Tarih: 13.09.2022 17:26

OBB diplomatik skandala sebep oldu!

Facebook Twitter Linked-in

Büyükşehir’in (OBB) yapmayı taahhüt ettiği Merkez’in, kendilerine gelen protokolde dernek tarafından yapılacağı ibaresi üzerine hayrete düştüklerini belirten Kapıcıoğlu;  “Sonunda aldatıldığımız ortaya çıktı” dedi.

Kapıcıoğlu; 14 Eylül’deki temel atma töreninin iptal edilmesiyle toplum nezdinde ve uluslararası platformda yalancı duruma düşürüldüklerini ifade ederek; yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Büyükşehir’in diplomatik bir skandala sebep olduğuna işaret eden Kapıcıoğlu, “Ünye'ye karşı bu tutarsız, yetersiz ve yeteneksiz davranış gösteren OBB Bakanı ve takımına artık saygı duymuyor, memleketimizde görmek istemiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Ünye’nin Burunucu Mahallesi Fener Yolu üzerinde yapılması planlanan Türk – Japon Kültür Merkezi ile ilgili olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından aldatıldıklarını söyledi.

“Sonunda aldatıldığımız ortaya çıktı”

Derneğin Yönetim Kurulu üyeleri Emine Çavuşoğlu ve Rasim Öndersev ile birlikte Büyük Cami Pasajında bulunan Basın Dernekleri Ofisi’nde açıklama yapan Kapıcıoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin hem dernek olarak kendilerini, hem de Ünyelileri zor duruma soktuğunu belirterek şunları söyledi:

 “Ünye kültürü için OBB’den taleplerimiz vardı. Bunun için Ünye'nin akil heyetiyle defalarca OBB Bakanı’nın kapısını çaldık. Her görüşmede yüzümüze gülündü. Her seferinde, plan tekliflerimiz onaylandı. Türk-Japon Kültür Merkezi konusu ise kesin olarak karara bağlandı. Bu süreç neredeyse 4 yılımızı aldı. En son 1 yıl önce bu konunun kamuya durulması görevi bana verildi. Basın toplantısı ile Ünyegiller’e projeleri duyurarak görevimi yerine getirdim. Makaleler yazdım. Tüm kesimlerden olumlu görüş ve yazılar geldi, hatta birçok kesimden destek geldi. Buna rağmen hiçbir icraat yapılmadı. Bu sürede avara kasnak gibi dolandırıldık. Sonunda aldatıldığımız ortaya çıktı.”

“Uluslararası platformda yalancı olarak belirlendik”

Dernek Başkanı Sait Kapıcıoğlu, merkezin yapılacağını 1 yıl önce duyurduğunu, bugün gelinen noktada temel atma töreninin ertelenip kendilerinin yalancı konumuna sokulduğunu vurgulayarak, sözlerine şöyle devam etti;

“Toplum nezdinde yalancı durumuna düşürüldük. Hatta uluslararası platformda da yalancı olarak bellendik. Çünkü Japon Büyükelçisi Ekselansları Suzuki Kazuhiro’yu, Türk - Japon Kültür Merkezinin temelini de atacağımız 14 Eylül 2022 tarihindeki Ertuğrul Şehitleri Anma Törenine davet etmiştik. Programı bildirdik. Ne yazık ki OBB sonradan bu temeli atmaktan vazgeçti. Bu sonuç için bir üzüntümüz yoktur. Aksine OBB’nin gerçek yüzünü Ünyegiller’e gösterdiğimiz için memnunuz. Bilinmelidir ki aldatılan kişiler olarak biz buradayız ama aldatanlar sonunda yolcudurlar.

“OBB uluslararası platformda diplomatik skandala sebep oldu”

Bu basın toplantımızın amacı ‘OBB Bakanlığının’ ulusal ve uluslararası platformda Ünye'mizi küçük düşüren diplomatik bir skandala sebep olmasının kamuoyu ile paylaşılmasıdır.

OBB Bakanı bu skandalda Ünyegiller’i, Ünye kültürünü ve Ünye yararına gönül vermiş bilim adamlarını aldatmıştır. Bundan sebep Ünye'ye karşı bu tutarsız, yetersiz ve yeteneksiz davranış gösteren ‘OBB bakanı’ ve takımına artık saygı duymuyoruz. Saygı duyulmayan kişileri memleketimizde görmek bile istemiyoruz. Bu kanaatimizi, mensubu olmaktan gurur duyduğum siz basın mensupları aracılığı ile halkımıza duyurmak istiyoruz.

