"Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesinde ‘Erken Çocukluktan Ergenliğe Yolculuk’ konulu seminerde velilerle bir araya gelen Prof. Dr. Ayşe Yalın, “Çocuk gönülden seveni de dilinden seveni de ayırıyor.” dedi.
“Nesiller değişiyor, Dünya değişiyor. Ana-babalık biçimi değişiyor. Ama 15 yıldır giderek artan problemlerle karşı karşıyayız” diyen Yalın, son yıllarda anne-babadan ayrılamayan bağımlı, dil gelişiminde gecikmiş, ana-baba yatağında, odasında yatan, gece korkuları olan, gecikmiş tuvalet eğitimi almış, çabuk sıkılan, tutturan, isteklerini erteleyemeyen, sınırlarını zorlayan ve hep ‘ben’ diyen çocuklar yetiştiğini söyledi.
Anne ve babalara “Acaba neden, niye böyle oldu çocuklarımız?” sorusunu yönelten Ayşe Yalın, “Biz yaptık.” diyerek tavsiyelerde bulundu.
Ünye'nin kültürel zenginliklerini ve değerlerini yeni nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirilen, Ünye'nin Dünkü Çocukları Derneği Kültür Sanat ve Eğitim Komisyonu tarafından geliştirilen ve Ünye Belediyesi’nin desteklediği, Prof. Dr. Ayşe Yalın’ın üstlendiği "Bugünün ve Yarının Çocuklarının Dostu Ünye" projesi eğitimleri sürüyor.
Ünye Fevzi Çakmak Mahallesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen ‘Erken Çocukluktan Ergenliğe Yolculuk’ seminerinde velilerle bir araya gelen Prof. Dr. Ayşe Yalın, çocukların çocukluk dönemini anlattı.
Yalın, çocukların son yıllarda anne-babadan ayrılamayan bağımlı, dil gelişiminde gecikmiş, ana-baba yatağında, odasında yatan, gece korkuları olan, gecikmiş tuvalet eğitimi almış, çabuk sıkılan, tutturan, isteklerini erteleyemeyen, sınırlarını zorlayan ve hep ‘ben’ diyen çocuklar olduğunu söyledi. Anne ve babalara “Acaba neden, niye böyle oldu çocuklarımız?” sorusunu yönelten Ayşe Yalın, “Biz yaptık.” dedi.
Anne ve babalara tavsiyelerde bulunarak “Çocuk gönülden seveni de dilinden seveni de ayırıyor.” vurgusu yapan Prof. Dr. Ayşe Yalın, şunları söyledi:
“Biz istiyoruz ki Ünye bir çocuk dostu kent olsun”
“Biz istiyoruz ki Ünye bir çocuk dostu kent olsun. Yani çocukları güvende, sağlıklı, iyi eğitim gören, üstelikte çocuklarından ilham alan bir Ünye olsun diye yani çocuğun yüksek menfaatlerinin ele alındığı bir şehir olsun istiyoruz. Bu nedenle bu projeyi yaptık.
-“Biz yaptık” -
Nesiller değişiyor, Dünya değişiyor. Ana-babalık biçimi değişiyor. Ama 15 yıldır giderek artan problemlerle karşı karşıyayız. Bir, anne-babadan ayrılamayan bağımlı çocuklar. İkincisi, dil gelişiminde gecikmiş çocuklar, konuşma gecikiyor. Ana-baba yatağında, odasında yatan çocuklar. Gece korkuları olan çocuklar. Gecikmiş tuvalet eğitimi almış çocuklar. Çabuk sıkılan, tutturan, isteklerini erteleyemeyen çocuklar. Sınırlarını zorlayan çocuklar. Hep ‘ben’ diyen çocuklar. Acaba neden, niye böyle oldu çocuklarımız? Biz yaptık.
-“Çocuk gönülden seveni de dilinden seveni de ayırıyor” -
Çocuk öyle bir yazılımla doğuyor ki trilyonlarca hücre var. Her birinin ayrı görevi var. Diyor ki; aldığın her davranışı beynine kazı ve ona göre davran. Sizin sesiniz, tutuşunuz, ses tonunuz, onun ihtiyaçlarını yerine getiriş biçiminiz. Onunla ilgili tüm duygu ve düşünceleriniz çocuğa geçiyor. Dolayısı ile çocuk gönülden seveni de dilinden seveni de ayırıyor. Anne-babalık da sadece bilgi işi değil. Eğer bir kucak sıcak, sevecen ve koruyucu ise o zaman diyor ki; ‘Ben güvendeyim’. Bu güven sürekliyse aynılık içindeyse rahat oluyor.”
Proje kapsamında düzenlenen programda Ressam Gülay Birben, Ünye’nin Dünkü Çocukları Derneği’ni tanıtıp, yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Derneğin amacı ve hedefleri ile ilgili bilgiler veren Birben, yürüttükleri sosyal sorumluluk projelerini anlattı.
Sanat ve sanatçı kavramları ile ilgili bilgiler de veren Birben, sanat ve sanatçı üzerine sorulan soruları cevapladı.
Ayrıca, çocuklarla birlikte resim çalışması yaptı.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Ordu
22.11.2024