Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, “Burada siyasi hassasiyetleri biraz geri plana alalım. Ordulu ruhu üzerinde, Ordu üst kimliği ile hareket edelim. Ordu’yu tanıtıyoruz, birbirimize propaganda yapacak halimiz yok.” diyerek Ordu Tanıtım Günleri’nde Ordu birlikteliğiyle siyaseti karıştırmadan katılmak gerektiğini vurguladı.
“Bu yıl kendi kendimizi ağırlamayalım. Gelmeyen arkadaşlar gelsin” diyerek özeleştiride bulunan Güler, “Kendi kendimizi ağırlıyor gibi oluyoruz. Bu yıl kendi kendimizi ağırlamayalım. Gelmeyen arkadaşlar gelsin. Sanatkarlar gelsin. Ordu’yu yatırımcılar gelsin.” dedi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, şehrin giriş kapısı olan Ünye’de bu organizasyonun yapılmasından dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Ordu İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu’nu (İTGP) 2024 yılı 3. Toplantısı, Vali Muammer Erol’un başkanlığında Ünye’de yapıldı.
Ünye Belediyesi Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıya Vali Muammer Erol’un yanı sıra Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, İlçe Belediye Başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, AK Parti İl Başkanı Selman Altaş, Ordu Dernekler Federasyonu (ORDEF) Başkanı Necati Özdemir, ilçe belediye başkanları ile İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Üyeleri katıldı.
-Ordu Günleri ve EMİTT Fuarı görüşüldü -
Ordu İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantısının gündeminde, 14-17 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı Etkinlik Alanında 13’üncüsü gerçekleştirilecek olan “Ordu Günleri” ile 5-7 Şubat 2025 tarihleri arasında İstanbul TÜYAP’da gerçekleştirilecek olan Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMİTT) yer aldı.
-Özdemir: Bir Ordu kültürü, Ordu buluşması olacak-
Ordu Dernekler Federasyonu Başkanı Necati Özdemir, “Ordu Tanıtım Günleri’ni 14-17 Kasım 2024 tarihleri arasında İstanbul Yenikapı’da 13.sünü yapacağız. İnşallah Yenikapı’da bir Ordu kültürü ve Ordu buluşması olacak. Tabi İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşayan üçüncü nüfusuz. Resmi kayıtlara göre 560 bin Ordulu yaşıyor. Ama gayri resmi kayıtlara göre de 1 milyondan fazla Ordulu yaşıyor. Yani bir Ordu kadar da İstanbul’da Ordulu yaşıyor. Ben hep şunu vurguluyorum. Ordusuz İstanbul olmuyor, Ordu olmadan da İstanbul olmuyor.” diye konuştu.
-“Ordu öne çıkacaksa rekoruyla ve farkındalığıyla öne çıkmalı”-
Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi; toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl ciddi bir sorun haline gelen Kahverengi Kokarca böceği yüzünden gelecek yıl ikram edecek bir avuç fındığın kalmayacağına dikkat çekerek bu sorunun çözümüne odaklanmasını istedi ve şunları söyledi:
“Kahverengi kokarca gibi bir felaket yaşıyoruz. Böyle bir felaketi yaşarken gerçekten turizmsel anlamda dereleriyle şelaleleriyle meşhur ilimizde bir tane hazır şelale yokken, bu masrafın toplamda yaptığı masrafı araştırmalarıma göre 10,15 milyon bir maliyeti olacak bir organizasyondan bahsediyoruz. Dolayısıyla gelecek yıl bırakın Ordu Tanıtım Günlerini, bir avuç fındık bulamayacağımız, tarım yapamayacağımız bir felaketin içindeyiz. Dolayısıyla geleceği görerek böyle bir organizasyona harcanacak paranın, geleceğe yatırım yapılmasını önem ve arzu ediyorum. Şayet ki sizler yöneticiler olarak bir karar aldıysanız, eğer katılım sağlanacaksa Ordu Türkiye’ye damga vurmalı. Rekor denemeleri yapmalı çünkü bunun Maraş’ın dondurmasında gördük, Antep’in kebabında gördük, Ordu’nun fındığında ve balığında da görebiliriz aslında. Eğer Ordu öne çıkacaksa rekoruyla ve farkındalığıyla öne çıkmalı.
-“Ordu Tanıtım Platformu oluşturalım”-
Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar; Ordu Tanıtım Platformu oluşturma önerisinde bulunarak, şunları söyledi:
“Aybastılı 60 bin İstanbul’da yaşayan hemşehrimiz var. Bu tarz birçok programlara katılıyoruz, katılmak zorundayız. Çünkü İstanbul olmadan Ordu olmuyor, Anadolu olmuyor. O yüzden bu programların bir kere devamından yanayım. İçerikleri değişebilir, değişmeli. Biz program başlamadan ya da başladığı gün akşam başta TRT olmak üzere ne kadar ulusal kanallarda yer alabiliyorsak o kadar başarılı olmuşuz anlamına gelir. Ordumuzun 3 tane sanayi ve ticaret odası ve üniversitemiz var. Bunların muhakkak orada yer alması gerektiğine inanıyorum. Bugün burada da sayın Valimizin öncülüğünde bir şeyi teklif ediyorum. Ordu Tanıtım Platformu oluşturalım. Buna belediyeler olarak destek vermemiz gerekiyorsa destek verelim.”
-“Buranın adı Ordu Tanıtım Günleri, bugüne kadar gördüğüm insanların gelip mutlu olduğu yer”-
Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe; Ordu Tanıtım Günleri’nin İstanbul’da bulunan Orduluların gelip hasretle kucaklaştığı buluştuğu bir yer olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Buradan yatırım çıkacak dersek, turizm çıkacak dersek bu iş olmadı diye kendi kendimizin moralini bozarız. Buranın adı Ordu Tanıtım Günleri, bugüne kadar gördüğüm insanların gelip mutlu olduğu yer. Bunu yapalım mı yapalım ama bizim konuştuğumuz İstanbul’dan yatırımcı Ordu’ya gelecek, oradan yatırım yapacak, onun alanı o değil. Yani orada ki Akkuş’un kuru fasulyesi derken adamın aklına yatırım gelemez o başka bir alan. Bence burada konuşmamız gereken ikinci bir boyutta EMİTT Fuarı var gündem ortasında eğer şu kadar konuştuğumuz kadar EMİTT’te konuşsak başka bir sekmente geçebiliriz.”
Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, EMİTT Fuarı’nın Ordu Tanıtım Günlerinin bir rakibi olmadığını belirterek, “Bu ayrı bir organizasyon ve aynı zamanda Ordu’nun tanıtımı için önemli olduğuna gerçekten bizlerde katılıyoruz ki gündemimize alıyoruz. Ama ben şahsen bunu Büyükşehir Belediye Başkanımızın organizasyonluğunda, 19 ilçenin hep birlikte birbiriyle rekabet eden değil, birbirini kucaklayan çerçevede orada ki turizm şirketlerinin tanıtılmasında Ordu’ya çok daha fazla katkı sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.
-Başkan Tavlı: Şehrin giriş kapısında bu organizasyonun yapılmasından dolayı çok mutluyuz-
Toplantıya ev sahipliği yapan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, 13.sü düzenlenecek olan Ordu Tanıtım Günleri’nin daha etkin, daha verimli bir organizasyon olması için içeriğinde neler yapılabileceğiyle ilgili bir altyapı oluşturulması noktasında toplantının düzenlendiğini söyledi.
Şehrin giriş kapısı olan Ünye’de bu organizasyonun yapılmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Başkan Tavlı, “Toplantının Ünye’de olmasından dolayı, burada bizleri özellikle önemseyerek, aynı zamanda şehrin giriş kapısında bu organizasyonun yapılmasından dolayı çok teşekkür ettiğimi ve aynı zamanda da mutlu olduğumu özellikle belirtmek istiyorum” dedi.
-Başkan Güler: Kendi kendimizi ağırlamayalım”-
“Bu yıl kendi kendimizi ağırlamayalım. Gelmeyen arkadaşlar gelsin” diyerek özeleştiride bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şunları söyledi;
“Burada bizim beklediğimiz tek şey biraz kurumsal yapının daha derli toplu olması. Yani kendi adamlarımız, kendi her gün gördüğümüz arkadaşlarımız gelmesin de gelmeyenleri getirelim. İstanbul’da ve başka yerlerde yaşayan çok kıymetli, Orduluları burada göremiyoruz. Kendi kendimizi ağırlıyor gibi oluyoruz. Bunun önüne geçersek iyi olur. Küslükler filan var. Birinin geldiği yere öbür dernek gelmiyor. Yani olmayınca da tam randıman alamıyoruz. 52 randımana alışkınız. 46 falan düşmesin. Bu yıl kendi kendimizi ağırlamayalım. Gelmeyen arkadaşlar gelsin. Sanatkarlar gelsin. Ordu’yu yatırımcılar gelsin. Biz zaten kendimize yetiyoruz. Dolayısıyla misafirler noktasında biraz hassas olalım. Kendi kendimizi ağırlamayalım.
-“Biraz daha kültür ağırlıklı güzel bir çalışma yapalım”-
Her ilçemizin şöyle prensip kararı alabiliriz. En iyi üç yerini düzenleyerek en güzel fotoğrafı. Aybastı’yı alalım mesela menderesleri koyalım, göleti koyalım, pehlivan yarışları var. Kumru’nun Ericek Yaylası var. Misal olarak bunları seçelim ilk üç resmini en az eğer sizin eksiğiniz varsa bizim arşivlerimizden verebiliriz. Bazı videolarda size yardımcı olabiliriz. Mesela Ünye’nin su böreği olsun yani ses getiren bu markalaşmaya da gider. Bakın Maraş’ın dondurması yanına bir tane su böreği veriyorlar böyle meşhur oldu. Bizde de su böreğinin kralı var. Dondurmamız var, çikolatamız var. Bunları öne çıkaralım. Biraz daha kültür ağırlıklı güzel bir çalışma yapalım. Sayın Valimizin de o noktada hassasiyeti olduğunu biliyorum. Burada geniş halk kitlelerine ulaşırsak bizim kültürümüz artar.
-“Burada siyasi hassasiyetleri biraz geri plana alalım. Ordu üst kimliği ile hareket edelim”-
Mesela biz çok şeye ağırlık veriyoruz. Arkeolojik kazılara. Karadeniz’in arkeolojik olarak zenginliğini çok kişi bilmezdi. Kendimiz bile bilmezdik. Şimdi görüyoruz ki 19 ilçemizde tarih fışkırıyor. Bu bambaşka bir boyut. Üç boyutlu gidersek buradaki tarihi derinliği de ortaya koyarsak ekonomik olarak da bize büyük bir getirisi olur. İnşallah güzle olur diye düşünüyoruz. Böyle gürültüsüz, Ordu’nun efendiliği ile beyefendiliği ile hanımefendiliği ile güzel bir şey sergileyelim. Burada siyasi hassasiyetleri biraz geri plana alalım. Ordulu ruhu üzerinde, Ordu üst kimliği ile hareket edelim. Ordu’yu tanıtıyoruz, birbirimize propaganda yapacak halimiz yok. Bu hassasiyetle gidersek çok daha iyi olur.
“Kokarca bilim kurulu kuruyoruz”-
Kokarca bilim kurulu kuruyoruz. Şuanda üniversitenin de katkısıyla. Kokarca Covid gibi şuanda tam teşhis konulabilmiş değil. Öldürürsek başka şeyleri de öldürür müyüz tabi dengeyi bozar mıyız, öldürmezsek de neye sebep oluruz bunların hepsi şuanda tartışma halinde bilimsel çalışmak zorundayız. Türkiye’de en çok fındık üreten ilin mensuplarıyız, diğer yerlere de örnek olacak şekilde gidiyoruz. Bildiğimiz kadarıyla da İtalya’da da Avrupa’da da aynı durum söz konusu, aynı zamanda Avrupa konseyine de önceki hafta yerel yönetimlerle toplantı yapacağız. Bu kokarca sadece Ordu’yu, Ünye’yi, Fatsa’yı ilgilendiren bir mesele değil, aynı zamanda dünyanın da sorunu maalesef bunun üzerine çok ciddi çalışmamız var. Tabi bu tercih meselesi bunlara ağırlık vermek diğerlerini yapmamak anlamına gelmez. Bir denge içinde yapmak lazım. Satış ürünlerimiz mümkün olduğu kadar Ordu ürünleri olsun. Kadın Kooperatifleri kurduk, kalkıp da başka bir ürün getirmeyelim. Orada Ordu da hanımlarımızın arkadaşlarımızın ürettiği ürünlere ağırlık verirsek. Boş kalsın ama bizimkiler olsun. Mümkün olduğu kadar Ordu ürünü satalım.”
-“İnşallah bu sene çok daha iyi noktalara getirerek çalışacağız”-
Konuşmaların ardından, ORDEF Başkan Yardımcısı Sezer Turan bir sunum yaparak, Vali Muammer Erol ve toplantıya katılanlara 13. Ordu Tanıtım Günleri’nin planlaması, yapılan hazırlıklar, gerçekleştirilecek etkinlikler, kurulacak stantlar, oluşturulacak Kültür Sokağı, düzenlenecek yarışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Turan; “Son yıllarda bu işin en iyisini yapmak için valimizle, büyükşehir belediyemizle ve ilçelerimizle bir bütün olarak çalışma içerisindeyiz. Daha evvel yaptıklarımızın üzerine ne koyabiliriz, daha iyi nasıl yapabiliriz inşallah bu sene çok daha iyi noktalara getirerek çalışacağız.” diyerek etkinlik alanında yapılacaklara ilişkin bilgiler verdi.
Toplantıya katılan belediye başkanları ile İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Üyeleri de 13. Ordu Tanıtım Günleri ve EMİTT Fuarı hakkında görüş, öneri ve düşüncelerini dile getirdiler.
Ünye KENT Haber
Yücel ARSLANTEKE