-“İhanet boyutundaki bu skandalın bir diyeti var” -

Skandala konu olan durumun İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı makamına bildirileceğini de duyuran Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Elbette ihanet boyutundaki bu skandalın bir diyeti vardır. Konu uluslararası diplomatik bir skandal olması nedeniyle halkımızı bilgilendirmekten öte, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığına, Cumhurbaşkanlığı makamına arz edilecektir. Çünkü skandala konu olan Ertuğrul Şehitleri ve Türk Japon Kültür Merkezi temel atma törenlerine halkımız ile birlikte davet ettiğimiz misafirlere karşı onur kırıcı bir hadiseyi yaşıyoruz.

Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitleri Derneği olarak tören programını sunduğumuz ‘OBB bakanlığı’ törenimizi sabote etmiştir.  Törene davet edilenler arasında Japonya Ankara Büyükelçisi Ekselansları Suzuki Kazuhiro, Japonya Varşova Büyükelçisi Ekselansları Akio Miyajima, Sn. Günseli Kota Japon Kültürü Programcısı ve TRT temsilcisi, mülki ve idari amirler, Trabzon Gazeteciler Cemiyet Başkanı Sn. Yusuf Turgut ve arkadaşları, Trabzon TAKA Gazetesi, İzmir’den Prof. Dr. Yücel Tanyeri, Eskişehir’den Prof. Dr. Cem Kecik, Ankara’dan Prof. Dr. Kenan Araz yer alıyorlardı. Bunların hepsi misafirlerimiz olacak, Ünye'yi ulusal ve uluslararası platformda tanıtacaktı. ‘OBB bakanlığı’ görevini yapmayınca olay uluslararası bir skandalın tam ortasında kaldı. Durum Valiliğe arz edildi. Çözüm bulunamadı. Bunun üzerine davetlilere telefon ederek programın Valilikçe iptal edildiği duyurusunu içimiz kan ağlayarak duyurduk. Bu skandala sebep olan ‘OBB bakanlığının’ eylemi ‘OBB Bakanlığınca aldatıldık ey Ünye’ yazımız ile dile getirildi.

‘OBB bakanını’ şiddetle protesto ediyoruz

Bundan 134 yıl öce Japoya'nın Oşima Adasında, Koşino Feneri önünde dünyanın en büyük deniz facialarından birini yaşadık. Ertuğrul Firkateyninde 550 levendimiz şehit oldu. 69 askerimiz Koşino Fenerine ağır yaralı olarak çıkmayı başardı. Şehitlerin 10’u Ünyeliydi. Bir levendimiz sağ olarak Ünye’ye dönebildi. Bu felaket için Japon halkı yardım seferberliğinde bulundu. Oşima köylüleri varını yoğunu askerlerimize verdi, şefkatin, hümanizmin şahikası gösterildi. Japonlar, şehitlerimiz için 2 anıt yaptı. Bir üçüncüsünü Atatürk yaptı. Ülkemizde ise kazadan 124 yıl sonra sadece Ünye'de olan anıtı yaptırdık. Bu anıt, sadece Ertuğrul faciasının Ünye şehit ve gazisini değil, hemen tamamı Karadenizli olan şehitleri temsil eden ulusal ve uluslararası bir anıttır. Bu anıtta ayrıca üç uluslararası anıtı temsil eden yapıtlar vardır. Böyle yüce Ünye kültürünü sabote eden ‘OBB bakanını’ Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Şehitleri Derneği olarak şiddetle protesto ediyoruz.”

Kapıcıoğlu, sözlerinin sonunda, Büyükşehir Belediyesi’nden kendilerine gönderilen protokolde, Merkezin temelinin Büyükşehir tarafından atılacağını, inşaatın üst yapısının dernek tarafından yapılacağının belirtildiğini, üst yapı inşaatı sırasında belediyenin teknik destek vereceğini, taşınmazın 2 yıllığına dernek tarafından kullanılmak üzere ön tahsisin gerçekleştirileceğini, ancak dernek olarak böyle bir yatırımın inşaatı konusunda bir sözlerinin olmadığını, Türk Japon Kültür Merkezi’nin, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacağının sözünü aldıklarını, bugün gelinen noktada konuşulanların dışında hareket edildiğini de vurguladı.

Ünye KENT Haber




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —