Tarih: 21.08.2024 09:00

Ölüm kavşağına çözüm bekleniyor!

Facebook Twitter Linked-in

En doğru yol olarak battı-çıktı veya araçlar için üst geçit metodunu öneren STK başkanları, bu çalışmalar yapılana kadar da üst geçide asansör yapılması veya dolmuşlara hastanenin arkasından geçiş verilmesi gerektiğini belirttiler.

Ünye’de sağlık bulmak için gidilen hastanenin önündeki kavşağın yaralamalar ve ölüm getirdiğini ifade eden Başkanlar, onlarca canın gittiği, yüzlerce kişinin yaralandığı “Ünye’nin ayıbı!” olarak nitelendirdikleri bu kavşağa uygulanabilir çözüm istediler.

Artık bu konuda tahammülün kalınmadığını ve çözüm için Ünye’nin iradesini ortaya koyup mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. 

Basına yaptıkları açıklamalarda Ulaşım Acil Eylem Planları hazırlayıp il genelinde kavşaklarda düzenleme yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin, bugüne kadar hastaneyle ilgili bir gündemin olmamasının da üzücü olduğunu ifade eden Başkanlar. “Bu konu yerel yönetimler ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından duyarlılık gösterilip gündeme taşınmalıdır.” vurgusu yaptı.

Ünye Devlet Hastanesi kavşağında son yıllarda artan trafik kazaları can yakıyor. 

Yayaya çarpma sonucu ölümlü kazaların meydana gelmesinin yanı sıra, araçların da çarpışarak yaralamalı kazaların yaşandığı kavşakla ilgili uygulanabilir çözümler isteniyor. 

Ünye’nin siyasi parti başkanları ile Oda ve Borsa Başaklarından gelen açıklamaların ardından bir açıklama da STK Başkanlarından geldi. 

Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptıkları açıklamada, araç trafiğini rahatlatmak için bölgeye en çok battı çıktı veya araçlar için üst geçit modelinin uygulanmasının doğru olduğunu belirten başkanlar, alt geçit çalışmasının da yapılabileceğini ifade ederek, yetkililere şu çağrıyı yaptı:

ÜTSP Dönem Sözcüsü Kılıç: Defalarca girişimde bulunulmasına rağmen onlarca canımızı kaybettik 

Ünye Sivil Toplum Platformu 6. Dönem Sözcüsü Abdurrahman Kılıç; 

“Ünye Devlet Hastanesi kavşağında yıllardır defalarca söylenmesine,  defalarca söylememize girişimlerde bulunulmasına rağmen halen bir çözüm bulunmadı. Orada bugüne kadar onlarca can kaybımız, yüzlerce yaralımız oldu. Bu Ünye’nin büyük bir ayıbıdır. Burada meydana gelen kazalarda bir yılda onlarca vatandaşımız yaralanıyor, yaşadığımız can kayıplarımız yüreğimizi yakıyor. Biz Ünye Sivil Toplum Platformu olarak bir önce Ünye Devlet Hastanesi kavşağında bir çalışma bekliyor, can kayıpları ve yaralamalı kazaların önüne geçilsin istiyoruz. 

“Artık yeter, hastane kavşağında canlarımızı kaybetmeyelim”

Bakıldığında Ünye Devlet Hastanesi kavşağında battı-çıktı uzun zamandır konuşulan ama bir türlü icraata geçememiş bir konu olarak duruyor.  Bir an önce  zaman kaybetmeden burada battı-çıktı modeli veya alt geçit modeli yapılsın istiyoruz. Bu konuda Ünye’deki STK’lar ve vatandaşlar olarak üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Artık yeter, Hastane kavşağında can kayıpları yaşamayalım. Bunun için ne gerekiyorsa yapalım.”   

Yerlikaya: Kavşakta kazalara ve can kayıplarımıza tahammülümüz kalmadı

Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Nihat Yerlikaya, “Artık Ünye Devlet Hastanesi kavşağında kazalara ve can kayıplarımıza tahammülümüz kalmadı. Burada bir an önce ivedilikle çalışma yapılmalı ve bu can kayıplarının, yaralamalı kazaların önüne geçilmeli. Devlet isterse neyi yapamaz, neyi yapmaya muktedir değildir. Burada mesele yapılması için irade ortaya koymak ve mücadele etmektir. 10 yılı aşkın zamandır yaşadığımız kayıplar artık yeter. Yetkililerden, siyasi ve karayollarından rica ediyorum. Artık lütfen buraya bir çözüm yolu bulalım.”  

Özdemir: Hastane kavşağına battı-çıktı metodu uygulanmalı veya üstgeçide asansör yapılmalı 

Türk Kızılayı Ünye Şube Başkanı Halit Özdemir:

“Ünye Devlet Hastanemizin önündeki kavşakta insanlar hasta psikolojisi ve sosyoloji ile hastaneye giderken ve hastaneden çıkarken insanlar çok farklı oluyor. İnsanlar çok aceleci oluyor, acılı oluyor ve acılı davranıyor. Yani sağlıklı düşünemiyor. Dolayısı ile üst geçidi kullanacağı yerde önüne çıkan yolu karşı karşıya geçmek istiyor. Dolayısı ile hastane kavşağında bu yıl içimizi burkan kazalar ve can kayıplarımız oldu. En son bir hocamızın kızı orada geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Dolayısı ile orada yaya geçidi ve insan trafiği noktasında sağlıklı bir güvenliğin olmadığını düşünüyoruz. Orada yaşanan kazaların önüne geçmek için orada bir takım yeni önlemler alınabilir. Battı-çıktı gibi bir yöntem orada uygulanabilir ya da orada bulunan üst geçide asansör yapılabilir. Çünkü üst geçitte asansör olmadığı için ve merdivenleri çok dik olduğu için psikolojik olarak vatandaşlar orayı tercih etmiyorlar.”

“Devlet yöneticilerimiz, yerel idarelerimiz gerekli çalışmayı yapmalı”

Devlet Hastanesi kavşağındaki bu büyük soruna devlet yöneticilerimiz, yerel idarelerimiz nasıl bir önlem alınması gerekiyorsa bunun üzerinde yeniden bir çalışma yaparlarsa gerçekten Ünye’miz ve hastanemiz önündeki trafik açısından çok sağlıklı olacaktır.”

Güllü: Alt geçit veya araçlar için üst geçit yapılmalı 

Akkuş Tuzak, Damyeri, Yeşilgüneycik, Kızılelma Mahalleleri Kalkınma ve Dayanışma Derneği (AKTUDER) Başkanı İlhan Güllü:

“Yıllardır Ünye Devlet Hastanesi kavşağında can kayıplarımız oldu ve olmaya da devam ediyor. Dernek olarak bizim görüşümüz oraya bir alt geçit yapılmalı. Alt geçit olduğunda vatandaşlar araçları hiç görmeyeceği için bu sorunun önüne geçmiş oluruz. Çünkü üst geçit biraz uzak olduğu için ve asansörü olmadığı için vatandaşlar orayı tercih etmiyorlar. O yüzden orada ivedilikle alt geçit yapılmalı. Alt geçidin dışında Samsun’da ve çevre illerimizde örneği olan araçların transit geçeceği bir üst geçit Karayolları tarafından yapılmalı.”

Sobi: Derebaks bahane edilmemeli, battı-çıktı yapılmalı 

Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, “Ünye Devlet Hastanesi’ni bir hastane hizmeti olarak değil, aynı zamanda sahil yolu üzerinde bulunması dolayısıyla uluslararası bir yolda yerli ve yabancı turistlere de hizmet veren çok donanımlı bir yapı olarak görmek lazım. Bu yapının hakkı ile hizmet etmesi için, güvenli bir şekilde hizmet etmesi için Karayolları’nın oraya acilen battı çıktı uygulamasını mutlaka yapmalı. Hastanenin hemen yanından geçen derebaksında bahane edilmemesi gerekir. Derebaks daha derine indirilebilir. Transit araçlar battı-çıktı ile direk karşıya geçmeli, üstte kalan kısımda hastanenin kendi iç trafiğini sağlayacak. Dolayısı ile hem yayalarımız güvenli bir şekilde karşıya geçmiş olacak. Hem araçlarımız güveni bir şekilde hastane hizmetinden faydalanacak. Hem de Ünye Devlet Hastanesi hak ettiği hizmeti vermiş olacak.

Battı-çıktı yapılana kadar dolmuşlar, iç yoldan hastanenin arkasından geçmeli 

Dolayısıyla bu sorunun giderilmesi sadece Ünye Devlet Hastanesi’nin sorununu çözmeyecek. Ülkenin bir sorununu çözecek. Ünye Devlet Hastanesi kavşağı sadece Devlet Hastanesi kavşağı olarak görülmemeli. Ünye Devlet Hastanesi’nin üstünde büyüklüğe sahip bir kavşağımız var. Dolayısı ile uluslararası insanlara da hizmet eden on binlerce insanımıza hizmet veren bir hastanemiz var. Ünye Devlet Hastanesinin acilen battı-çıktı ile güvenli ulaşılabilir bir hastane statüsünün önünü açacaktır. Battı çıktı yapılana kadar dolmuş hizmetinin hastanenin arkasından verilmesi, aynı zamanda Anadolu Lisesi ve Cezaevi’ne de dolmuşun ulaşması için iç yoldan dolmuşun yukarıya alınması güvenliği biraz daha artıracaktır. Yetkililerin de bu sesimizi duyacağına inanıyorum.“ 

Kıranlı: Ulaşım acil eylem planları ve kavşak düzenlemeleri yapan Büyükşehir burada halen çalışma yapmadı 

Karadeniz Teknikerler Federasyonu Başkan Yardımcısı, Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı, “Ünye Devlet Hastanesi insanlara şifa dağıtan önemli bir kurumumuz. Biz burada şifa ararken maalesef karşıdan karşıya geçerken hasta psikolojisinden oluşan hatalardan dolayı kazalar oluşmakta, can kayıpları ve yaralamalı kazalar yaşamaktadır. Bu Ünye’nin en acil çözülmesi gereken konuları arasında. Ordu Büyükşehir Belediyesi kavşaklarda düzenlemeler yapmakta. Ulaşım acil eylem planları düzenlemekte. Ama bunun halen hastanemizle ilgili bir gündemin olmaması bizi üzüyor. Bir an önce şifa dağıtan Ünye Devlet Hastanesinin kavşak ve ışık düzenlemesi ya da üst geçit gibi çalışmaların bir an önce yapılmalı. Bunun yerel yönetimler ve Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından duyarlılık gösterilip gündeme taşınmalıdır.” 

Türk: Kavşakta çözüm battı-çıktı veya araçlar için üst geçit 

Ünye Seyyar Sebze ve Meyveciler Yardımlaşma ve Koruma Derneği Başkanı Ali Türk, “Ünye Devlet Hastanesi’nde üst geçit olması rağmen kazalar devam ediyor. Çünkü üst geçidin asansörü yok, insanlar hasta, yaşlı, engelli veya hasta psikolojisi ile üst geçidi tercih etmiyor. Ayrıca üst geçit biraz uzak geliyor insanlara. O yüzden vatandaşların üst geçidi kullanabilir bir hale getirip, teşvik edilmesi ve böylelikle çözüm bulunabilir. Çünkü üstgeçit kullanılmadığı sürece kazalar devam edecek. Ayrıca ışıklar tam hastanenin önünde olduğu için ışıklarda araçlara ani geçişler yapabiliyor. Orada ışıkların biraz daha geriye alınmalı veya geriye hız kesmek için bir ışık daha konulmalı. Ama en önemlisi battı çıktı yapılması veya yolun yükseltilerek araçlar için geçit yapılıp yolun yayaya bırakılması daha iyi olur. Bunun örneği Samsun’da bir çok şehrimizde var. Ayrıca oranın asfaltı da çok düzensiz. Orada araçlar fren yaptığında sağa sola savrulabiliyor. O da orada kazalara sebep oluyor. Oradaki asfaltta da çalışma yapılması lazım.” 

Korkmaz: Hastane kavşağında kuralsızlık, dalgınlık ve ölüm; çözüm ise battı çıktı

Ünye Radyo Yayıncılar Derneği Başkanı Hakan Korkmaz, “Ünye Devlet Hastanesi kavşağı biz basın mensupları için adı "Ölüm Yolu". İnsanlar buraya deva bulmaya geliyor.  Kimi eşini, evladını, annesini aile yakınlarından birisini getiriyor. Çoğunun kafası dalgın. Hastaneden çıktığında ilk hedefi, karşıya geçip ya eczaneye ulaşmak veya dolmuşa binip Ünye'ye dönmek ve trafik ışıkları olsa bile kimi zaman acı son. Kuralsızlık, dalgınlık ve ölüm. Çözüm ise battı çıktı. Bugüne dek yapılmadı, ölümlerde son bulmadı.  Bu yapılamıyorsa, mutlak hastane önünden karayoluna geçilemeyecek şekilde orta refüjün yaya trafiğine kapatılması acilen gerekiyor. Yaklaşık 6 yıl önce sözü verilen asansörün de biran önce yapılması, üst geçide ivme katar diye düşünüyorum. Yetkililerde, "Burada sorun var." derse bu olay çözülür. Yoksa üzülerek söylerim ki; burada ölümler, ne ilk ne de son olacak.”

Ünye Kent Haber 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —