Sevgili okuyucular bu gün kösemizdeki konu hayli ilginç, çok yanlis bildigimiz ve belki hiç bilmedigimiz bu bilgiler bir gün gelir lazim olur, lütfen tamamini okuyunuz.
Konunun adi yukarida da okudugunuz gibi, alti köseli Yahudi Yildizi veya Davut Yildizi, Davit Stern.
Hz. Davut Yahudilere gönderilen peygamberlerden biridir, hem peygamber, hem hükümdardi.. Süleyman peygamberin babasidir, Kudüs'te dogdu, orada yasadi ve orada vefat etti.
Kendisine Zebur kitabi geldi. Zebur bizimde inandigimiz dört kitaptan biri olup, Tevrat'tan sonra gönderilmistir.
Alti köseli yildizi Davut Yildizi aslinda Hazreti Süleyman'in mührüdür. Hazreti Süleyman bu mühür ile her seye hükmederdi.
Bu yildiza Osmanli Imparatorlugu da büyük önem vermis, Mimar Sinan bunu camilerde kapi ve pencere vitraylarinda kullanmistir
Bir hadiste yildiz için
söyle denmektedir:
“Davut yildizi kutsal bir duadir ve bu yildizi, içindeki yazilarlarla birlikte, kötülükten-beladan korunmak için, evlerinizin kapilarinin arkalarina asabilir, sokaga çikmadan önce korunmak amaçli kendi üzerinizde tasiyabilirsiniz..
Yildiz, Islam dünyasinda “Mührü Süleyman” olarak ta bilinir. Mührü Süleyman Islam kültür ve medeniyetinde Hz. Süleyman ve sahip oldugu mucizeler, Kuran ve hadislerle sabit oldugu için bu yildiz koruyucu sayilmis, manevi bir zirh niteligi tasidigina inanilmis ve olaganüstü güçlere sahip olma arzusuyla ve ugursuzlugu, ser güçleri bertaraf için Islam'da sikça kullanilmistir.
Osmanli’da camilerde, saraylarda, kitaplarda, Müslüman denizcilerin armalarin da ve Padisah ve eslerinin giydikleri tilsimli ya da sifali diye hitap edilen gömleklere islenmistir. Islam süsleme sanatlarinin metal, ahsap, mimari, dokuma gibi pek çok dalinda da nakis amaçli kullanilmistir.
Anadolu Selçuklulari, Artukogullari ve Ilhanlilar'in eserlerinde bilhassa kubbelerin kilit taslarinda da sik rastlanir.
Osmanlilar'da ise basta hamam kubbe delikleri olmak üzere mezar taslari, cami süslemeleri, padisah gömlekleri, sancaklar, anitlar ve kemer kilit taslariyla çini, seramik gibi mimariyi ilgilendiren hususlarda, mutfak esyalarinda, çesmelerde, sebillerde, madeni paralarda, giyim esyalari ve takilarda kullanilmistir.
Ünye'de bir din Âlimin mezar
Tasindaki alti köseli yildiz
Bu yildiz birtakim insanlar tarafindan bilmeden Yahudi Yildizidir diye bazi mezar ve camilerde yerlerinden çikarilarak yok edilmistir.
Böyle bir yildiz Ünye'de hepimizin tanidigi Ünyeli bir din Âliminin Tepe Mezarligindaki mezar tasinda vardi. Yukarida bahsettigimiz gibi bilgisizlikten mezar tasindaki bu yildiz kapatilmis ve yeni bir mezar tasi yazilmistir.
Bu âlimin ismini halen yanlis anlayanlar olur düsüncesi ile yazmiyorum, bence mezar tasinda baska bir tasla kapatilan bu yildizin açiga çikarilmasi gerekmektedir, bu tarihi eseri ve mezar tasini yapanlar yildizin neden mezar tasina konuldugunu herhalde bizden daha iyi biliyorlardi.
Yanlis Inanis ve yanlis bilgi
Çok yanlis bir inanisla Israil Bayraklarinda kullandigi alti köseli Davut Yildizini biz Yahudilere ait saniriz.
Peki Davut Yildizi veya Yahudi yildizi veya Israil Bayraginda bulunan yildizin Müslümanlarin cami ve türbelerinde, hali ve kilimlerde, mezar taslarinda ne isi vardi?
