogru kentte yasayan zengin bugday tüccarinin bir oglu olur ve ona Nicholaos adi verilir.

Nicholaos babasi öldügünde büyük bir servetin tek mirasçisi olmus ve servetini yoksullara yardim için harcamaya karar vermistir.

 Aziz Nicholaos'un 6 Aralik 343'te 65 yasinda iken öldügü sanilmaktadir. Myralilar onun adina bir kilise yaparak içindeki lahitte onu sonsuz uykusuna birakmislardir.

Haçli Seferleri sirasinda 20 Nisan 1087'de Bari'den gelen tüccarlar kemiklerini çalip Bari'ye götürmüs ve yaptiklari bazilikaya gömmüslerdir. onun oldugu sanilan geride kalmis bir kisim kemik ise bugün Antalya Müzesi'nde saklanmaktadir.

Ben bu yaz tatilimi Antalya’da geçirdim Noel Baba’nin kilisesini, soyulan mezarini ve ondan artan birkaç parça kemik parçasini antalya müzesinde gittim gördüm.

 

Noel Babanin Diger Isimleri

Noel kelimesinin kökeni Latince natalis /dogum kelimesidir. Hiristiyan kültüründe Hz Isa’nin dogumu kutlamalarini ifade için kullanilmaktadir. Ingilizler Christmas(kirismis) Almanlar Weichnachtin

derler.

Italya`da “Babbo Natale”, Brezilya`da “Papai Noel”, Cek Cumhuriyeti`nde “Deda Mráz”, Portekiz`de “Pai Natal”, Romanya`da “Mos Craciun”, Almanya`da “Weihnachtsmann”, Irlanda`da “Daidí na Nollag”, Fransa`da “Le Père Noël”, Ispanya ve Meksika`da “Papa Noel”, Turkiye`de “Noel Baba” gibi.

 

Yeni bir yila daha yaklasirken,  Hiristiyan dostlarimizin 24 Aralik ve 6 Ocak’ta kutlayacaklari Noel Bayramini kutlar, gelecek yilin tüm insanliga baris getirmesini dilerim.

 

Kaynaklar

Galip ATASAGUN, Ilâhî Dinlerde  Dinî Semboller,