-Sahurda dengeli beslenmenin önemi -
Ünye Devlet Hastanesi Diyetisyeni Tuba Yeşilyurt, sahurun oruç süresince vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için kritik bir öğün olduğunu vurguladı.
Sahurda protein, kompleks karbonhidrat ve lif açısından zengin gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Yeşilyurt, “Yumurta, tam buğday ekmeği, süt ürünleri ve taze meyve-sebzeler, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur” dedi.
-İftarda aşırı yemekten kaçının! -
Uzun süreli açlığın ardından iftarda hızlı ve fazla miktarda yemek yemenin sindirim sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Yeşilyurt, iftara su ve hafif bir çorbayla başlanmasını önerdi.
Dr. Yeşilyurt, ana yemeğe geçmeden önce kısa bir mola verilmesinin, mideyi rahatlatacağını ve aşırı yemeyi engelleyeceğini söyledi.
-Yeterli sıvı tüketin! -
Oruç süresince vücudun susuz kalmaması için iftar ile sahur arasında düzenli aralıklarla su içmenin önemine değinen Yeşilyurt, “Günde en az 10 bardak su tüketmeye özen gösterin.” diye konuştu.
-Tatlı seçiminde dikkatli olun! -
Ramazan ayında tatlı tüketiminin arttığını belirten Yeşilyurt, şerbetli ve ağır tatlılar yerine, sütlü veya meyveli hafif tatlıların tercih edilmesini tavsiye etti. Bu şekilde, gereksiz kalori alımının ve kan şekerindeki ani dalgalanmaların önüne geçilebileceğini ifade etti.
-Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin! -
Diyetisyen Tuba Yeşilyurt son olarak iftardan bir süre sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmanın sindirimi kolaylaştıracağını ve metabolizmayı destekleyeceğini belirterek, Ramazan boyunca hafif egzersizlerin genel sağlık için faydalı olduğunu sözlerine ekledi.
Ünye Kent / Haber Merkezi
9659,48%0,49
37,87% -0,12
40,86% -0,09
3785,11% -0,68
6070,97% 0,00
Ordu
02.04.2025