Davut Peygamber bizimde inandigimiz hak peygamberlerinden biridir, kurda kusa hükmeden Süleyman peygamberin babasidir. Kuranda da anlatildigina göre Hz. Süleyman; kuslara, hayvanlara, insanlara ve cin taifesine hükmeder, onlari çalistirirmis, Allahin verdigi insanüstü-metafizik bir kuvvete ve derin bir ilme sahipmis. Bazi tefsircilere göre de; bu güç-kuvvet, ona Tanriyi temsil eden bir çesit tilsim olan alti köseli yildizdan gelirmis. Iste yildizin Islam eserlerinde ve mezar taslarinda kullanilmasinin nedeni budur.
Hatta Barbaros Hayrettin Pasanin sancaginda bile vardir. Barbaros Hayrettiin Pasa'nin, rüzgara hükmedebilmek maksadiyla sancagina bu yildizi islettirdigi söylenir
Bu yildizin Yahudiler tarafindan bir sembol olarak siklikla kullanilmaya baslanmasi ve özellikle Israil Devleti ile siyasi bir nitelik kazanmasiyla birlikte günümüzde Müslümanlar tarafindan artik kullanilmamaktadir..
Bu alti köseli yildiz görüldügü zaman, halen akillara Israil ve Yahudilik kavramlari gelmektedir.
Yildizin Sirri
Alti köseli yildiz bulunan mekanlara seytanin giremeyecegine dair halk arasinda bir inanis vardir bu koruyucu simge, camilerin yani sira çesmelerde, mezar taslarinda, mutfak esyasinda, migferlerde, muharebe esnasinda zirhin içine giyilen hat islemeli koruyucu gömleklerde, askeri sancaklarda da yer almis, bereket, güç, hikmet, ilahi himaye-koruma gibi görülmüs, yildiza manevi bir zirh, kötülüklerden koruyan ilahi bir isaret ve bulundugu yere seytanin giremedigine dair anlamlar yüklenmistir.
Ünye'deki bir din aliminin mezar tasina da bu kavramlar nedeni ile koyulan yildizin bilgisizlikten üzeri kapatilmis ve gizlenmistir. Mezar tasina bu yildizi koyanlar muhakkak bir seyleri bizden iyi biliyorlardi, yoksa kullanilmasi yasak ve günah olan bir isareti mezar tasina islemezlerdi.
Bu kisi vefat ettigi yillarda henüz bayraginda bu yildiz bulunan Israil diye bir devlet ve yoktu, ölümünden 70-80 sene sonra kuruldu.
Alti köseli yildiz Yahudiler tarafindan bir amblem olarak kullanilmaya baslandiktan sonra dikkat çekmeye baslamistir.
Islam kültür ve medeniyetinde Hz. Süleyman ve sahip oldugu mucizeler, Kuran ve hadislerle sabit oldugu için Yildiz Türk-Islam toplumu tarafindan da kutsal sayilmistir.
Edirne’de Selimiye
Camisinde bile var
Bu yildiz. Edirne'deki Selimiye ve Bursa'daki Ulu cami'nin kapilarinda Üsküdar'daki Valide Sultan Camisi'nin kuzey kapisinda da karsimiza çikar..
Islam inancina göre Hz. Adem'in cennetten getirdigi üç seyden biri olan Mührü Süleyman, yani Davut Yildizi tüm semavi dinlerce kutsal kabul edilmistir.
Bu yildiz bereket, güç, hikmet ve bir tilsim olarak görülmüstür.
Hz. Süleyman'in atese, suya, rüzgara, kuslara ve hayvanlara hükmetmesini saglayan mührü cennette Hz. Adem'e ait iken Cebrail tarafindan Hz. Süleyman'a getirildigine inanilmaktadir.
Alti köseli olan yildiz, hakkinda insanin yüzünü, dünyanin alti günde yaratilmasini, bereket ve bollugu sembolize ettigi, insani ser güçlerden koruyan bir tilsim oldugu gibi fikirler de öne sürülmüs, kutsal kabul edilmis, tarih boyunca pek çok millet ve kültür tarafindan kullanilmis, bulundurulmus ve tasinmistir
Bu nedenle Ünye’deki bahsedilen mezar tasinda kapatilan yildiz yeniden gün yüzüne çikarilmalidir.. Bu mezardaki yatan ayni zamanda Ünye’deki bir medresede hocalik yapmis onlarca ögrenci yetistirmis biriydi.
Biz ondan daha iyi mi biliyorduk. Bunu kapatacagimiza ögrenmeli ve ögretmeli idik.