Tarih: 25.10.2024 11:33

OTSO Akademi’nin “Geleceğe Hazır Liderler” projesi tanıtıldı

Facebook Twitter Linked-in

OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Levent Karlıbel, bu programla iş dünyasında ve toplumda etkili bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Karlıbel, “Biz, dünyanın nereye gittiğini fark edemezsek, 10 yıl sonra karşımıza ne geleceğini fark edemezsek, çözüm üretemeyiz. Farkına varmanın yolu ise sürekli eğitimden geçiyor.” vurgusu yaptı. 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) bünyesinde kurulan OTSO Akademi tarafından geleceğin liderlerinin yetiştirilmesi ve yöneticilerin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan "Geleceğe Hazır Liderler" programının lansmanı gerçekleştirildi.

OTSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Levent Karlıbel; Geleceğe Hazır Liderler programı ile iş dünyasında ve toplumda etkili bireyler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

-Karlıbel: Eğitimli insanlarla yola çıkmalısınız -

Eğitimli genç insan kaynağının önemine vurgu yapan Karlıbel, “Eğer bir şirketi, bir şehri ya da bir ülkeyi bir yere taşımak istiyorsanız, eğitimini tamamlamış, bilgi hazinesi depolamış, eğitimli insanlarla yola çıkmalısınız. İnsan kaynağı, şirketin de, şehrin de, ülkenin de en önemli kaynağıdır. Diğer her şeyi bulabilirsiniz; madeninizi başka yerden getirebilirsiniz, teknolojinizi parasını verip transfer edersiniz. Ama bütün bunların ötesinde en önemli şey, insan kaynağıdır.” dedi. 

-“Başarısız yönetimler de var” -

Türkiye’de başarısız yönetimlerin olduğunu, seçilenlerin yönetimi sağlayamadığına dikkat çeken Başkan Karlıbel, şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye'de şöyle bir tablo var. Bunu siyaseti eleştirmek için söylemiyorum. Başarılı insanlar var, başarılı şirketler var ama başarısız yönetimler de var. Gerekçe ise şu; seçilenler bizi yönetemiyor. Aslında bizim siyasi partiler yasamızda şöyle bir durum var. ‘Selamünaleyküm’ diyen herkes aday olabiliyor. Aday olurken ona hiçbir standart koyamıyorsunuz. Sonra o kişi, birilerinin diretmesiyle sizi yönetmeye talip oluyor ve seçilirse, yönetiyor. Şimdi, hiçbir kalibreden geçmemiş, sizin şirketinize dahi almakta tereddüt edeceğiniz birisi, sizin adınıza karar veriyor. Bunlar, en büyük mağduriyetlerdir. Dikkat edin, ortada bir liyakat sorunu var. Liyakat ve layık olmak, başka şeylerdir; hak etmek ise başka bir şeydir." 

-“Başarılı olan ülkelerde iş dünyası önemli rol oynuyor” -

Dünyada da başarılı olmuş bütün ülkelerde, sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, iş dünyasının bir rol oynadığını vurgulayan Başkan Karlıbel; dünyanın nereye gittiğini fark etmek gerektiğini, bu farkın da eğitimden geçtiğini ifade ederek, şunları söyledi:

 "İngiltere'yi, Amerika'yı, Almanya'yı iş dünyası yönetir. Bir elden yönetmeyebilir ama kalibreyi koyar. İşte biz de burada, kalibre koyucuları yaratmak istiyoruz. Çünkü gelecek sizin. Sizin geleceğinizi, siz şekillendirmelisiniz.

-“Farkına varmanın yolu sürekli eğitimden geçiyor” -

Bu şehri ya da ülkeyi ne ile büyüteceksiniz? Birincisi, dünyadan haberdar olacaksınız. Çünkü farkındalık çağında yaşıyoruz. Biz, dünyanın nereye gittiğini fark edemezsek, 10 yıl sonra karşımıza ne geleceğini fark edemezsek, çözüm üretemeyiz. Farkına varmanın yolu ise sürekli eğitimden geçiyor. Bizde şöyle bir bakış vardır: Hasbelkader iş adamı oluruz, başarılı oluruz. Sonra biri bizi eğitmeye kalkacak, olacak iş mi? ‘Ben zaten biliyorum’ deriz. Halbuki donanmak, bizim önceliğimiz olmalı.”

-OTSO bünyesinde Akademi kuruldu -

OTSO Başkanı Karlıbel, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bir Akademi kurduklarını belirterek, “Bunu Odalar Birliği yıllar önce kurmuş ama tabela olmaktan öteye geçmemiş. İçimizde, şirketlerin eğitimlerine katılan, dışarıdaki eğitimlere katılan arkadaşlarımız olabilir. Ama biz istedik ki odamızın bünyesinde, bize üye olanlar veya olmayanlar, yani bu şehrin önümüzdeki 10 yılına, 15 yılına şekil verecek insanlar donansınlar. O donanım için bir altyapı oluşturalım dedik. Bunun dışında da boyumuzu aşan her işte, bu işin ilgilisini, yetkilisini, zirvesinde olan insanları getirelim, onların fikirlerini bizimle paylaşsınlar, biz de onlardan yararlanalım.” diye konuştu.

-OTSO Akademi bünyesinde kitaplar basılacak -

OTSO Akademi bünyesinde kitaplar da basacaklarını söyleyen Karlıbel, “Örneğin, fındık bizim olmazsa olmazımız. En son, 1957 yılında aklı başında bir kitap yazılmış. Rakamlar hep aynı, bugün konuşulan aynı. Peki, en son ne zaman ölçtünüz? Bu tür eksiklikleri gidermeyi, sorgulayan, araştıran, inceleyen, pazar payını bilen, dünyanın nereye gittiğini gören birileri olmayı hedefliyoruz. Bundan sonra, en azından benim çektiğim zorlukları sizlerin çekmemesini istiyorum. Yolunuz açık olsun. Başarılarınız daim olsun. Tanıdığınız önemli birileri, iyi bir eğitimci, iyi bir hekim, iyi bir turizmci varsa, davet edin. Bu bina eskisin, koltuklar yıpransın, buraları temizleyelim, uğraşalım. Akademinin bastıracağı kitaplardan birincisi fındıkla ilgili olacak. İkincisi, Ordu ticaret tarihi. Bu şehrin hafızasını, ticaretini, sağlık ve eğitim tarihini çıkaracağız. Ne üretiyoruz, ne tüketiyoruz, bunları öğrenelim."  

Geleceğin Liderleri programını hakkında bilgi aktaran programın  tasarlayıcısı ve uygulayıcısı eğitmen Yücel Congur; şunları ifade etti:

"Ordu tarihinde bir ilk gerçekleşiyor. İş dünyamız ve şehrimizin dünya ligine angajmanızı sağlayacak bir akademik merkezi ‘OTSO Akademi’ ve yapılanmanın ana stratejisi olan Liderlik Gelişim Programı için start verildi. ‘Geleceğe Hazır Liderler’ temasıyla konumlandırılan program Liderlik İletişimi, Yüksek Performans ve Kurumsallaşma Danışmanı Yücel Congur yönetiminde çalışmalarına başlıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinin güvenle kullandığı ve 14 ay sürecek olan Liderlik geliştirme programını, Ordu'nun geleceğini tasarlamaya aday genç jenarasyon iş insanları ve yöneticileriyle buluşturacak program birçok ilklerin de yolunu açmış olacak. Bir şehrin geleceğini kazanmak ve yeni nesil iş dünyasına uyumlanması için öncelikle “Zihinsel dönüşüme yatırım yapılmalıdır” gerçeğine cevap verecek program gidişatı değiştirmeye aday görünüyor." 

Ünye Kent / Haber Merkezi 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —